StoryEditorOCM
Zagora‘MASLAČAK‘ SURADNJE

Djeca iz Splita, Kaštela, Lećevice i sa Šolte u vrtiću u Primorskom Docu; Puljak: ‘Splićanima sufinanciramo boravak‘

Piše Sandra Barčot
7. ožujka 2024. - 16:34

- Dobar dan vam, dragi gosti, dobro došli u Dječji vrtić “Maslačak”. Dobar dan, budi sretan, budi nasmijan - širokim osmijehom, radosnim licima koja su sakrivala i one mliječne zubiće kojih više nema nego ima iza dječjih usnica, dočekalo je pjesmom i plesom deset mališana vrtićke dobi, drage goste u svom domu, u svom Primorskom Docu.

Ni kiša ni tmurni oblaci nisu makli osmijeh dobrodošlice s dječjih lica, ali ni s lica odraslih, tih ozbiljnih “barbi” u tamnim odijelima i s kravatama, te dama u “strogim” košuljama, koji su posjetili novoizgrađenu, velebnu ustanovu za predškolski odgoj u Zagori, u dalmatinskom kršu, na najzapadnijem dijelu Splitsko-dalmatinske županije.

Pedagoški standard

Njih su pohodili i gradonačelnik Splita Ivica Puljak, te u ime gradonačelnika Kaštela Denisa Ivanovića njegova zamjenica Jadranka Matok Bosančić, kao i Nikola Cecić Karuzić, načelnik Šolte, te njihov susjed Ante Baran, načelnik općine Lećevica. Uz domaćina, načelnika Joška Dujmovića, svi oni su imali jedan cilj, jednu zadaću - omogućiti djeci još bolje uvjete!

Što su potvrdili i potpisivanjem ugovora o suradnji, sufinanciranju i daljnjem radu na projektima koji će imati za rezultat još učinkovitiju skrb o našim mališanima.

image
Joško Šupić/Cropix

- Koncem prošlog ljeta, uoči predškolske godine 2023./2024., imali smo povijesni dan za naš DV “Maslačak” jer smo pod svoje okrilje dobili i dječji vrtić iz Grohota na Šolti, koji je do tada radio kao privatni. Tim objedinjavanjem podigli smo pedagoški standard, “pojačali” ustanovu, čime smo proširili lepezu mogućnosti povlačenja i europskih i nacionalnih sredstava, subvencioniranih, bespovratnih... sve za dobrobit djece.

I danas nastavljamo dalje, s novim ciljevima - uvodnim riječima dočekao je Dujmović svoje drage goste, presretan jer ih je okupio u zajedničku suradnju bez obzira na stranačku pripadnost, bez obzira na veličinu jedinica lokalne samouprave kojim vladaju.

Pa se onako u šali čulo, uoči parlamentarnih izbora, kako su i iz različitih izbornih jedinica - X. kojoj pripada Split (Puljak-Centar), te IX. kojoj pripadaju i Kaštela (Ivanović - HDZ), i Lećevica (Baran - HDZ), i Primorski Dolac (Dujmović - nezavisni), ali odnedavno, prvi put na ovim izborima, sada i Šolta (Cecić Karuzić - nezavisni).

Naime, cilj ovih ugovora je mogućnost polaska djece u vrtić u Primorski Dolac, bez obzira na to rade li im i stanuju li im roditelji u Splitu, u Kaštelima, Lećevici ili na Šolti.

- Ako netko od roditelja iz bilo kojih razloga odluči svoje dijete upisati u ovaj novi moderni vrtić u Primorskom Docu, mi ćemo sufinancirati boravak djeteta kao i za svu djecu u gradu. Sada smo imali osam neupisane djece u gradu, no vidimo kako sve više mladih obitelji bira život u ruralnim krajevima i stoga ćemo im biti podrška za smještaj djece u predškolsku ustanovu - istaknuo je prvi čovjek Splita, dok svemu prisnažuje i Matok-Bosančić.

Oni su u Kaštelima imali 40 neupisane djece, no bez obzira na to što grade megavrtić u Kaštel Lukšiću, raduju se i ovoj suradnji.

Jer će neki roditelji koji rade u Kaštelima, a žive u Zagori, sada moći djecu ostaviti na skrbi u vrtiću u Primorskom Docu. Što je najlakše, zbog blizine, mještanima Lećevice, pa zadovoljstvo novim ugovorom nije krio ni Baran, najavljujući za svoje mještane uskoro i otvaranje ljekarne, kao i ispostavu policijske postaje, koji će po dogovoru biti na raspolaganju Lećevičanima za izradu dokumenata.

image
Joško Šupić/Cropix

- Imali smo petero, šestero upisane djece na početku, sada ih je 25 u vrtiću, koji je i demografski pokretač. Tri, četiri mlade obitelji vratile su se na obiteljska ognjišta jer sada imaju mogućnost smještaja djece u jaslice i vrtić - ponosno je isticao Dujmović, pokazujući gostima prostranu zgradu koja ima smještaj za ukupno 72 mališana.

Dom 660 mještana

Inače, Primorski Dolac dom je 660 mještana i po broju stanovnika najuspješnija su općina u Hrvatskoj po povlačenju EU novca, drugu godinu zaredom, dok njihov vrtić krasi i epitet najboljeg objekta u državi.

- Iako nam i dalje kao Damoklov mač visi nad glavom dug od prijašnjih vlasti za izgradnju dvorane i gospodarske zone, koji još otplaćujemo, raduje nas povratak mladih, gradnja turističkih kapaciteta, dolazak poduzetnika u gospodarsku zonu...

image

Načelnik općine Primorski Dolac Joško Dujmović i pročelnica Diana Knez
 

Joško Šupić/Cropix

Radimo i gradimo - podvukao je općinski načelnik Dujmović, sretan i zbog novog sporazuma sa Splitom, Kaštelima, Šoltom i Lećevicom, pa je još jednom zahvalio svojim suradnicima na trudu. Pročelnici Diani Knez, zamjeniku Josipu Peniću, predsjedniku Općinskog vijeća Mariju Miškoviću, dok je ovom povijesnom potpisivanju sporazuma pet jedinica lokalne samouprave za vrtićku suradnju prisustvovala i Višnja Mikulić, voditeljica Odsjeka za odgoj i obrazovanje Grada Splita.

‘Zvjezdice‘ i ‘Pčelice‘

Dječji vrtić ‘Maslačak’, koji objedinjuje ustanovu u Primorskom Docu i u Grohotama na Šolti, sada se brine o 68 predškolaca, na Šolti 43 mališana, u Docu 25 djece.

Primorski Dolac ima dvije skupine, jasličku i vrtićku, odnosno grupu ‘Zvjezdice’ i ‘Pčelice’, a ravnateljica ustanove je Ivana Radoš. U Docu rade ‘tete’: Marija Sarajlić, Antonija Županović, Ljiljana Čavka uz zdravstvenu voditeljicu Mateu Vidović, te pedagoga Branislava Majkića, uz kuharicu Mirelu Vržinu i pomoćnicu Đurđicu Elać.

Dvije potonje dame su nam otkrile i ručak koji je bio u utorak na rasporedu mališanima – pura, pire, šalša i riblji štapići....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 15:55