StoryEditorOCM
ObalaNESTALO STRUJE

Neprimjetna splitska ustanova pumpa broj zaposlenih, a punionica za elektro-vozila kod Županije im ne radi! Evo i zašto

Piše Sandra Barčot
29. studenog 2023. - 14:48
Punionica za električna vozila u stražnjem dvorištu zgrade županijske uprave ne radi, jer - nije atestiranaSnimio čitatelj

Uz "prekrajanje" nadležnosti upravnih odjela Županije splitsko-dalmatinske, uz popunjavanje "redova" gdje su najtraženiji službennici u resorima graditeljstva, zaštite okoliša, informatike, imovine i opće uprave, popunjavaju se mjesta i u županijskim ustanovama i tvrtkama.

Jedna od njih je Dalmatinska energetska agencija (DEA), koju vodi v.d. ravnatelj Marijo Jakić, koji je tijekom proteklih 12 mjeseci od osnutka institucije koju također financiraju građani, postao ravnatelj, ali bez predznaka "vršitelj dužnosti", no nitko se ne sjeća natječaja za tu dužnost.

Ali se svi sjećaju kako je Jakić u tu fotelju sjeo kao član Domovinskog pokreta, i to iz prvog stranačkog sastava s lokalnih izbora 2021. godine, nakon čega su se raslojili i priklonili vladajućem HDZ-u te je njihov tadašnji kandidat za župana Mate Šimundić i aktualni predsjednik Županijske skupštine istupio iz te stranke, dok je Jakić postao ravnatelj DEA-e.

Godinu dana od formiranja agencije raspisan je natječaj za tri radna mjesta – savjetnik za energetiku, viši specijalist za pravne i kadrovske poslove te specijalist za javnu nabavu. No kada se u javnosti počelo "šuškati" kome su te pozicije već unaprijed namijenjene, čelnik DEA-e ustvrdio je kako se "sve radi po zakonu i uvjetima javnog natječaja".

U konačnici je posao dobio "kandidat broj 1 iz Splita", koji je zaposlen na neodređeno vrijeme na mjesto specijalista za javnu nabavu. Za to radno mjesto prijave je poslalo osam zainteresiranih, a na psihološko testiranje koje je provodila neovisna agencija bilo je pozvano petoro kandidata koji su ispunjavali uvjete.

Uslijedilo je i usmeno testiranje gdje se odazvalo četvero kandidata, članovi natječajnog povjerenstva je pregledalo prijave, te je na kraju odluku o zaposlenju donio ravnatelj.

- Vaši navodi kako se zna tko će biti primjen na ovo radno mjesto, čak su nas i omeli, jer smo imali manji broj prijavljenih kandidata.

Smatrali su kako nemaju šansu - kaže nam ravnatelj Jakić, te otkriva i tko je novi djelatnik odnosno djelatnica DEA-e:

image

Mario Jakić (Domovinski pokret), ravnatelj DEA-e

Saša Burić/Cropix

- To je Matea Koceić Boraska. Bila je zaposlenica gradske tvrtke "Splitska obala", sada je naša djelatnica i idemo dalje jako, u svrhu što boljeg poboljšanja energetske učinkovitosti na području naše županije.

Po hodnicima regionalne uprave "šuška" se i cijelo vrijeme propitkuje potreba još jednog radnog mjesta u sektoru javne nabave, a na teret županijskog proračuna, budući da imaju devet zaposlenih u tom segmentu. Druga dva natječaja, za radna mjesta savjetnika za energetiku i višeg specijalista za pravne i kadrovske poslove su - poništena.

Zbog čega se dogodio takav epilog, ne navodi se u odluci o poništavanju postupka, ali je je javna tajna kako će u DEA-u prijeći zaposlenik županijskog odjela, koji je blizak Mati Šimundiću, predsjedniku Županijske skupštine.

- Od nove godine djelatnik DEA-e će biti i Đoni Garmaz. On kod nas prelazi iz Upravnog odjela za gospodarstvo, EU fondove i poljoprivredu, stručnjak je za energetiku - otkriva nam ravnatelj Jakić, zadovoljan što u novu proračunsku godinu ulazi s dvoje stručnih djelatnika u svojim redovima.

Hoće li nakon dolaska tog zaposlenika u DEA-u, okarakteriziranog kao "neophodno radno pojačanje", uslijediti i ponovljeni natječaj nakon poništenja prvog za dodatna dva radna mjesta, vidjet ćemo, no kako nam je i sam ravnatelj Jakić naveo – radne snage mu treba za provedbu svih projekata u sektoru obnovljivih izvora energije, održivosti energetskog sustava i smanjenje računa za grijanje te hlađenje županijskih zgrada.

- Uz brojne projekte koje provodimo, a koji su u raznim fazama provedbe, realizirana je punionica za električna vozila na lokaciji upravne zgrade Županije u Splitu, na adresi Ulica Domovinskog rata 2. Sve u skladu s akcijskim planom energetske učinkovitosti od 2022. do 2025. godine - istaknuo je ravnatelj Jakić, zadovoljan učinjenim.

No, kako doznajemo na terenu, ta punionica za vozila, smještena iza zgrade regionalne vlaisti, a ispod zida koji je dijeli od Goričke ulice, nije u funkciji!

Osim što nije javno dostupna za korištenje za potrebe električnih vozila, uređaj ne radi jer nije atestiran, pa i dva električna vozila u vlasništvu Županije ne mogu biti napunjena na toj punionici, već idu na druga mjesta po dozu "zelene energije".

Srećom. regionalna vlast je još od 2015. godine počela realizaciju projekta električnih punionica, pa ih u ovom trenutku ima dovoljno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 06:36