StoryEditorOCM
S mora i krajaODLAZAK HUMANITARKE

Velika tuga u obitelji bivšeg SDP-ova ministra: preminula Ružica Ostojić, prva farmaceutkinja u tom dijelu Dalmacije

Piše Dalmacija SD
25. ožujka 2024. - 13:59

Jug Dalmacije s tugom ispraća ženu koja je svojim dugogodišnjim stručnim i humanitarnim radom, kao i brigom za sugrađane obilježila generacije stanovnika.

U 91. godini preminula je Ružica Ostojić, rođena Jelavić, koja je bila prva farmaceutkinja u Pločama, te je na tom odgovornom mjestu provela cijeli radni vijek.

- Gospođa Ostojić je educirala brojne generacije ljudi na području današnjih Dubrovačko-neretvanske i Splitsko-dalmatinske županije, pomagala u nabavci lijekova, a tijekom humanitarnog rada vodila je računa o prevenciji zdravlja žena i promicanju prava žene na život i sudjelovanje u stvaranju obitelji, odgoju djece i doprinosu zajednici.

Pomagala je ženama u skrbi oko djece, posebno onima koje su muževi napustili ili nisu djecu priznali. Kao dugogodišnja predsjednica Aktiva žena organizirala je zabave, posjete starijim ženama povodom Međunarodnog dana žena, organizirala je prve ginekološke preglede, prve preglede dojki u Domu zdravlja Ploče i pomagala je ljudima prilikom dodjele stanova od strane Doma zdravlja.

image

Ružica Ostojić cijeli radni vijek bila je farmaceutkinja u Pločama

Privatni Album/

Bila je i karika u lancu pomoći bolesnim sugrađanima kojima je bila potrebna pomoć u Zagrebu, ponajprije ona zdravstvena - naglasili su o Ružici Ostojić iz SDP-ova Foruma žena.

Svo troje djece prve pločanske farmaceutkinje postali su liječnici, kako kćeri Slobodanka i Rajkica, tako i sin Rajko, široj javnosti poznat kao SDP-ov ministar zdravstva u Vladi Zorana Milanovića, te saborski zastupnik u više mandata.

Umirovljeničke dane provodila je u obiteljskoj kući u Peračkom Blatu, mjestu u najbližem zaleđu Ploča, gdje će biti i ispraćena u utorak, 26. ožujka, u 16 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. ožujak 2024 14:04