StoryEditorOCM
S mora i krajaROĐENDAN ŽUPANIJE

Plenković u Splitu ‘naložio‘ atmosferu i dao veliko obećanje svim hajdukovcima, evo za što im je najavio veliki novac

Piše Sandra Barčot
28. rujna 2023. - 17:33

Ponos na 30 godina utemeljenja Splitsko-dalmatinske županije, koja zadnjih pet godina kao svojeg nebeskog zaštitnika slavi svetog Jeronima, a na njegov blagdan i Dan županije, te uspješno provedene investicije uz one planirane, kao i glavni problem – demografija – glavne su poruke svih govornika tijekom svečane sjednice Županijske skupštine održane u Splitu povodom okruglog rođendana.

Tri desetljeća postojanja regionalne uprave obilježeno je u Hrvatskom narodnom kazalištu gdje je, osim županijskog čelništva, vijećnika parlamenta, ravnatelja i direktora ustanova i tvrtki, bio prisutan i državni vrh. Premijer Andrej Plenković (HDZ), potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić (HDZ), ministri Nina Obiljen Koržinek (HDZ), Šime Erlić (HDZ) i Davor Filipović (HDZ), potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica (HDZ-EPP), brojni europski i saborski zastupnici, uzvanici iz svih živornih sfera i braniteljskih udruga, svećenstva, zdravstva, znanosti, vojske, vatrogastva, prosvjete, udruga, djelatnici županijskih odjela, građani...

image
Tom Dubravec/Cropix

Sve njih je glazbom i plesom na Trgu Gaje Bulata dočekala Gradska glazba Imotski s voditeljem, profesorom Ljubomirom Glibotom i Sinjske mažoretkinje, dok je u dvorani uslijedio red svečarskih govora.

Mate Šimundić (nezavisni), predsjednik Skupštine, među brojnim citatima uglednika, podvukao je i ovo:

- Jesmo li pošteni? Bez poštenja propadamo, gubimo i život i zdravlje. Nestajemo. Korupcija je ono što koči naš napredak, što nas iscrpljuje i zbog čega naši mladi gube nadu i odlaze iz domovine.

Ne nasjedajmo na brza i laka "rješenja", ne uzdajmo se u jeftini populizam, nego zajednički, ustrajno i pošteno radimo za opće dobro. Život, srce i poštenje!

Župan Blaženko Boban (HDZ) imao je poruku:

- Bolje hodati po pijesku i ostaviti trag, nego hodati limom i samo buku stvarati, udarati u populističke bubnjeve. Radimo, gradimo, provodimo projekte, ulažemo u mlade obitelji, imamo više doseljenih nego iseljenih građana iz naše županije, jer nam je demografska revitalizacije u fokusu, kao i digitalna te zelena županija.

image

Župan Blaženko Boban (HDZ)

Tom Dubravec/Cropix

Infrastrukturno investiramo, trenutno milijardu eura europskih sredstva su ulaganja koja se provode diljem županije. I nećemo stati, nastavljamo dalje za dobrobit svih naših građana.

Nizao je projekte, programe, poticaje Boban, uz veliku zahvalu svima koji su dio mozaika županijskog uspjeha, poglavito njegovi zamjenici Ante Šošić i Stipe Čogelja (HDZ).

- Od 2016. godine vodimo računa kako bismo pomogli radu jedinica lokalne te regionalne samouprave. Proveli smo funkcionalnu i fiskalnu decentralizaciju. Prvom reformom smo spojili županijske i državne urede, a potonja, fiskalna, donijela je povećanje županijskih prihoda za 62 posto, precizno 24 milijuna 2017. godine je bilo prihoda, a sada 40 milijuna kuna.

Novim zakonom idemo u smjeru poreznog rasterećenja, građani će imati veće prihode, jer imamo čvrstu hrvatsku vladu koja je osnažila našu poziciju u EU – naglasio je Plenković i dodao:

- Gradu Splitu ide 55 milijuna eura, a naša ulaganja u županiju se nastavljaju. Potpisivanjem ugovor o gradnji tunela kroz Kozjak, rješavamo prilaz i obilaznicu drugog grada u državi, te ćemo u ovom desetljeću okončati i brzu cestu do Omiša. Prometna infrastrukturu u županiji nam je sada u fokusu.

Ujedno su nam turistički pokazatelji odlični, imamo isti broj dolazaka i noćenja gostiju u 2019. rekordnoj godini i u uvoj 2023., no ovogodišnji su nam prihodi daleko veći! Suradnju nastavljamo, uložit ćemo i u obnovu stadiona Poljud, a naše partnerstvo s jedinicama lokalne i regionalne uprave, nije upitno, idemo zajedno naprijed sa novim ulaganjima i projektima.

Uz govornike, na svečanoj sjednici su sudjelovali: Gradska glazba Imotski, Sinjske mažoretkinje, Kliški uskoci, Alkari, HRM-ova klapa "Sveti Juraj", Dječji zbor, bas Božo Župić i bariton Vlatko Belas uz glasovirsku pratnju Marije Župić.

Nagrade vrijednim laureatima


Župan Boban, predsjednik Skupštine Šimundić i predsjednik Odbora za javna priznanja Tomislav Buljan, uručili su zaslužnim građanima nagrade Splitsko-dalmatinske županije. Ovogodišnji laureati su: troje za životno djelo – Vlasta Bonačić-Koutecky, Josip Mašković i Stjepan Žaja, te nagrade udruga Liberato-Split, Studenski katolički centar Split, Kuglački savez SDŽ, Sinjske mažoretkinje, Aeroklub Sinj, te Ivan Tokić, Tomislav Nikolić, Ivan Bodrožić, Zoran Gabelica i Mira Talaja.

U ime nagrađenih zahvalio se Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih:

- Ovog trena je čak i lijepo što ne vidim koliko vas imam, pa ću uspjeti izgovoriti nekoliko suvislih riječi - nasmijao je okupljenje Tokić, pa dodao:

- Hvala premijeru Plenkoviću koji je prvi povukao konkretne poteze za pomoć nama osobama s invaliditetom, hvala našem Blaženku koji je prvo čovjek, a onda i župan, hvala svima što smo dobili nagrade, onima koji su nas predložili, hvala našim obiteljima koji su pridonijeli uspjehu svih nagrađenih. Od srca hvala puno i medijima koji su, poglavito pratili moj rad i time senzibilizirali i upoznali javnost sa životom i svakodnevnim problemima osoba s invaliditetom.

‘Nitko nije odgovarao za Matijanićevu smrt‘


Državni vrh pred splitskim kazalištem dočekala je i grupa prosvjednika, građana koji su svojim parolama tražili odlazak Plenkovića, upozoravajući na korupciju, brojne afere, ali i smrt novinara Vladimira Matijanića, za koju još nitko nije odgovarao.

image

Ministar Šime Erlić (HDZ) i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica (HDZ-EPP)

Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image

Mate Šimundić (nezavisni), predsjednik Županijske skupštine

Tom Dubravec/Cropix
image

HRM-ova klapa ‘Sveti Juraj‘

Tom Dubravec/Cropix
image

Župan Blaženko Boban i kći laureata Stjepana Žaje

Tom Dubravec/Cropix
image

Župan Boban i Stipe Margić iz udruge ‘Liberato‘

Tom Dubravec/Cropix
image

Dio prosvjednika pred kazalištem

Snimio čitatelj
image

Dio prosvjednika pred kazalištem upozoravao je na korupciju

Snimio čitatelj
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 10:03