StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Šupe na steroidima razbucao Pauka

6. kolovoza 2019. - 12:30

Za jednog jedinog smo dosad bili sigurni da je uskrsnuo. A sada se taj primjer pretvara u listu i proširuje za čitav niz SDP-ovaca. Nakon ničim izazvanog uspjeha na EU izborima, politički su uskrsnuli ne samo Bernardić i Franko Vidović, nego je, evo, i Joško Šupe naglo počeo pokazivati znakove života. Ili mu je Red Bull dao krila. Razmahao se do te mjere da je pokvario već planirani ljetni odmor županu Goranu Pauku, čija je noćna mora postao. Uhvatio se kninske lagune i zagađenja rijeke Krke poput pit bula i ne pušta, dovodeći HDZ-ova župana u ozbiljne probleme.

Riječ je o potpunom zaokretu ne samo Šupe, kao predsjednika Županijske organizacije, nego i cijelog SDP-a koji su očito procijenili da se (više) ne isplati gubiti vrijeme bezuspješno pokušavajući nauditi gradonačelniku Željku Buriću. Taj je neranjiv! Njegovo bi indijansko ime bilo – "Onaj kojem oporba ne može ništa". Nego valja napasti "najslabiju kariku", župana ionako ranjenog što nije uspio otići u Bruxelles. I to ga napasti na temi koja "tangira" sve, cijelu županiju – rijeka Krka prolazi kroz nju od početka do kraja, od Knina pa preko Drniša do Šibenika. I na nju su svi osjetljivi, tu je voda koju pijemo, ekologija od koje živimo, nacionalni park kojim se dičimo i na kojem kroz turizam gradimo budućnost. I ta je taktika počela davati rezultat. Razbucao je Šupe Pauka kroz kratku seriju brzopoteznih udaraca preko portala.

SDP-ovac na steroidima

Naime, Pauk, nenavikao na Šupu na steroidima, i prilično uljuljkan u svoju poziciju, koju obnaša već četvrti mandat, prilično je mlako reagirao na SDP-ovo pitanje što namjerava napraviti u pitanju sanacije kninske lagune, u kojoj je koncentracija otrovnih tvari i teških metala ko zna koliko puta veća od dopuštene. Kažu čak i tri tisuće puta. Počeo je nešto petljati o tome kako "su mu ruke vezane", kako je to "kompleksan problem", čime je samo dolio ulje na Šupinu vatru. Koja je ubrzo zapalila i društvene mreže. Pauk, kojem trenutno ni u stranci ne cvjetaju ruže, shvatio je da nije to baš najbolje odigrao, pa je brže-bolje požurio organizirati sastanak, dovesti resornog ministra Ćorića u Knin. I sjesti ga za isti stol s Debeljakom iz DIV-a. No, time je samo pokazao da je Šupe u pravu, i da se nikada ne bi pokrenuo bez njega. I da kod sanacije kninske lagune – osim golemog novca - nije problem (samo) u "vezanim rukama" nego i u nedostatku političke volje i energije. Pa se počeo oglašavati preko Facebooka, dijeleći ključeve kuća u Kistanjama, a evo je prije neki dan počeo svečano obilaziti i ceste po Miljevcima i gradilište rotora prema Rupama. Da se vidi da on ipak nešto radi. I da nije istina ono što Šupe tvrdi. Da bi takvog župana i takvu županiju koji ne služe ničemu najbolje bilo ukinuti! Bogati, ukinuti, a di bi onda on, sad kad mu je Bruxelles izmakao?

Mala bara, puno krokodila

U županijsku Lučku upravu, na mjesto Željka Dulibića, kojem je mandat produžen taman toliko dok i županu ne istekne mandat, do novih izbora za godinu i pol dana? Ne bi bilo loše ni na listu na Sabor, ali tamo će, kao i uvijek, biti poprilična gužva. Ne misli ni Željko Burić ići u mirovinu nakon isteka drugog mandata na čelu grada, iz Zagreba će se vratiti ministri Ivan Malenica i državni tajnik Ivica Poljičak, trebat će na listu ukrcati i kojeg koalicijskog partnera, kao zadnji put Zekanovića. Što bi rekao Duje Stančić, još jedan – bivši – HDZ-ov župan "Mala bara, a u njoj puno krokodila!"

U svakom slučaju, Šupe je u ozbiljnom naletu, i kad bi mu situacija u stranci bila drukčija, već bi se sada s ovom uspješno povedenom "bitkom na Orašnici" moglo reći da je istakao kandidaturu za SDP-ova župana. U zadnje vrijeme nitko tamo nije pokazao ni bolje ni više od njega. No, kako je i "u komitetu" "situacija slična kao i u HDZ-u, mutna i nepronična, ratuje svak sa svakim i protiv svakoga, s takvim će se najavama morati pričekati. Našao je temu s kojom je ne samo uspio zagorčiti život Pauku i HDZ-u, pa čak i okupiti ono što je još ostalo od oporbe oko sebe, ali morat će takve stvari početi izvoditi u kontinuitetu. I iskoristiti priliku koja mu se pružila da se pretvori u "faktora". Tko zna kad će ponovno i hoće li uopće. Neće ni trenutno bezvlašće u SDP-u vječno trajati.

27. travanj 2024 06:45