StoryEditorOCM
ZagoraREŽIRANJE REĐIJE

Laže li Miro Bulj cjelokupnu javnost oko posla s velikim kompleksom čiji je vlasnik postao moćni splitski poduzetnik?

Piše Toni Paštar
14. studenog 2023. - 16:17

Kompleks nekadašnje Režije duhana u Sinju, među domaćim svijetom znan kao Ređija, gradonačelniku Miru Bulju bio je preskup dok je u isto vrijeme njegov kupac Jakov Lovrić, hrvatački poduzetnik sa splitskom adresom i današnji vlasnik obrta "MEL – Jakov Lovrić", ocijenio da mu se isplati za taj isti kompleks platiti 1,62 milijuna eura.

Nakon što poslije preuzimanja vođenja alkarskoga grada 2021. godine nije reagirao i iskoristio izvanredno povoljnu ponudu za kupnju kompleksa nekretnina od 12 tisuća četvornih metara koje su većinom u statusu zaštićenog kulturnog dobra, za što glasno optužuje bivšu gradsku vlast ne uvažavajući posebne okolnosti i ograničenja uzrokovane pandemijom, Bulj je i u veljači 2022. bio u prilici kupiti Ređiju za potrebe grada, i to pod jednakim uvjetima pod kojima ga je kupio današnji vlasnik.

Sinjski čelnik je, međutim, prešutio da je praktično za 1,3 milijuna eura, plus pripadajući porez, mogao Sinju i Sinjanima pribaviti veliki prostor u središtu grada na kojemu se nalazi pet objekata od kojih su najmanje tri građena početkom 20. stoljeća i dio su kulturne baštine. Bulj je svoj promašaj pokušao prikriti.

Na izravna pitanja je li bilo ponovljene ponude za prvokup nekretnina od strane tvrtke-kćeri "Fortenova grupe" kao tadašnjeg vlasnika odgovorio je da se ne sjeća, da nikakav dokument o tome nije vidio niti je bilo što potpisao. Otkako je od nje profitirao poduzetnik Tomislav Horvatinčić, sinkopa je mnogima postala izgovor, a koristi je, evo, i gradonačelnik Bulj.

Razotkriven je, jer dokumenti o ponudama za prvokup i svemu što se događalo oko kupoprodaje Ređije nisu u posjedu samo gradonačelnika i administracije koju kontrolira. Posjeduju ih i drugi.

Uz "Fortenova grupu", na koju je svojim izjavama Bulj pokušao usmjeriti nepripadajući dio priče, nakon što je na početku svu krivnju što je Sinj ostao bez Ređije izrijekom skrenuo na bivšu lokalnu vlast na čelu s Kristinom Križanac, te dokumente još imaju u pismohranama Županije splitsko-dalmatinske i države, ali je kasnije dospio i u sudske spise.

image

Kompleks kamenih zgrada u središtu Sinja, s većim dijelom pripadajućeg zemljišta, kupio je Jakov Lovrić, vlasnik mesne industrije MEL

Nikola Vilić/Cropix

Uspjeli smo dobiti na uvid taj dokument iz jednog od spomenutih izvora. Poslan je iz Zagreba na adrese Grada, Županije i države 31. siječnja 2022. godine. Poslan je putem Hrvatske pošte u zatvorenoj kuverti označenoj kao preporučena pošta s oznakom preporuke "RF 53529637 5 HR", istovjetno na sve tri adrese.

"Fortenova grupa" u ponovljenoj ponudi za prvokup izvještava Grad i ostale kako namjerava prodati nekretnine označene kao katastarske čestice broj 184/2, 184/3, zgrade 708/1, 708/2, 708/3, 708/4 i 708/5 te dijelove katastarskih čestica 184/1 i zgrade 1649, sve u katastarskoj općini Sinj, ukupne površine 12.474 kvadrata, po ukupnoj cijeni od 1,3 milijuna eura plus porez.

Ta kompanija je od svih triju institucija ponovno zatražila očitovanje o korištenju prava prvokupa, na što imaju zakonsko pravo, jer su nekretnine u statusu kulturnog dobra. Nikakavu povratnu informaciju nisu dobili.

Na pitanja potpisnika ovoga teksta, iz "Fortenova grupe" su kazali da "budući da u oba članka obrađujete temu prodaje zemljišta i objekata koji su u središtu Sinja bili u vlasništvu ‘Fortenova grupe‘ te da u sastavu iste nekretnine svoju trgovinu ima ‘Konzum‘, kao član ‘Fortenova grupe‘, htjeli bismo vas upoznati s ključnim elementima realizirane kupoprodaje trećem kupcu te vam ponuditi dodatna pojašnjenja te teme i kronologije, kako biste u njezinoj budućoj obradi raspolagali svim činjenicama".

U nastavku navode kako je "‘Fortenova grupa‘ prodaju nekretninskih čestica koje tvore kompleks Ređije počela koncem 2019. godine".

- Budući da je bila riječ o zaštićenom kulturnom dobru, već je 10. ožujka 2020. godine Gradu, Županiji i Republici Hrvatskoj poslan dopis da se u zakonskom roku od 60 dana očituju u vezi korištenja prava prvokupa.

Pisano očitovanje i odgovor na taj dopis kod nas nikada nisu zaprimljeni. "Fortenova grupa" i "Konzum" su zatim ušli u pregovore o kupoprodaji s trećim zainteresiranim kupcem te su 31. siječnja 2022. ponovno poslani dopisi prema Gradu, Županiji i Republici Hrvatskoj da se očituju u vezi prava prvokupa.

Grad je dopis zaprimio 2. veljače 2022., ali ni Grad ni Županija ni država nisu se očitovali u vezi prava prvokupa. Time su se stekli uvjeti za prodaju nekretnina zainteresiranom kupcu te je kupoprodajni ugovor zaključen 1. prosinca 2022. godine, znatno poslije zakonske obveze za očitovanje vezano za pravo prvokupa.

image
Nikola Vilić/Cropix

S obzirom na izjave koje vam je dao gradonačelnik Miro Bulj, a vezano uz njegova saznanja o toj kupoprodaji, želimo istaknuti nekoliko činjenica vezanih uz kronologiju, a koje nisu navedene.

U vašem prvom članku se navodi da je gradonačelnik Bulj 14. siječnja 2022. na adresu "Fortenova grupe" uputio pismo namjere Grada "za kupnju četiri od strane ‘Eurovibe‘ ranije ponuđenih zgrada i dio još jedne" te da je prvi čovjek Sinja od krovne kompanije tražio razgovor na tu temu.

Dodatno, u objavljenoj izjavi vama, gospodin Bulj je rekao da "‘Fortenova‘ nije odgovorila na njegov zahtjev". Točno je, međutim, da je gospodin Bulj sudjelovao na dva sastanka na kojima mu je prezentirana namjera prodaje te je ujedno i usmeno informiran o poslanim dopisima vezanim uz očitovanje o pravu prvokupa.

Osim što je predstavnik kupca, u Gradu, gospodinu Bulju i njegovim suradnicima prezentirao projekt i namjenu, gospodin Bulj je osobno, 3. veljače 2022., dakle odmah dan kasnije nakon što je u gradskoj upravi zaprimljena naša druga ponuda za prvokup, vezano uz temu kupoprodaje bio i na sastanku u "Konzumu" u Zagrebu.

Uz to što je na sastanku htio saznati tko je zainteresirani kupac, gospodin Bulj je zatražio pregled nekretnina prema Geoportalu, a što mu je u korespodenciji elektroničkom poštom poslano istoga dana. Nakon toga gospodin Bulj se više nije javljao "Fortenova grupi" - odgovorili su iz te kompanije.

Što reći poslije svega? Ostaje tek konstatirati da Miro Bulj kao gradonačelnik i njegovi suradnici imaju čudne kriterije u ocjenjivanju i vrednovanju gradskih interesa.

Za njega i njegov tim puno je važnije trošiti porezni novac na božićnice, alkarice, uskrsnice i slične "ice" nego ulaziti u realizaciju projekata i rješavanja nagomilanih gradskih problema za koje su zaslužni njihovi prethodnici, jednako neuspješni kao i oni. Pritom Bulj ima naviku napadati sve i svakoga, a kada se njemu uzvrati, sa snažnim i neoborivim argumentima, tada njegovi "janjičari" kreću u napade na društvenim mrežama, naravno s izmišljenim profilima.

Tako se dogodilo i potpisniku ovih redaka nakon objavljivanja prvog članka na temu Ređije, 9. studenoga. Nedugo nakon što se članak pojavio na internetskom portalu Slobodne, krenuli su prljavi napadi na ovoga novinara kao osobu.

Znajući tko su napadači, gradonačelniku Bulju sam poslao poruku slijedećeg sadržaja: "Reci ekipi da prestane. Nije korekt. Ako nastave znat ću što mi je činiti".

Napadi su prestali u najskorije vrijeme, a i oni do tada objavljeni su izbrisani. Kada je u pitanju tema oko Ređije, naša medijska kuća Slobodna je obavila što je trebala. Istražila je i objavila cjelovitu priču. Sada su na potezu drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 03:03