StoryEditorOCM
S mora i krajaneugasla tradicija

Na Praznik rada uživajte u ‘Prominskim igrama‘: bacat će se kamena s ramena, najbržem konjaniku ide novčana nagrada

Piše Branimir Periša
30. travnja 2023. - 16:53

"Prominske igre", sjajna, neugasla tradicija toga kraja, i ove su godine na rasporedu do 1. svibnja.

U 66. navratu na Praznik rada na oklajskom će hipodromu biti finale Igara u tradicijskim nadmetanjima: potezanju konopa, utrci magaraca, konjičkoj utrci, šijavici, bacanju kamena s ramena, trčanju... koje su rado prihvatili mladi. Njihovi su stari započeli 1949. godine, "da bi se momci odmjeravali u snazi i vještima", i ta se jezgra starinskih ogledavanja širila u skladu s vremenom.

Ukupno je to 14 disciplina sa stotinjak natjecatelja podrijetlom iz toga kraja, a s vremenom su Igre dopunjene i drugim sportovima, poput malog nogometa i biciklističkih utrka. Po dobrom običaju, "Prominske igre" okupe više od tisuću Prominjana sa svih strana i gostiju. Lijep je to povod da se okupe, vesele na otvorenome i navijaju za svoje favorite uz besplatni grah kojim časti Općina Promina, a u večernjim satima nastave zabavu uz svirku bendova i ples.

Po običaju posljednjih godina, Igre započinju utrkom biciklista, potom se igraju malonogometni susreti, a najveća je atrakcija utrka magaraca 1. svibnja, u čemu već dugi niz godina pobjednički tron zauzima Paško Perić Pajica.

Borilište Igara je i Športski centar "Žagra" u središtu Oklaja, gdje se odvijaju malonogometna i natjecanja u šijavici. Općina se i ove godine, prvi put u eurskim iznosima, pobrinula za simbolične novčane nagrade najboljim ekipama.

Najbolji u biciklizmu za prva tri mjesta tako osvajaju od 70 do 30 eura, najbrži predškolci u trčanju od 55 do 15 eura, jednako i osnovnoškolci trkači, dok seniori dobivaju od 70 do 30 eura. Isti iznos slijedi najboljima u bacanju kamena s ramena te u šijavici, dok balotaši i balotašice osvajaju od 120 do 60 eura.

Malonogometne ekipe nagrađene su s najviše novca – od 200 do 140 eura, jahači na magarcima dobivaju od 160 do 70 eura i, naposljetku, konjanicima slijedi najviše. Osim slave, najbrži jahač dobiva 270 eura, prvi koji mu je gledao u leđa 140, dok je nagrada trećeplasiranome 70 eura.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 14:47