StoryEditorOCM
Auto motona svjetskoj razini

Fiat u Ginevri predstavio svoje modele budućnosti, cijela nova obitelj koncepata nadahnutih legendarnom Pandom

Piše Robert Radica
2. ožujka 2024. - 18:45

Fiat je u vrijeme održavanja ovogodišnjeg Salona automobila u Genevi (GIMS 2024), na kojem ne nastupaju, odlučio u talijanskom gradiću imena Ginevra (talijanski naziv za Genevu) predstaviti svoj ambiciozan program budućih modela.

Na globalnom tržištu mobilnosti koje se stalno mijenja, postoje oni koji sanjaju o boljoj budućnosti i oni koji poduzimaju konkretne korake prema održivijoj i odgovornijoj budućnosti. Fiat je dokazao da je budućnost već ovdje s otkrivanjem svoje nove obitelji koncepata nadahnutih Pandom.

Prvi novi proizvod bit će predstavljen u srpnju 2024., nakon čega će uslijediti lansiranje novog vozila svake godine do 2027. Novi set modela dizajniran je kako bi osvojio ulice svijeta i upotpunio liniju marke. Zahvaljujući Stellantisu, Fiat ima pristup novoj globalnoj platformi, kojoj je dodao svoj prepoznatljivi brend talijanske kreativnosti: recept koji spaja ljepotu i jednostavna rješenja.

Novi automobili dijelit će istu filozofiju - funkcionalnost ne bi trebala postojati bez zabave - i istu tehnologiju - jedinstvenu globalnu platformu na kojoj se novi modeli mogu proizvoditi na lokalnoj osnovi. Jedinstvena multi-energetska platforma također će omogućiti da sljedeći Fiat modeli budu opremljeni svim vrstama pogona (električni, hibridni i ICE). Novu obitelj karakterizirat će učinkovito korištenje prostora zajedno s održivim materijalima. Svaki od novih modela bit će jedinstvena i originalna interpretacija inkluzivnog, pristupačnog i genijalnog duha koji je omogućio marki da stvori vozila s modularnim interijerima, jedinstvenim izgledom i odvažnim osobnostima.

Prvi koncept je novi City Car. Veći od trenutne Pande, svojevrsne ‘Mega-Pande‘, njegov dizajn također je inspiriran rodnim mjestom marke: kultnom zgradom Lingotto u Torinu s poznatom testnom stazom na krovu. Fiatovi dizajneri bili su inspirirani nekim Lingottoovim posebnim značajkama pri stvaranju novog dizajnerskog jezika: uključujući strukturnu lakoću, optimizaciju prostora i svjetlinu. U međuvremenu, ovalni oblik staze ‘La Pista 500‘ na krovu ostavio je traga na nekim aspektima interijera novog modela: od ploče s instrumentima do zaslona i sjedala. Visoka vozačka pozicija i robustan dizajn čine ovaj gradski automobil savršenim saveznikom za kupce diljem svijeta, posebno u prenapučenim urbanim sredinama. Ali, u isto vrijeme, nudi prostranost i svestranost za obiteljska vikend putovanja i praznike.

Pick-up je drugi koncept i trebao bi biti adut na tržištu u Južnoj Americi, a pick-up Strada je najprodavanije vozilo u Brazilu. Idući naprijed, Fiat je siguran da ova vrsta vozila može ponoviti svoj uspjeh na globalnoj razini, čak i u Europi. Fiatov novi pick-up koncept stavlja zabavu u funkcionalnost i odgovara na globalno ponovno otkrivanje slobodnog vremena kao vrijednosti za ljude. Ovo vozilo spaja koncept pick-upa s funkcionalnošću lakog gospodarskog vozila (LCV) i udobnošću SUV-a u veličini koja je prikladna za urbana okruženja diljem svijeta.

Nasljednik dva najveća hita Marke—Fiat Fastback u Brazilu i Fiat Tipo na Bliskom istoku i u Africi— ovaj fastback ima za cilj slijediti njihove stope i uspostaviti se na globalnoj razini u Latinskoj Americi, Bliskom istoku i Africi, pa čak i Europu. Ovaj koncept izrađen je na istoj modularnoj platformi i ima sportski štih. Fastback je dokaz da Fiat može poboljšati svoju predanost održivosti bez odustajanja od performansi: dinamičnost siluete i njegove aerodinamičke performanse nude nižu potrošnju i dodatnu modernost i mladolikost u usporedbi s mnogim SUV vozilima.

Četvrti koncept je prostrani obiteljski SUV, svojevrsna ‘Giga-Panda‘. U skladu s ulogom Fiata kao pionira pristupačne, inovativne i održive mobilnosti, vozilo je još jedna potvrda posebnog naglaska koji marka stavlja na potrebe obiteljskog prijevoza. Fiatov SUV koncept zadovoljava krajnje potrebe kupaca u smislu sigurnosti, svestranosti i dizajna, donoseći prostranost i robusnost obiteljima diljem svijeta.

image

Fiat Pandino

Fiat
image
Fiat
image
Fiat
image
Fiat
image
Fiat
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
06. svibanj 2024 08:52