StoryEditorOCM
S mora i krajaNEMA DRŽAVNIH EURA

Stiže šok za iznajmljivače u dalmatinskom priobalju: raste porez po krevetu koji će morati plaćati već od Nove godine

Piše PSD.
30. listopada 2023. - 09:26

Gradsko vijeće Vodica donijelo je odluku o visini paušalnog poreza za iznajmljivače i smještaj u turizmu za 2024. godinu.

Prema novim odredbama visina paušalnog poreza po krevetu za Vodice i Srimu iznosit će 60 eura po krevetu, dok će iznos nameta za mjesta na otoku Prviću biti nešto niži – 40 eura po turističkom ležaju. Za naselje Gaćelezi, Grabovci, Čista Mala i Čista Velika paušal od 1. siječnja bit će 30 eura po krevetu.

Došlo je do izmjena kada su u pitanju smještajne jedinice u kampu i/ili kamp-odmorištu. Tako će novi porez na cijelom području grada iznositi 70 eura po smještajnoj jedinici u kampu. Visina nameta po smještajnoj jedinici u objektu za robinzonski smještaj na području iznosi 30 eura.

Prema novom zakonu koji je donijela HDZ-ova većina u Hrvatskom saboru na prijedlog Plenkovićeve (HDZ) Vlade, Grad Vodice, u kojem je na čelu također ta stranka, od Nove godine ostaje bez fiskalnog izravnanja, odnosno tog dijela novca iz državnog proračuna, što je rezultiralo manjkom u proračunu.

Do sada je prosječni godišnji iznos fiskalnog izravnanja koji su Vodice dobivao iz naciconalne "blagajne" bio gotovo 700 tisuća eura. Novac iz državnog proračuna koristio se za financiranje rashoda u dječjem vrtiću "Tamaris", kao i za javne potrebe u kulturi, sportu te za rashode socijalne i zdravstvene skrbi.

Novom odlukom o povećanju iznosa paušalnog poreza, lokalna vlast namjerava djelomično pokriti manjak u proračunu koji je rezultat izbacivanja Grada iz sustava fiskalnog izravnavanja državnog proračuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. travanj 2024 20:01