StoryEditorOCM
S mora i krajaPRIJEDLOG ZAKONA

Pobuna planinara na Biokovu, dom na Vošcu preuzima Županija: ‘Moći će ga uzeti privatnik i izgraditi kuću s bazenom!‘

30. listopada 2023. - 21:53
Planinarskim domom na Vošcu trebala bi upravljati Županija                    Ivo Ravlić/Cropix

Nacrt prijedloga Zakona o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH, točnije članak 16, digao je na noge sva hrvatska planinarska društva koja su suglasna da planinarskim domovima nastave upravljati planinarska društva – na korist svih planinara – a ne županije koje ih mogu davati u zakup kako je navedeno u prijedlogu zakona.

Naime, članak 16 prijedloga navedenog zakona, a koji se odnosi na upravljanje planinarskim domovima, među ostalim nalaže da se ‘’županijama povjeravaju poslovi upravljanja planinarskim domom koji se nalazi na njihovu području utvrđenim Zakonom o područjima županija, gradova i općina u Republici Hrvatskoj, a koji se ne nalaze na području nacionalnog parka ili parka prirode, osim ako ovim zakonom ili posebnim zakonom nije propisano drukčije.

Nadležna tijela iz stavaka 1. i 2. ovoga članka (javne ustanove koje upravljaju nacionalnim parkom ili parkom prirode te županije) ovlaštena su raspolagati nekretninama (planinarskim domovima) davanjem u zakup te donijeti odluku o pokretanju postupka tog raspolaganja i odluku o davanju nekretnine u zakup ako je ukupni iznos procijenjene naknade za zakup niži ili jednak iznosu od 1.000.000 eura’’.

image

Pogled od milijun eura - turisti na biokovskom vrhu Vošac

Božidar Vukičević/Cropix

Ako ovaj zakon bude usvojen u punom obliku, na Biokovu bi osvanuo novi vlasnik Doma na Vošcu kojim sada upravlja SAK “Extrem”, a koji su i izgradili planinari te eventualno planinarske kuće Bukovac i šumske kuće na Osičanima. Kako nam je pojasnio Stipe Bušelić, koji je više od 45 godina u HPD-u “Biokovo” i kao član i dio Upravnog odbora, na Biokovu su dva doma u vlasništvu HPD-a “Biokovo”, i to Lokva (Kuća “Slobodan Ravlić”) i Pod Vošcem, dok su u najmu doma Pod Jurom.

Veliki problemi

- Zakon o upravljanju nekretninama i pokretninama u vlasništvu RH zbilja je izazvao ogorčenje planinara jer njime domovi koje su na državnoj zemlji izgradili planinari sada pripadaju županijama koje će njima upravljati. Cijeli problem je nastao jer oni koji donose zakone ne znaju stvarno stanje na terenu i onda se oni usvoji bez obzira na javno mnijenje.

Tradicija planinarstva u Hrvatskoj traje više od 140 godina, ali na kraju se u sve umiješa politika pa na koncu planinari ostaju bez svojih domova koje su godinama gradili i održavali, što je zbilja tragedija - kazao je Bušelić.

Isto nam je potvrdio i Antiša Srzić, predsjednik HPD-a “Biokovo”, koji kazuje da ‘’sporni’’ Dom na Vošcu mora biti otvoren za planinare, posebno ljeti.

- Ako se usvoji zakon u ovom obliku, planinarima će se stvoriti veliki problemi jer će se domovi izgrađeni na državnom vlasništvu moći dati u najam privatnicima, koji tako na vrh Biokova mogu sagraditi kuću s bazenom, što je zbilja nedopustivo. Planinarska društva bi se s državom trebala dogovoriti oko najma svojih domova i na koncu se nadam da ovaj zakon neće ni biti usvojen jer je članak 16 zbilja apsurdan - rekao je Antiša Srzić.

Unatoč tome što Zakon o upravljanju državnim nekretninama nije na strani planinara, Željan Bekavac, predsjednik HPD-a “Pozjata” Brela koje upravlja kućom na Bukovcu, prilično je optimističan. Kako ističe, s kućom na Bukovcu koju su planinari uredili u suradnji s breljanskom vlašću i TZ-om Brela ne bi trebalo biti problema, a i zakon će sigurno regulirati da se planinarski domovi izgrađeni na državnom zemljištu moraju dati na upravljanje planinarskim društvima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 18:26