StoryEditorOCM
ObalaOGROMNI POTENCIJAL

U ovom gradu imaju 4000 praznih stanova koje nitko ne koristi! Evo kako ih država želi staviti na tržište stanovanja

Piše Maja Rilović Koprivec
23. veljače 2024. - 15:14

U Dubrovniku je čak četiri tisuće praznih stanova, od ukupno 24.000 stambenih jedinica. Potrošnja električne energije godišnje u tim je stanovima ispod 500 kW, što znači da se ti stanovi uopće ne koriste.

Rekao je to Željko Uhlir, državni tajnik u Ministarstvu prostornog uređena, graditeljstva i državne imovine na konferenciji koju je organizirala HGK – Županijska komora Dubrovnik RealDU, odnosno Okruglom stolom na temu novog Zakona o turizmu i najavljenog plana upravljanja destinacijom te sve češćih govorenja o uvođenju poreza na nekretnine.

image

Državni tajnik Željko Uhlir

Nera Šimić/Cropix

On je rekao kako je prema istraživanju stambenoga fonda u Hrvatskoj oko 400.000 praznih stanova, samo u Zagrebu 58.000 te da država pokušava pronaći načine kako iskoristiti taj podatak i naći načina kako da se te nekretnine nađu na tržištu najma jer je cilj države osigurati priuštivo stanovanje.

– Za izgradnju stana potrebno je pet godina, a stavljanje ovakvih nekretnina na tržište za stanovanje uz određene državne mjere, mješavinu poreza i poticaja problem bi se mogao riješiti brže i isplativije.

Ne smijemo dozvoliti da nam novom gradnjom turizam pojede svoju supstancu, ono što kod nas privlači turiste, a to je priroda i uređen prostor – rekao je Uhlir.

Inače je konferencija u hotelu Rixos imala fokus na nekretninama koje se iznajmljuju u turističke svrhe – oporezivanje i tretman iznajmljivača u razdoblju pred nama, stambena politika, GUP, priprema nekretnina za prodaju i property management odnosno upravljanje nekretninama i održavanje – industriji u nastajanju koja iz godine u godinu ima sve veću perspektivu rasta u turističkim destinacijama.

Marijana Vulaić Kudelja, zamjenica ravnatelja Porezne uprave, govoreći o poreznim reformama, istaknula je kako one idu prema tome da se sve manje oporezuje rad, a sve više imovina zbog čega je podignut i porez na kuće za odmor što je jedan vid poreza na nekretnine.

Rekla je i kako iznajmljivači trebaju plaćati PDV na proviziju stranim platformama jer se od ove godine ti podaci unutar EU-a razmjenjuju te da će Porezna uprava imati svu evidenciju, ali i svima izaći ususret s posebnim objašnjenjima.

image

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković

Tonči Plazibat/Cropix

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković najavio je na okruglom stolu kako će već u ponedjeljak uputiti Ministarstvu turizma i sporta prijedlog za izmjenu pravilnika o kategorizaciji gdje će tražiti da se u stambenim zgradama iznajmljivanje osigura samo za dugoročni najam.

– Izmjenom, odnosno nadopunom toga pravilnika bi mogli riješiti veliki dio problema stanovanja koje se ne mora rješavati vlasništvom, već i dugoročnim iznajmljivanjem. Trebamo voditi računa o kvaliteti života, misliti o kvaliteti života djece naše djece. Kratkoročno iznajmljivanje koje nije u kući domaćina je rentijerstvo, gospodarska djelatnost koju ne bi trebali poticati - rekao je Franković.

Dodao je kako će se Plan upravljanja za povijesnu jezgru donijeti do 31. ožujka a onda će se točkasto primjenjivati i na šire područje grada.

Jadranka Biliškov, potpredsjednica udruženja posrednika u prometu nekretnina rekla je kako cijene nekretnina u Europi padaju jer su i tamo cijene visoke te da očekuje da će taj trend stići i do Hrvatske za godinu dana, no da je Hrvatska uvijek atraktivna za kupce nekretnina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 08:42