StoryEditorOCM
S mora i krajaĆorak s Palacina

Totalni fijasko: otvoren je uz pompoznu svečanost, utuklo se 11 milijuna eura, a sada zjapi poluprazan

Piše Toni Veljača/Šibenski list
6. rujna 2023. - 22:23

Sredinom srpnja, uz pompoznu svečanost, na šibenskom predjelu Bioci otvoren je studentski dom Palacin.

Dugo i strpljivo su polaznici Veleučilišta u Šibeniku čekali na dovršenje modernog zdanja koje je, nema sumnje, označilo prekretnicu u razvoju visokog obrazovanja na području Šibenika, ali i cijele Šibensko-kninske županije.

Izgradnja najmodernijeg doma za boravak studenata u Hrvatskoj počela je, podsjetimo, još u studenom 2019. godine. Nezahvalna su to (bila) vremena, što zbog inflacije uslijed koje je došlo do poskupljenja građevinskog materijala i opreme, što zbog pandemije koronavirusa koja je stopirala radove na gotovo šest mjeseci.

Ipak, unatoč svim nedaćama i probijanju rokova završetka radova u nekoliko navrata, projekt se uspješno dovršio, na radost ponajprije studenata kojima je smještaj, sve do tada, bio osiguran u sada već starom domu na Šubićevcu, zgradi koja nije ni bila podizana za tu namjenu. Dotrajali objekt nedaleko od gradskog stadiona sada je, nakon prodaje od strane Grada, u rukama Županije šibensko-kninske koja je najavila njezinu prenamjenu u Centar za starije i nemoćne osobe.

image

Andrej Plenković u obilasku doma

Niksa Stipanicev/Cropix

Selidba sa Šubićevca

Svečanom otvorenju i završnoj konferenciji jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u Šibeniku, vrijednom nešto više od 11 milijuna eura, a koji je u velikoj mjeri sufinanciran iz europske blagajne, prisustvovao je tada, uz predstavnike Grada, Županije i premijer Andrej Plenković (HDZ).

Vrpca je na Biocima bila svečano prerezana 11. srpnja, što je studentima bio znak da će uskoro pakirati kufere i preseliti se u modernu zgradu, opremljenu s 332 ležaja, restoranom, knjižnicom, prostorijama za druženje... Nedugo nakon otvaranja raspisan je i natječaj za smještaj u velebnom zdanju uoči nadolazeće akademske godine, čiji su nas konačni rezultati, objavljeni početkom ovog tjedna, blago rečeno – iznenadili.

Uvidom u dokumentaciju za nadmetanje, objavljenu na mrežnim stranicama Studentskog centra, vidljivo je kako su polaznicima Veleučilišta na raspolaganje stavljena ukupno 292 kreveta koji su raspoređeni u jednokrevetnim i dvokrevetnim sobama.

image

Andrej Plenković u obilasku doma

Niksa Stipanicev/Cropix

Na natječaj za smještaj u novoj akademskoj godini javio se tek 91 student, od čega je pravo na smještaj ostvarilo njih 76. Konkretnije, u Palacinu je ostalo čak 216 praznih kreveta. Dakle, ispunjena je tek četvrtina maksimalnog kapaciteta!

– Istina, ostalo je praznih kreveta, ali to je nešto na što Studentski centar ne može utjecati. Raspisat ćemo uskoro novi natječaj nakon kojeg će se raspoloživi kapacitet dodatno ispuniti – tvrdi Nikolina Čvorak Šego, ravnateljica Studentskog centra.

Izvjesno je da će Palacin u nadolazećoj obrazovnoj godini koja počinje u listopadu biti gotovo prazan, pa se postavlja pitanje treba li uopće Šibeniku studentski dom s ovolikim brojem kreveta? Omjer studenata i kapacitet Palacina, što je sada i očito, je nerazmjeran.

image
Niksa Stipanicev/Cropix

– Studentski dom je projektiran davno, predviđeno je da ima 30 do 40 posto više kapaciteta i to je ta razlika koja se sada pokazala – ističe u telefonskom razgovoru Ljubo Runjić, dekan Veleučilišta, naglašavajući kako nema govora o padu broja upisanih studenata.

Bit će kandidata

U novu studijsku godinu zasad je upisano 114 studenata, što je 57 više nego na lanjskom ljetnom roku, dok je na jesenskom roku ostalo još 120 upisnih mjesta. Pa gdje je onda problem?

– U ljetnom roku upisali smo dvostruko više studenata u odnosu na lani, a što se tiče smještaja u Palacinu, kapacitet će se dodatno ispuniti u jesenskom roku. Tu su i studenti diplomskih i postdiplomskih studija te strani studenti s programa “Erasmus” – dodaje Runjić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 07:21