StoryEditor
Ostaloneprospavane noći

Splitski fotograf Goran Leš snimio je spektakularne fotografije kometa NEOWISE iznad Splita i Klisa koje su završile u Forbesu i na Wikipediji

4. kolovoza 2020. - 11:03
Jedinstvena splitska kartolina s  kometom  Goran Leš

Koncem srpnja i početkom kolovoza sjeverna Zemljina polutka je privilegirano mjesto za promatranje neba. Ne zato što je socijalno distanciranje dovelo do manje svjetlosne kontaminacije i umjerenijeg lightshowa na planetu, ili zato što nas za koji dan čekaju suze sv. Lovre. Nego zato što ovih dana oni koji u noćno i ranojutarnje nebo gledaju preko dvogleda i teleskopa, na velikoj zvjezdanoj ploči vide i jednog gosta koji je sasvim rijedak svat, usto repat.

Komet C/2020 F3 (NEOWISE), kažu astronomi, nije veliki komet, ali je zato prekrasan za promatranje. To jest onima koji znaju kamo gledati i imaju odgovarajuću opremu.

Zemlji je najbliži bio 23. srpnja, kad nas je “ošišao” na 103 milijuna kilometara. Taj je prelet fotografski zabilježen s različitih mjesta na Zemlji, a nekoliko fotografija, koje su svoje istaknuto mjesto našle i na stranicama Forbesa i na Wikipediji, napravio je i splitski fotograf i inženjer strojarstva Goran Leš.

Spektakl koji NEOWISE čini sam po sebi Goran je pospješio spretnim kutovima snimanja, s kojih se na jednoj fotografiji čini kao da se svemirsko tijelo obrušava na Split, negdje između Sv. Duje i nebodera Westgate, dok na drugoj pikira ravno na Klišku tvrđavu...

Uspješno si “bombardirao” Split i Klis... Kakvu je to pripremu zahtijevalo od tebe?

- Za tu konkretnu fotografiju prije svega je bilo potrebno buđenje u 3 ujutro te šuljanje iz stana u pokušaju nebuđenja supruge i psa koji su ponekad prisiljeni trpjeti moje fotografske avanture u sitne noćne sate, ha ha. Naime, tih prvih dana komet je bio vidljiv kroz vrlo kratak vremenski period od oko pola sata od njegova izlaska iza horizonta pa do izlaska Sunca. Unutar tih pola sata boravio sam na krovu svoje zgrade, uživajući i u kometu, i u izrazito rijetkim noktilucentnim oblacima koji su se to jutro pojavili nad Hrvatskom. Radi se o oblacima koji, obasjani Suncem, lebde na oko 80 kilometara visine, praktički na rubu svemira te još u doba noćnog mraka svijetle blagim plavičastim sjajem. Pojava je to koju na našoj zemljopisnoj širini možemo vidjeti svakih nekoliko godina.

image
NEOWISE u obrušavanju na Klišku tvrđavu
 
Goran Leš

Profesionalne meteorologe i astronome bi trebalo zamoliti da nam izračunaju kolike su šanse da se prizori kometa i noktilucentnih oblaka poklope na jednoj fotografiji. Zasigurno se radi o prilično visokim koeficijentima.
Što se fotografske opreme tiče, za bolje fotografije potrebni su stativ i DSLR fotoaparat, po mogućnosti s teleobjektivom. U astrofotografiji općenito je potrebno koristiti dulje ekspozicije, velike otvore blende i visoke ISO vrijednosti. Kada je tehnička kvaliteta tih fotografija u pitanju, nažalost često vrijedi ona "koliko para, toliko muzike". S time na umu, valja naglasiti da postoje fotografi mnogo opremljeniji od mene, koji koriste specijalno hlađene CCD senzore, teleskope i mehaničke "trackere" koji kretnje teleskopa sinkroniziraju s rotacijom Zemlje.

NOĆNI LOV

Prema članku u Forbesu, komet NEOWISE je najspektakularniji komet od 2007. naovamo... Kako je zaslužio tako zvučan epitet, tim prije što se prostim okom jedva vidi?

- Kada je sjeverna Zemljina polutka u pitanju, pauza između dobro vidljivih kometa bila je još veća. Davne 1997. godine imali smo priliku uživati u sličnim prizorima, kada nas je posjetio još blještaviji komet Hale-Bopp. Upravo on je bio jedan od izrazito rijetkih "velikih" kometa, vidljivih golim okom, čak i iz urbanih područja. S druge strane, za promatranje kometa NEOWISE, u urbanom području bio je potreban dalekozor, iako je za olakšano promatranje dovoljna bila kratka vožnja u zaleđe Kozjaka i Mosora, kada se komet bez problema mogao razaznati i golim okom.

image
Mistično brdo Perun i nebesko tijelo
 
Goran Leš

Kako bi ga najčešće uspijevao uočiti za fotografiju? Ili bi snimao naslijepo, znajući gdje bi u danom trenutku trebao biti?

- Taj aspekt lova na komet mi je bio i najdraži. Jednom kada bih došao na inicijalnu ideju, poput želje da uslikam komet i zvonik Sv. Duje, potrebno je bilo sjesti za računalo i baciti se na detaljno planiranje i računanje. Koristeći pojedine internetske aplikacije, poput TheSkyLive.com, možemo dobiti točne podatke o visini i azimutu kometa za određenu točku u vremenu. Nakon toga nužno je, pomoću alata kao što je Google Earth, pronaći adekvatnu lokaciju za snimanje, preklapajući kutove motiva koji želimo uklopiti i kutove kometa koji polako klizi nebom. Posebno radikalan primjer je fotografija kometa i kanala za navodnjavanje u Sinjskom polju, čiji se kut preklapao s azimutom kometa samo nekoliko minuta. Unutar tog kratkog perioda moglo se fotografirati i komet i njegovu refleksiju u vodi.

Na svojoj orbiti NEOWISE je preživio i blizak susret sa Suncem, premda je uglavnom sačinjen od leda i prašine. Plinoviti trag koji ostavlja za sobom čini ga fotografski vidljivijim, premda u osnovi nagovještava i njegov spori, ali izvjesni nestanak?

- Točno tako. Kometi su vrlo nepredvidivi i često se zna dogoditi da potpuno razočaraju oni za koje se predviđa da će biti atraktivni, dok pojedini svojim intenzitetom iznenade sve stručnjake. Također, ovisno o intenzitetu Sunčevog zračenja, ali i fizičkoj kompoziciji samog kometa, može se dogoditi da se komet preuranjeno dezintegrira i u vrlo kratkom roku potpuno nestane. Na sreću, NEOWISE je preživio svoj okret oko Sunca i pružio nam jedinstvenu priliku za fotografiranje.

SLJEDEĆI PUT ZA 6800 GODINA

Snimao si ga s različitih lokacija, u Sinjskom polju, Livanjskom, iz Supetra, poviše brda Perun, poviše splitskog tornja... Dosta je to terenskog posla. Čini se da to, osim vremena i energije, zahtijeva i ponešto budžeta?

- Povećana potrošnja goriva će se definitivno reflektirati na mom bankovnom izvodu za sljedeći mjesec, ali mislim da se isplati potrošiti malo više novca i energije na pojave rijetke poput ove.

image
Komet iznad noćne panorame Splita
Goran Leš

NEOWISE polako prestaje biti privilegija sjeverne polutke i sve je češće u objektivima južne. Ako preživi, u ovim će ga se krajevima eventualno opet vidjeti za sedam tisuća godina, koliko mu traje ophodno vrijeme. To znači da je ovo vjerojatno jedini put kad ga se snimilo fotoaparatom, budući da je prethodno ovuda proletio prije nego je izmišljen kotač, a idući put kad bude ovdje možda neće biti ni Zemlje. Dakle, ovo je baš bila prilika – sad ili nikad. Jesi imao još koju takvu?

- Da, sljedeću priliku snimanja kometa NEOWISE stanovnici ovog planeta imat će za 6800 godina. Ako ljudska rasa preživi do tada, vjerojatno ćemo imati i turističke letove s mogućnosti proučavanja kometa iz blizine. Što se nekih drugih jedinstvenih "sad ili nikad" fotografskih prilika tiče, moram priznati da se ne mogu sjetiti niti jedne unikatne poput ove.

Koja je sljedeća "čeka" na tvom "lovačkom" meniju?

- S obzirom na to koliko sam "iscrpio" temu kometa, mislim da ću se sada malo fokusirati na ostale fotografske motive koji me interesiraju, poput zrakoplovstva ili istraživanja napuštenih vojnih objekata. Posebnu inspiraciju mi je dalo nedavno istraživanje napuštene radijacijske zone u Černobilu koju bi se, s obzirom na potpuni izostanak svjetlosnog zagađenja, definitivno moglo ukomponirati i s astrofotografijom. Mogućnosti su bezbrojne, a jedino ograničenje su, kao i s mnogim stvarima, samo raspoloživi novac i vrijeme.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

25. rujan 2020 16:32