StoryEditorOCM
ObalaSVEČANO U MAKARSKOJ

Ministrica Brnjac i ravnatelj ‘Biokovke‘ potpisali ugovor od 9 milijuna eura - bolnici novo lice i fotonaponska centrala

9. ožujka 2024. - 22:12

U makarskoj specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju "Biokovka" svečano je potpisan ugovor za projekt "Biokovka - zelena i digitalna tranzicija specijalne bolnice u funkciji razvoja lječilišnog i wellness turizma visoke dodane vrijednosti".

Ugovor je vrijedan 9,1 milijuna eura od čega su 7,9 milijuna eura bespovratna sredstva, a uz nazočnost premijera Andreja Plenkovića i župana Blaženka Bobana, potpisali su ga Nikolina Brnjac, ministrica turizma i sporta i Marko Ožić Bebek, ravnatelj "Biokovke".

image
Ivo Ravlić/Cropix

Potpisivanje je realizirano između resornog Ministarstva, Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU i "Biokovke", a partner u projektu je JU Park prirode Biokovo Makarska.

Iz EU fondova

Kako je kazao Bebek, riječ je o 85 posto bespovratnih sredstava osiguranih iz EU fondova, a od 13 projekata u Hrvatskoj, za osam namijenjenih razvoju zdravstvenog turizma, sredstva je iznašla Vlada RH.

- Sada je izvrsno opremljena unutrašnjost "Biokovke" koja broji 250 soba, ali nam je potrebna obnova fasade i otvora čime ćemo biti uključeni u zelenu i digitalnu tranziciju. Ovime ćemo trošiti puno manje energije jer ćemo imati bolju i kvalitetniju izolaciju, a na krovu "Biokovke" će se napraviti fotonaponska centrala koja će proizvoditi električnu energiju tako da računamo na uštedu električne energije od najmanje 40 posto.

Rokovi su do kraja 2025. godine, ali ćemo najvjerojatnije tražiti produženje rokova, a pred nama je teška procedura - raspisivanje međunarodnog natječaja i odabira najpouzdanijeg i najpovoljnijeg izvođača radova - kazao je Bebek, koji se premijeru Plenkoviću, Vladi RH i Ministarstvu turizma zahvalio na potpisivanju ugovora za ovaj vrijedni projekt koji će unaprijediti "Biokovku" u više segmenata, od poboljšanog vanjskog izgleda do energetske učinkovitosti.

image

Ministrica Brnjac s djelatnicima ‘Biokovke‘

Ivo Ravlić/Cropix

Prilikom potpisivanja ugovora ministrica Brnjac istaknula je da se zelenom i digitalnom tranzicijom ulaže u smještajne kapacitete i dodatnu turističku ponudu poput bazena i sauna, kao i u sve divne djelatnike "Biokovke", malo i srednje poduzetništvo, odnosno u cijelu regiju.

Cjelogodišnji turizam

- Toliko sam radosna što uopće imamo priliku potpisati ovakav ugovor, a premijeru Plenkoviću zahvaljujem jer je prvi koji je razumio što znači ulagati u zdravstveni turizam pa ćemo cjelogodišnji turizam imati diljem Hrvatske - istaknula je ministrica Brnjac.

image

Premijer Plenković tijekom obilaska ‘Biokovke‘

Ivo Ravlić/Cropix

Kako je naglasio premijer Andrej Plenković, sa 9 milijuna eura namijenjenih "Biokovci", specijalna bolnica će se potpuno modernizirati i postat će energetski učinkovita.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 23:01