StoryEditorOCM
ZagoraKRKA TEČE BLIZNOM

Čudo u 21 stoljeću, selo u Zagori dobilo - vodu! Veliki biznis vodi kontroverzni načelnik: ‘Odma triba kopat bazene‘

Piše Gordana Dragan
12. rujna 2023. - 07:18
‘Nije tu kraj našim ulaganjima u vodoopskrbni sustav. Imamo pripremljen projekt za Sevid na moru za koji imamo sve potrebne dozvole te osiguranih više oko 3,2 milijuna eura‘, tvrdi MamutNikola Vilić/Cropix

Da nije riječ o 21. stoljeću, godini 2023. i mjesecu rujnu, moglo bi se reći - kakva je to vijest?!

Međutim, kada stanovnici jednog mjesta duboko u trećem tisućljeću dobiju tekuću vodu, onda to, potpuno opravdano, obilježe kao veliki dan u svojoj novijoj povijesti. Dogodilo se to u Blizni Donjoj, u zagorskom dijelu općine Marina,

Punih 12 godina nakon što vodovod izgrađen do radne zone Vinovac, potom i u Rastovac, pa Mitlo, potekla je i u Blizni Donjoj.

- Za mjesec i pol dana počinju radovi na sekundarnoj mreži i za ostale zaselke u tom mjestu. Već je preko EU-ovih fondova osiguran novac, nešto manje od dva milijuna eura, i za Bliznu Gornju.

Tako da će do kraja 2025. godine cijeli naš dio Zagore biti opskrbljena vodom i taj projekt, čija će ukupna vrijednost biti 4,6 milijuna eura ili 35 milijuna kuna, bit će završen - istaknuo je Ante Mamut (nezavisni), marinski načelnik, te podsjetio je da je najviše novca osigurano iz EU-ovih fondova, te da su u sufinanciranju sudjelovali još "Hrvatske vode" i Općina.

- Međutim, nije tu kraj našim ulaganjima u vodoopskrbni sustav. Imamo pripremljen projekt za Sevid na moru za koji imamo sve potrebne dozvole te osiguranih više oko 3,2 milijuna eura odnosno 24 milijuna kuna i nakon javne nabave koja je u tijeku počinje realizacija.

Nositelj ulaganja je tvrtka "Vodovod i kanalizacija" iz Splita, a radovi bi trebali potrajati od dvije do tri godine. Zatim će se pristupiti rekonstrukciji vodovodne mreže u Marini, Poljicima, Dogradama, Gustirni, Pozorcu i Najevima, Znači, želimo da rijeka Krka poteče u svim špinama naših priobalnih naselja - dodao je Mamut koji, spomenimo i to, vuče korijene upravo iz Blizne Donje gdje vodi OPG s poznatom konobom.

Načelnik se osvrnuo na više od desetljeća dug i zahtjevan put oko izgradnje vodoopskrbnog sustava u zagorskom dijelu općine Marina.

- U ovakvim prigodama se to i zaboravi, ali jedno ime u cijeloj toj priči nikako ne smijemo zaboraviti. To je danas pokojni Jakov Pažanin, čovjek koji je bio idejni tvorac projekta vodoopskrbe na marinskom području, koji se dušom i srcem zalagao da Zagora i priobalje imaju vodu koja će otvoriti mogućnost njihova svekolikog razvoja.

Velika zasluga pripada i šibenskom "Vodovodu", jer nam voda stiže iz susjedne županije, kao i svim ljudima koji su bili kooperativni i kada nismo imali sredstava, jer ni tada nije bilo problema, vjerovali su nam. A i "Hrvatske vode", da njih nije bilo sigurno ne bismo došli do novca - ustvrdio je Mamut i dodao:

image

Mještani više neće morati sa zebnjom gledati u gustirne poput tete Ivke iz Blizne

Nikola Vilić/Cropix

- Kada je počeo projekt, uključili smo se u sufinanciranje izgradnje mreže na području općine Primošten, u mjestu Kruševo, i očekivali smo da će tako i Općina Seget (u kojoj je na vlasti HDZ, op.a) sufinancirati vodovod na našem području.

Spletom okolnosti to se nije dogodilo. Šteta, jer je voda došla do Jajića i Eleza, naselja koja pripadaju segetskoj općini. Mogli su to iskoristiti.

Davor Radić, predsjednik Općinskog vijeća Marine, osvrnuo se na ulogu vijećnika u tom projektu.

- Preko naše Liste ribara i težaka znali smo što hoćemo, imali smo ideje kako doći do cilja te izradili i financijske konstrukcije. Građani su nam dali povjerenje, a mi smo ga radom u Vijeću opravdali. Na Vijeću nije bitno koja smo politička opcija. Svi imamo zajednički cilj, a to je dobrobit općine i njezinih stanovnika.

Znamo da voda život znači, znači gospodarski razvoj. Ona je uvjet da svi koji su ostali na svojoj djedovini i dalje ostanu te da se vrate oni koji su otišli. Ne moraju nužno živjeti, ali mogu ostvariti ekonomski uspjeh kroz ulaganje u seoski turizam, otvaranje OPG-a ili bavljenjem poljoprivredom. Naime, dobivanjem vode došli smo u poziciju da nam ništa više nije nedostupno - zaključio je Radić.

Jure Pešo, voditelj projekta ispred šibenskog "Vodovoda", naglasio je dobru suradnju te tvrtke i Općine Marina. Blagoslov je obavio mjesni župnik fra Danijel Stipanović, a svečanost su svojim nastupom uveličali mladi članovi mandolinskog orkestra pri Kulturno umjetničkom društvu "Andrija Matijaš Pauk" koji vodi Miroslav Miše te stariji članovi na čelu s Marijom Marasovićem.

Dr. Branka Stipanović Žaja rekla je kako je dolazak tekuće vode "spas u zadnji čas za razvoj ruralnog dijela marinske općine, te za razvoj poljoprivrede i turizma". Pljuštale su šale, dovikivalo se "Odma triba kopat rupe za bazene!" i "Zatvori mlaz, voda će se potrošiti!".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 11:48