StoryEditorOCM
ObalaIPAK NIJE FORMALNOST

Saznali smo zašto se osoblje bolnice na jugu Dalmacije upravo cijepilo protiv ospica!

Piše Maja Rilović Koprivec
26. travnja 2023. - 11:57

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZHZ) Krunoslav Capak, izjavio je u povodu Svjetskog i Europskog tjedna cijepljenja kako je Hrvatska jedna od rijetkih zemalja koja ima dobrovoljno cijepljenje protiv HPV-a za djevojčice i dječake, te najavio i mogućnost da ovo cjepivo uđe među obvezna cjepiva.

- Smatramo da je to bila jako dobra odluka zbog toga što to cjepivo sprječava karcinome, a hoće li to cijepljenje postati obaveza, to je predmet dugotrajnih diskusija -  rekao je Capak. - To je isto tako i svjetonazorsko pitanje i smatramo da je bolje da se u ovom trenutku ostane dobrovoljno cijepljenje, a kroz sljedeće godine vidjet ćemo bi li možda postalo obavezno, dodao je Capak. U Hrvatskoj se djeca u 8. razredu osnovne škole pozivaju na dobrovoljno cijepljenje, a dr. Mata Lakić, ravnatelja  Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko neretvanske županije pitali smo koliki  broj roditelja odlučuje cijepiti djecu protiv HPV-a.  

- Puno manje ih se cijepi u odnosu na cjepiva koja su obvezna – ističe dr Lakić. -  Lani smo cjepivom protiv HPV-a cijepili 12 posto svih osmaša te još dvadesetak ljudi u programu do 25 godine. Odluči li se država na obavezno cijepljenje protiv HPV-a, a isto tako i varičela vjerojatno je da bi djecu cijepili pedijatri, no ni njih nemamo dovoljno pa smo i tu u problemu. Roditelji zdrave djece  zasad ne traže cijepljenje protiv varičela, a ono je sada besplatno za djecu s indikacijama, odnosno osobe  oslabljenog imuniteta. Takvih imamo manje od 10 godišnje. Stalno se uvode i nova suvremenija cjepiva, pa i cjepivo za HPV je uvedeno prije 20 godina – govori dr Lakić.

Da se puno toga promijenilo u 20 godina osim cjepiva ističe i dr. Matija Čale Mratović, specijalistica  školske medicine. Ona kaže kako broj cijepljene djece u našoj županiji raste i da iako su djevojčice brojnije sve se više cijepi i dječaka.

 – Još  nismo dosegnuli 30 posto cijepljenih među tom djecom, no blizu smo toga broja. Roditelji sve češće dovode djecu na cijepljenje naročito obitelji gdje je bilo slučajeva oboljenja. Malo nas je omeo COVID, ali sve ide polako naprijed – govori Čale Mratović.

image

Ilustracija

Niksa Stipanicev/Cropix/Cropix

I dok se čeka hoće li država uvesti kao obavezno i cjepivo protiv vodenih kozica koje se relativno lako prebole, županijski Zavod za javno zdravstvo ovih dana cijepi zdravstvene djelatnike protiv ospica, također bolesti koja se vezuje uz dječju dob.  Za ospice je cijepljenje u Hrvatskoj obavezno, a donedavno se čak smatralo kako je bolest sasvim nestala. Dr Lakić objašnjava zašto se cijepilo osoblje bolnice.

- Mi smo još 2018. kada je kod nas bila epidemija ospica cijepili ljude i radili   serološke testove  kako bi utvrdili tko je procijepljen, tko nije i tada se dio djelatnika cijepio, i to onaj dio koji nije imao nikakve dokaze da su cijepljeni, jer su im primjerice kartoni izgorjeli u ratu ili nestali. Najprije su rađeni testovi da vidimo koliko ih je i kakva je situacija u slučaju nove epidemije. Teoretski epidemija se može dogoditi jer je u Srbiji trenutno epidemija ospica pa i do nas može doći bilo kada. Ne mora se to dogoditi, no mi moramo biti spremni bar što se tiče zdravstvenih radnika jer ako nam oni otiđu na bolovanje bit ćemo u još većem problemu – dodaje Lakić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 12:57