StoryEditorOCM
ObalaBESKRAJNI KVADRATI

Najveće gradilište u okolici Splita je Seget: bageri rade čak 80 projekata sa stotinama stanova, tu je i - Ibrahimović!

Piše Božidar Lončar
30. siječnja 2024. - 07:17

U općini kojoj je gotovo 30 godina suvereno upravljao Vinko Zulim (HDZ) koji nakon odrađenih sedam načelničkih mandata i onog osmog, doduše polovičnog, u saborskim klupama od 2020. do 2022., vrijeme krati bacajući se u građevinske pothvate dok čeka suđenja za zloupotrebu položaja i ovlasti, krivotvorenje javnih isprava te prijetnje našem novinaru Vinku Vukoviću, gradi se naveliko.

Čini se kako su i drugi odlučili slijediti Zulimov primjer, jer sami pogled na Informacijski sustav prostornog uređenja koji je pod nadzorom Ministarstva graditeljstva otkriva kako se ostvaruju i planiraju veliki projekti kroz koje kuće i stanovi rastu poput gljiva poslije kiše. Friško je izgrađeno, u tijeku radova ili u pripremi više od 80 projekata sa stotinama stanova i apartmana.

Nema gdje se ne gradi u Segetu Donjem: od kuća u prvom redu uz more, prostoru oko turističkog kompleksa "Medena", uz dužobalno šetalište koje nosi ime po Vici Zulimu Virulici, djedu bivšeg načelnika, preko Seget Vranjice, pa sve do dojučerašnjih polja, vinograda i padina brda Vlaška.

Među vlasnicima, investitorima i kupcima stanova ima privatnih osoba iz Njemačke, Švedske, Nizozemske, Slovačke, Rumonjske, Kanade, ali i fetivih segetskih prezimena poput Zulima, Barada, Sorića, Jadrića...

Negdje se planiraju stanovi i mješovite poslovno-stambene zone. Za neke apartmani u kojima će boraviti ljeti ili ih iznajmljivati, a za druge dolazak u zasluženu penziju ili digitalno nomadstvo.

Iza leđa Zulimovih dviju obiteljskih kuća pojedinačnih površina od 125 i 45 četvornih metara koje bivši lokalni čelnik namjerava spojiti u jedan objekt uz stari dio Jadranske magistrale, za što je podnio zahtjev za izmjenu i dopunu građevinske dozvole, izgrađena je zgrada s 13 stanova, a odmah na njezinoj zapadnoj međi podiže se druga, s 26 stambenih jedinica.

Odmah preko puta, s južne strane glavne ceste, Vinko Zulim gledat će u stambene blokove: tu se planira izgradnja zgrade s 13 stanova, iza nje zgrada s 18 stanova i bazenom na parceli od 2000 kvadrata. Do nje, tik uz more, eto još pet jedinica stambene namjene i zgrada poslovne namjene.

U nastavku Ulice hrvatskih žrtava, zapravo starog dijela Magistrale koja povezuje Trogir, Seget Donji i Vranjicu, planira se poslovno-stambena zona. Obrađuje se projekt zgrade s poslovnim prostorom i pet stambenih.

Na susjednom terenu još jedna stambeno-poslovna zona kao i s druge strane ulice s dvije stambene i jednom poslovnom jedinicom tihe djelatnosti tipa ured ili prodaja. Između njih još dvije zgrade s 11 stambenih jedinica na prizemlju i četiri kata dok je prijavljena rekonstrukcija zgrade za povremeno stanovanje.

image
Nikola Vilić/Cropix

Nastavljamo pretragu stranicama Ministarstva graditeljstva. Odmaknuli smo se od nekadašnje trase državne ceste i idemo preko polja, vinograda i zelenila do zemljišta za koje nam je prvo pitanje bilo: kako će se do njih doći vozilom? Mogli bismo reći usred "ničega" planira se "novi Seget".

Zgrada s 13 stanova, pored nje druga s 15, odnosno, devet stanova nakon dopune građevinske dozvole. Do njih, između postojećih obiteljskih kuća s jednim do dva kata, niknuo bi objekt s 25 stanova i građevina sa sedam stambenih jedinica.

Očito bi na predjelu uz administrativnu granicu s Gradom Trogirom mogao niknuti mali kvart. Pet parcela, pet građevinskih projekata.

Četiri od pet tih zgrada, prema podacima iz državnog sustava, bi bile "naslonjene" jedna na drugu: dvije građevine sa šest stanova, a na susjednim parcelama bi se na objekt sa šest stambenih jedinica "spojila" zgrada s tri stambene jedinice. Kraj njih zgrada s prizemljem i dva stana.

image

Uz administrativnu granicu s Gradom Trogirom, između vinograda, polja i maslinika niknut će nove zgrade...

Ispu.Mgipu.hr/Screenshot

Idemo prema administrativnoj granici s Trogirom gdje bi se, usred ničega, na velikim parcelama uz nerazvrstanu cestu i Ulicu svetog Danijela trebali graditi objekti za gotovo stotinjak stanara.

Čak pet zgrada se namjerava izgraditi uz nerazvrstani i neimenovani put, pri čemu je jedan postupak za ishođenje dozvole obustavljen u studenome prošle godine, dok je zahtjev iz ožujka 2023. još u obradi. Uz Ulicu svetog Danijela planira se izgraditi zgrada na pet etaža s 14 stanova, sjevernije objekt sa šest stanova i još jedan za koji se "papiri" još izrađuju.

Vraćamo se na Ulicu hrvatskih žrtava i od obiteljske kuće Zulim nastavljamo starom dionicom Magistrale gdje se planiraju veliki projekti: 1010 kvadrata i 15 stanova, zgrada s 18 stambenih jedinica s bazenom za što je u tijeku obrada predmeta za ishodovanje lokacijske dozvole kao i za izgradnju stambene zgrade s bazenom.

U blizini Osnovne škole kralja Zvonimira već je izdana uporabna dozvola za zgradu sa šest stambenih jedinica i građevinska dozvola za manju stambenu zgradu bruto površine 202 četvorna metra.

Na Putu Jakova Rotonda dobivena je građevinska dozvola za zgradu s prizemljem i dva kata za tri stana s bazenom i garažom dok je u obradi zahtjev za izgradnjom stambene građevine s bazenom na susjednoj parceli.

image

Osnovna škola "Kralj Zvonimir"

Mario Todorić/Cropix

Pratimo Rotondov put prema Tomislavovoj ulici gdje je vidljiva kako se namjerava graditi zgrada sa šest stambenih jedinica i građevina bruto površine 394 kvadrata s bazenom.

A samo pogledajte ovaj projekt na padinama Vlaške. Kuća, bazen, strojarnica. Pogled od milijun dolara.

Nešto iza križanja kojim se od stare Magistrale odvaja cesta prema zagorskom dijelu općine Seget, Boraji i Šibeniku, nailazimo na najveći projekt: četverokatnica s 51 stanom, dva poslovna prostora u prizemlju, parkiralište u suterenu i bazen.

image
Nikola Vilić/Cropix

Poslovne kvadrate i većinu suvlasničkog prostora još uvijek drži investitorska tvrtka "Seget residence" sa sjedištem u Splitu, iza koje stoji građevinski poduzetnik Jasmin Ibrahimović koji u središtu Splita upravo podiže zgradu iznad arheološkog nalazišta iz antike koje se smatra starijim od Dioklecijanove palače.

Dio suvlasnika stanova u velikoj segetskoj novogradnji već se uknjižio, a riječ je o osobama i tvrtka iz Njemačke, Slovačke, Češke, Kanade, BiH...

Preko puta tog objekta gradio bi se ugostiteljsko-turistički objekt s igraonicom, bistroom i dva apartmana za što je zahtjev poslan u prosincu prošle godine. U nastavku ulice s lijepim pogledom na more planiraju se dvije zgrade: jedna s osam stambenih i devet garažnih mjesta i jednim garažnim mjestom za tri motocikla i zgrada s 18 stambenih jedinica.

Suvlasništvo već imaju kupci iz Slovačke, Austrije, Češke, Njemačke, Švedske, ali vidimo i osobe iz Češke i Poljske s registriranim prebivalištem u Hrvatskoj. U susjedstvu još jedna zgrada s podrumom, prizemljem i četiri kata i u tijeku je obrada predmeta.

image
Nikola Vilić/Cropix

I na Šetalištu Vice Zulima Virulice je aktivno. Dok su Zulimi naoko stali nakon što je Vinko, dok je bio načelnik, srušio nedovršeni obiteljski hotel tik uz granicu s kompleksom "Medena" i stao, te sve prebacio na sina Marina, ne previše uspješnog nogometaša koji tu planira turistički projekt sa šest odvojenih objekata, drugi su investitori nastavili.

Stambena zgrada od 332 kvadrata, jednokatnica s parkingom i bazenom, kuća od 336 kvadrata s bazenom, strojarnicom i ostavom i dvije zgrade od četiri stana s bazenom i osam bez bazena se planiraju izgraditi prvi red uz more.

image

Projekti uz šetalište koje je dobilo ime po djedu Vinka Zulima...

Ispu.Mgipu.hr/Screenshot

Vraćamo se na glavnu cestu, nekadašnju dionicu Jadranske magistrale da vidimo što se gradi i radi uz šumu u uvali Medena. Tamo se očito vole bazeni. Skoro svaki investitor ga je prijavio.

Uz samu prometnicu se priželjkuju četiri stambene jedinice od čega tri s bazenom. Građevinske dozvole su ishodovane i prijavljen je početak radova. Prema Segetu Gornjem bi se gradila zgrada sa šest stambenih jedinica i izdana uporabna dozvola za građevinu od 328 kvadrata. Susjedi bi gradili kuću prizemnicu s vanjskim bazenom, spremištem i garažom.

U centru Segeta Donjeg namjeravaju se graditi većinom kuće jednokatnice, vjerojatno vile za odmor. Namjeravaju se izgraditi četiri kuće od kojih je jedna s prizemljem i dva kata još se jedna s jednim stanom rekonstruira. Između njih se gradi poslovno-stambena jedinica s dva stana i ugostiteljski objekt.

Prema Vranjici se nastavlja red budućih, pretpostavljamo kuća od kojih je jedna s bazenom za koje su izdane građevinske dozvole i onda uz samu granicu naselja opet malo gradilište. Na dvije čestice se gradi stambena jedinica bruto površine 578 kvadrata i dopis je poslan na nadležno postupanje.

Na susjednim parcelama nižekatnice, stambena zgrada s bazenom i građevina s garažom u podrumumu i tri stambene jedinice u prizemlju i na dva kata te vanjskim bazenom.

Na nedalekoj lokaciji namjerava se graditi stambena jedinica, vjerojatno kuća s bazenom i zgrada s tri stambene jedinice i u tijeku je žalbeni postupak na izmjenu i dopune građevinske dozvole.

Na Obali Mira Barešića u Vranjici izdana je građevinska dozvola za tri zgrade stambene namjene, dvokatnicu sa šest stanova, trokatnicu s prizemljem za sedam stambenih jedinica i kuću s vanjskim bazenom. Za jednu je zgradu predmet još u obradi.

Uz Put Stjepana Radića koji povezuje glavnu Ulicu kralja Tomislava s poluotokom se bome (g)radi: za četiri stambene zgrade su izdane dozvole i izdana je uporabna dozvola za građevinu s tri smještajne jedinice i bazenom. Jedna zgrada bi imala šest smještajnih jedinica i suvlasnički udio imaju privatne osobe iz Poljske i Švedske.

Iz Radićeve ulazimo u Zvonimorovu ulicu gdje je izdana hrvatskim investitorima dozvola za zgradu sa šest stambenih jedinica s garažom i na tri kata. Na manjem ”Y” odvojku i prema Ulici kralja Tomislava dograđuje se drugi kat s dvije stambene jedinice. U fazi je obrada predmeta za zgradu katnosti prizemlje i četiri kata s 15 stambenih jedinica investitora tvrtke "Green Yard 100" s vlasnicima iz Rumunjske.

image

Seget Vranjica: grade i domaći i stranci

Ispu.Mgipu.hr/Screenshot

Na poluotoku Vranjica, koji je već desetljećima "načičkan" kućama i (nekadašnjim) vikendicama, stalno se popunjavaju prazni prostori s novim projektima.

Uz plažu niču novi projekti: dana je dozvola domaćem investitoru za zgradu stambene namjene, pored nje se rekonstruira zgrada stambene namjene vlasnice iz Švedske i gradi prostor turističke agencije s dva stana i pomoćnom zgradom.

U susjedstvu se dograđuje nova etaža, rekonstruira kuća ruske vlasnice i gradi dvojna stambena zgrada s jednom stambenom jedinicom katnosti prizemlje i dva kata njene sunarodnjakinje iz Moskve i zgrada stambeno-poslovne i zgrada stambene namjene u kojem suvlasnički udio imaju dvije privatne osobe iz Njemačke.

Na drugoj strani poluotoka promjenom investitora koji čine hrvatsko-njemački bračni par planira se izgraditi kuća s jednim stanom i otvorenim bazenom dok je ishodovana građevinska dozvola za kuću ”prvi red uz more” u blizini bruto površine 300 metara kvadratnih za privremeno stanovanje vlasnika iz Slovačke.

Zahtjev za rekonstrukcijom zgrade stambene namjene za dvije stambene jedinice zatražio i dobio Nijemac hrvatskog prezimena dok su dvoje Mađara ishodovali dozvole za kuću s prizemljem i dva kata sa tri stambene jedinice, garažom i bazenom.

Imamo i zanimljivih primjera na poluotoku gdje se na susjednim česticama grade tri stambene jedinice sa suterenom, prizemljem i jednim katom. Na ostatku poluotoka domaći vlasnici i investitori rekonstuiraju, nadograđuju obiteljske kuće ili zgrade s dvije do tri stambene jedinice vrlo vjerojatno rade apartmane.

image
Nikola Vilić/Cropix
image
Nikola Vilić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:50