stdClass Object ( [id] => 1277485 [title] => Barba Marin ‘Slobodnu‘ čita već 8 desetljeća, a njegova priča morala se naći na našim stranicama. Otvorio nam je dušu [alias] => barba-marin-slobodnu-cita-vec-8-desetljeca-a-njegova-prica-morala-se-naci-na-nasim-stranicama-otvorio-nam-je-dusu [catid] => 252 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Oni najstariji među nama najživlji su svjedoci povijesti Slobodne Dalmacije i najbolje znaju zašto je "Slobodna" puno više od dnevnih novina. Kako se tijekom svih ovih desetljeća prometnula u instituciju, zašto je bila i ostala toliko važna za naše živote. Imati "Slobodnu" na stolu značilo je otvoren prozor u svijet, a listanje uz jutarnju kavu ritual koji je u burnim i neizvjesnim razdobljima bio konstanta, lijepa navika kao (barem kratkotrajno) utočište od nevera koje nosi dan.

Barba Marin Božan iz Poljica u općini Marina prevalio je devedesetu, ima životopis koji bi "pizao" i za roman, atroke jedan običan novinski tekst. No, svakako ga je zaslužio samim tim što je zahvaljujući svojoj dugovječnosti jedan od prvih "upisanih" čitatelja naših novina ikad. Tek je neznatno stariji od "Slobodne", glasila koje ga je pratilo kroz život, informiralo u vremenima kad je svaka pomisao na internet bila teški futurizam, a portal kao medij - čista znanstvena fantastika.

Doduše, ni kasnije se nije barba Marin navrnuo na "taj internet", ostao je pripadnik stare škole kojoj nema do papira. Listao je "Slobodnu" kad god bi je se domogao, puno puta bi ga i naljutila, ali jednostavno nije mogao bez nje. Bez one pisane ćakule, humora, malomišćanskih pričica, kvragu i đavlija politika, jedino u "Slobodnoj" možeš osjetiti ugođaj peškarije, pazara, Dalmacije... A to puno čovjeku znači, pogotovo kad je u tuđini, kao što je bio barba Marin.

---

image

Faksimil stranice ‘Slobodne‘ iz 1957. godine, kad je barba Marin otišao u Francusku

---

Po novinu u Marinu

Naime, starina Božan jedan je od rijetkih umirovljenika - iz Francuske. Mirovinu nije stekao, poput većine, ni u Njemačkoj ni na drugom kontinentu, nego radom u malom mjestu blizu Pariza. Tamo je podignuo i dvije kćeri, Silvija živi danas u Dijonu i radi u struci, 59 godina joj je, profesorica je povijesti, sin joj Leo (32), pak, ima titulu doktora znanosti, a živi i radi u Marseilleu. Druga, posvojena kći Marija je, nažalost, preminula...

No, barba Marin živahan je kao mladić, još uvijek svaki dan vozi automobil, ide na kavu, vikendom "ubija" protivnike na balotama. Normalno, čita i "Slobodnu", na malo specifičan način, doznat ćete, samo nastavite čitati.

- Svaki dan iden iz Poljica auton ili u grad Trogir ili u Marinu; tamo iman društvo. Dikod popijen kavu, dikod čaj ili kalumelu; špirit ne pijen. Volin ćakulat s ljudima, ima i puno mlađih, drago mi je čut šta i oni govoru. Normalno, volin pogledat i lipu divojku ako koja prođe, naiđe, nemojte mi zamirit, eto, iskren sam. Svak voli pogledat ako je nešto lipo, nema veze šta slabo vidin.

Drago mi je sist kod peškarije u Trogiru na kavu, usput kupit malo ribe ako se potrefi da je došlo nešto dobro i friško. Danas san uvatija na peškariji dva velika raka za u teću. Oćete ostat na obidu?

E, uspijen uvatit i "Slobodnu", pročitan one velike naslove jer, ka šta san reka, slabo vidin. Ne uspijen "Slobodnu" uvik uvatit u kafiću jer bude zauzeta, svi bi je tili pročitat. A kad vidin da je nešto interesantno, iden je odma kupit.

Iman problem kad san u Poljica, a triba mi novina, moran vozit do "Tommyja" u Marinu po "Slobodnu"; neman di bliže kupit, pogotovo zimi. Na primjer, ako je neko umra, ili nešto lipše šta moran hitno znat, onda pravac Marina po novinu - navodi naš sugovornik.

Prije no što vam odamo tajnu kako dolazi do potpune informacije i svega napisanog u "Slobodnoj"‘, približimo malo njegov život.

Ne da ga "nije mazio", nego ga je bogme dobro okrpio. Jedan je od petero braće i sestara majke udovice, kojoj je muž, domobran, ubijen kad je mali Marin imao samo osam godina. Najmlađe dijete imalo je dvije godine. Nikad nisu pronašli čak ni očevo tijelo, nisu ga mogli ni pokopati. Nema ništa strašnije nego smrt bez groba.

No, život je morao teći, petero nejači trebalo je othraniti, podići. Marin je stasao u momčića za školu, otišao je na brodomonterski zanat u Rijeku 1949. godine. Tada su svi govorili - talijanski.

- Mrzija san Jugoslaviju čim je nastala. Ona mi je uzela oca mladog i zelenog jer je bija domobran. Ko zna je li uopće moga birat. To je bila okrutna država - smatra barba Marin, koji nije mogao dočekati časa da se iz Juge odseli.

---

image

Marin Božan iz Poljica

Joško Šupić/Cropix
---

Šampion od balot

I otišao je, najprije u Italiju 1957., da bi se godinu kasnije skrasio u Francuskoj. Rođen je 1932., Jugoslaviju je napustio kao 25-godišnjak. Njegovi su francuski prihodi spašavali majku, koja je živjela samo od poljoprivrede. Ženio se dvaput - prvi put zemljakinjom, no ona se nije htjela nastaniti u Francuskoj i nisu imali poroda - a drugi put Francuzicom s kojom ima biološku te usvojenu pokojnu kćer. Supruga mu je preminula lani, pa je barba Marin, čim izađe iz korote, spreman za novi brak.

Smije se na spomen te opcije, no još ga guše tužna sjećanja na majku - mučenicu, kojoj jugoslavenske vlasti nisu dozvolile da napusti zemlju.

- Tija san mater dovest sebi u Francusku, tija san da mi čuva ćeri, nauči ih hrvatski. Ali ništa od toga, nisu joj dali izać iz zemlje. Dok nije nastala hrvatska država, mater nije imala ni osobnu, ni dinara penzije. Bila je ponižena, ignorirana... Kasnije je dobila neki minimalac. Živila je 98 godina - sažima genetski dugovječan Marinac, barba Marin. Inače, u familiji ima i sportsku žicu, naime, poznati rukometaš Nikola Karabatić unuk je njegove sestre.

I on sam ima potencijala, naime, balote su mu "u malom prstu", a igrao ih je redovito i u Francuskoj kao što sad svaku nedjelju "rastura" na zjogu u obližnjoj Gustirni. Tu je pravi šampion, premda je najstariji u družini.

- Svake subote i nedilje popodne san na zjogu u Boud Bouloju kod Pariza igra petanke, to je vrsta malih balota. Puno puta sa mnom je igra i glumac Omar Shariff, i još neki kojima nisam zapantija ime. Omar je puno volija igrat balote - prisjeća se zanimljivog podatka naš radnik u inozemstvu.

Zauzvrat danas ima, za francuske prilike neveliku, no za hrvatske izvrsnu mirovinu: 1300 eura.

- Da san radija puni staž, ima bi još 500 eura više, ali iša san ranije u penziju, sa 59 godina života i 29 godina staža. U Hrvatsku san se vratija kad je počeja rat, 1991. godine, nisan moga izdržat bez matere. Ovo je za Francuze mala penzija, ali kod nas je dobra, može se lipo živit, pogotovo u Dalmaciji. Čak san doživija i zavist, ka da san penziju nekome ukra? A, ljudi moji, svašta - krši ruke barba Marin.

---

image

Šjoru Marinu rođakinja Anka Jakus čita ‘Slobodnu‘ otkad mu je oslabio vid

Joško Šupić/Cropix
---

Kad ne vidin, slušan

Pitamo ga što je točno radio u iseljeništvu.

- U Francuskoj san radija hidrauliku, montira koševe i dizalice na kamione, a bija san i "edukator-tehnik" za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, one koji bi prošli program u popravnim domovima i slično. Bilo je lipo radit s njima, pomoć im da izađu na pravi put. Nekoliko san ih spasija i naučija ih zanatu. Ponosan sam na to - oči barba Marina ispune se suzama.

Zbog majke je dolazio u Hrvatsku svake godine po mjesec dana, koliko je bio u mogućnosti. Tada bi uzeo u ruke "Slobodnu", koju bi povremeno mogao nabaviti i u Francuskoj.

- Puno puta me naljutila, bacija bi je ća, reka sebi da je više neću taknit. A onda bi se opet zaželija malo humora, ćakule, pa bi čita ono šta mi se sviđa. Sad mi je draža nego prije, ali vidite, sad san malo oćoravija - smije se Božan.

E, zato je tu njegova pomoćnica, mještanka Anka Jakus.

- Ne znan šta bi bez nje. Ona mi skuva, uvik nešto lipo bude u teći, pripazi na kuću dok san ja na kavi, a kad donesem "Slobodnu!", čita mi na kauču. Imam mrenu koju ne smin operirat, slabo vidin čak i slike, to mi je žaj - pomirljivo veli.

- Moran i ja stavit očale, ni ja više ne vidin ka sokol - veselo će 67-godišnja Anka.

I onda krenu priče, najprije ono najvažnije šta je na "glavnoj strani", priko šoneta, do ćakule, informacija, neke lipe ricete... Svega ima u "Slobodnoj" kad je barba Marin donese.

---

image

Šjoru Marinu rođakinja Anka Jakus čita ‘Slobodnu‘ otkad mu je oslabio vid

Joško Šupić/Cropix
---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne može bez nje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ne može bez nje 2 0 7746 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-03-24 13:37:06 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-03-31 13:03:21 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-03-31 13:03:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 68 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 252 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz s dalmatinske obale. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, dalmacija, obala [secure] => 0 [page_title] => Obala [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 1 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 0 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 1 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Barba Marin 'Slobodnu' čita već 8 desetljeća, a njegova priča morala se naći na našim stranicama. Otvorio nam je dušu [metakey] => Slobodna 80, slobodna dalmacija, novina s velikim n , [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24570063.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24570070.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24570072.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24570066.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24570059.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24570058.jpg","\/images\/slike\/2023\/03\/24\/24605961.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix","Jo\u0161ko \u0160upi\u0107\/Cropix",""],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marin Bo\u017ean iz Poljica<\/p>","

Marin Bo\u017ean iz Poljica<\/p>","

Marin Bo\u017ean i u 91. jo\u0161 vozi i \u010dita<\/p>","

Marin Bo\u017ean iz Poljica<\/p>","

\u0160joru Marinu ro\u0111akinja Anka Jakus \u010dita \u2018Slobodnu\u2018 otkad mu je oslabio vid<\/p>","

Marin Bo\u017ean i u Francuskoj je bio balota\u0161<\/p>","

Faksimil stranice \u2018Slobodne\u2018 iz 1957. godine, kad je barba Marin oti\u0161ao u Francusku<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["45:34","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","40:52"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1555","hd_24570063_1920.jpg":"1920x1080","k_24570063_1280.jpg":"1280x1280","k_24570063_1024.jpg":"1024x1024","k_24570063_640.jpg":"640x640","k_24570063_480.jpg":"480x480","k_24570063_340.jpg":"340x340","k_24570063_220.jpg":"220x220","o_24570063_1280.jpg":"1280x1036","o_24570063_1024.jpg":"1024x829","o_24570063_640.jpg":"640x518","o_24570063_480.jpg":"480x388","o_24570063_340.jpg":"340x275","o_24570063_220.jpg":"220x178","h_24570063_1280.jpg":"1280x854","h_24570063_1024.jpg":"1024x683","h_24570063_640.jpg":"640x427","h_24570063_480.jpg":"480x320","h_24570063_340.jpg":"340x227","h_24570063_220.jpg":"220x147","pp_24570063_1280.jpg":"1280x1628","pp_24570063_1024.jpg":"1024x1303","pp_24570063_640.jpg":"640x814","pp_24570063_480.jpg":"480x611","pp_24570063_340.jpg":"340x432","pp_24570063_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1444","hd_24570070_1920.jpg":"1920x1080","k_24570070_1280.jpg":"1280x1280","k_24570070_1024.jpg":"1024x1024","k_24570070_640.jpg":"640x640","k_24570070_480.jpg":"480x480","k_24570070_340.jpg":"340x340","k_24570070_220.jpg":"220x220","o_24570070_1280.jpg":"1280x962","o_24570070_1024.jpg":"1024x770","o_24570070_640.jpg":"640x481","o_24570070_480.jpg":"480x361","o_24570070_340.jpg":"340x255","o_24570070_220.jpg":"220x165","h_24570070_1280.jpg":"1280x854","h_24570070_1024.jpg":"1024x683","h_24570070_640.jpg":"640x427","h_24570070_480.jpg":"480x320","h_24570070_340.jpg":"340x227","h_24570070_220.jpg":"220x147","pp_24570070_1280.jpg":"1280x1628","pp_24570070_1024.jpg":"1024x1303","pp_24570070_640.jpg":"640x814","pp_24570070_480.jpg":"480x611","pp_24570070_340.jpg":"340x432","pp_24570070_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1394","hd_24570072_1920.jpg":"1920x1080","k_24570072_1280.jpg":"1280x1280","k_24570072_1024.jpg":"1024x1024","k_24570072_640.jpg":"640x640","k_24570072_480.jpg":"480x480","k_24570072_340.jpg":"340x340","k_24570072_220.jpg":"220x220","o_24570072_1280.jpg":"1280x929","o_24570072_1024.jpg":"1024x743","o_24570072_640.jpg":"640x464","o_24570072_480.jpg":"480x348","o_24570072_340.jpg":"340x246","o_24570072_220.jpg":"220x159","h_24570072_1280.jpg":"1280x854","h_24570072_1024.jpg":"1024x683","h_24570072_640.jpg":"640x427","h_24570072_480.jpg":"480x320","h_24570072_340.jpg":"340x227","h_24570072_220.jpg":"220x147","pp_24570072_1280.jpg":"1280x1628","pp_24570072_1024.jpg":"1024x1303","pp_24570072_640.jpg":"640x814","pp_24570072_480.jpg":"480x611","pp_24570072_340.jpg":"340x432","pp_24570072_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1410","hd_24570066_1920.jpg":"1920x1080","k_24570066_1280.jpg":"1280x1280","k_24570066_1024.jpg":"1024x1024","k_24570066_640.jpg":"640x640","k_24570066_480.jpg":"480x480","k_24570066_340.jpg":"340x340","k_24570066_220.jpg":"220x220","o_24570066_1280.jpg":"1280x940","o_24570066_1024.jpg":"1024x752","o_24570066_640.jpg":"640x470","o_24570066_480.jpg":"480x352","o_24570066_340.jpg":"340x249","o_24570066_220.jpg":"220x161","h_24570066_1280.jpg":"1280x854","h_24570066_1024.jpg":"1024x683","h_24570066_640.jpg":"640x427","h_24570066_480.jpg":"480x320","h_24570066_340.jpg":"340x227","h_24570066_220.jpg":"220x147","pp_24570066_1280.jpg":"1280x1628","pp_24570066_1024.jpg":"1024x1303","pp_24570066_640.jpg":"640x814","pp_24570066_480.jpg":"480x611","pp_24570066_340.jpg":"340x432","pp_24570066_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1476","hd_24570059_1920.jpg":"1920x1080","k_24570059_1280.jpg":"1280x1280","k_24570059_1024.jpg":"1024x1024","k_24570059_640.jpg":"640x640","k_24570059_480.jpg":"480x480","k_24570059_340.jpg":"340x340","k_24570059_220.jpg":"220x220","o_24570059_1280.jpg":"1280x984","o_24570059_1024.jpg":"1024x787","o_24570059_640.jpg":"640x492","o_24570059_480.jpg":"480x369","o_24570059_340.jpg":"340x261","o_24570059_220.jpg":"220x169","h_24570059_1280.jpg":"1280x854","h_24570059_1024.jpg":"1024x683","h_24570059_640.jpg":"640x427","h_24570059_480.jpg":"480x320","h_24570059_340.jpg":"340x227","h_24570059_220.jpg":"220x147","pp_24570059_1280.jpg":"1280x1628","pp_24570059_1024.jpg":"1024x1303","pp_24570059_640.jpg":"640x814","pp_24570059_480.jpg":"480x611","pp_24570059_340.jpg":"340x432","pp_24570059_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1619","hd_24570058_1920.jpg":"1920x1080","k_24570058_1280.jpg":"1280x1280","k_24570058_1024.jpg":"1024x1024","k_24570058_640.jpg":"640x640","k_24570058_480.jpg":"480x480","k_24570058_340.jpg":"340x340","k_24570058_220.jpg":"220x220","o_24570058_1280.jpg":"1280x1079","o_24570058_1024.jpg":"1024x863","o_24570058_640.jpg":"640x539","o_24570058_480.jpg":"480x404","o_24570058_340.jpg":"340x286","o_24570058_220.jpg":"220x185","h_24570058_1280.jpg":"1280x854","h_24570058_1024.jpg":"1024x683","h_24570058_640.jpg":"640x427","h_24570058_480.jpg":"480x320","h_24570058_340.jpg":"340x227","h_24570058_220.jpg":"220x147","pp_24570058_1280.jpg":"1280x1628","pp_24570058_1024.jpg":"1024x1303","pp_24570058_640.jpg":"640x814","pp_24570058_480.jpg":"480x611","pp_24570058_340.jpg":"340x432","pp_24570058_220.jpg":"220x280"},{"size0":"859x1280","hd_24605961_1920.png":"1920x1080","k_24605961_1280.png":"1280x1280","k_24605961_1024.png":"1024x1024","k_24605961_640.png":"640x640","k_24605961_480.png":"480x480","k_24605961_340.png":"340x340","k_24605961_220.png":"220x220","o_24605961_1280.png":"1280x1907","o_24605961_1024.png":"1024x1525","o_24605961_640.png":"640x953","o_24605961_480.png":"480x715","o_24605961_340.png":"340x506","o_24605961_220.png":"220x327","h_24605961_1280.png":"1280x854","h_24605961_1024.png":"1024x683","h_24605961_640.png":"640x427","h_24605961_480.png":"480x320","h_24605961_340.png":"340x227","h_24605961_220.png":"220x147","pp_24605961_1280.png":"1280x1628","pp_24605961_1024.png":"1024x1303","pp_24605961_640.png":"640x814","pp_24605961_480.png":"480x611","pp_24605961_340.png":"340x432","pp_24605961_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [description] => [parent] => 246 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 9 [params] => {"inheritFrom":"0","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"1","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Medium","itemRelatedIntrotext":"0","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 15520466 Threads: 1 Questions: 3205861925 Slow queries: 7223784 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 236084431 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 51 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 252 [name] => Obala [alias] => obala [parent] => 246 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /dalmacija/obala ) ) [link] => /dalmacija/obala/barba-marin-slobodnu-cita-vec-8-desetljeca-a-njegova-prica-morala-se-naci-na-nasim-stranicama-otvorio-nam-je-dusu-1277485 [printLink] => /dalmacija/obala/barba-marin-slobodnu-cita-vec-8-desetljeca-a-njegova-prica-morala-se-naci-na-nasim-stranicama-otvorio-nam-je-dusu-1277485?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 707955 [name] => Slobodna 80 [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-03 10:26:43 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodna-80 [link] => /tag/slobodna-80 ) [1] => stdClass Object ( [id] => 323754 [name] => slobodna dalmacija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => slobodna-dalmacija [link] => /tag/slobodna-dalmacija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 711182 [name] => novina s velikim n [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-03-31 15:03:37 [main_article_id] => 0 [alias] => novina-s-velikim-n [link] => /tag/novina-s-velikim-n ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne može bez nje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Barba Marin ‘Slobodnu‘ čita već 8 desetljeća, a njegova priča morala se naći na našim stranicama. Otvorio nam je dušu [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24570063.jpg [galleryCount] => 7 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Joško Šupić/Cropix [mainImageDesc] =>

Marin Božan iz Poljica

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24570063.jpg [title] =>

Marin Božan iz Poljica

Joško Šupić/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24570070.jpg [title] =>

Marin Božan iz Poljica

Joško Šupić/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24570072.jpg [title] =>

Marin Božan i u 91. još vozi i čita

Joško Šupić/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24570066.jpg [title] =>

Marin Božan iz Poljica

Joško Šupić/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24570059.jpg [title] =>

Šjoru Marinu rođakinja Anka Jakus čita ‘Slobodnu‘ otkad mu je oslabio vid

Joško Šupić/Cropix ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24570058.jpg [title] =>

Marin Božan i u Francuskoj je bio balotaš

Joško Šupić/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/03/24/24605961.png [title] =>

Faksimil stranice ‘Slobodne‘ iz 1957. godine, kad je barba Marin otišao u Francusku

) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Oni najstariji među nama najživlji su svjedoci povijesti Slobodne Dalmacije i najbolje znaju zašto je "Slobodna" puno više od dnevnih novina. Kako se tijekom svih ovih desetljeća prometnula u instituciju, zašto je bila i ostala toliko važna za naše živote. Imati "Slobodnu" na stolu značilo je otvoren prozor u svijet, a listanje uz jutarnju kavu ritual koji je u burnim i neizvjesnim razdobljima bio konstanta, lijepa navika kao (barem kratkotrajno) utočište od nevera koje nosi dan.

Barba Marin Božan iz Poljica u općini Marina prevalio je devedesetu, ima životopis koji bi "pizao" i za roman, atroke jedan običan novinski tekst. No, svakako ga je zaslužio samim tim što je zahvaljujući svojoj dugovječnosti jedan od prvih "upisanih" čitatelja naših novina ikad. Tek je neznatno stariji od "Slobodne", glasila koje ga je pratilo kroz život, informiralo u vremenima kad je svaka pomisao na internet bila teški futurizam, a portal kao medij - čista znanstvena fantastika.

Doduše, ni kasnije se nije barba Marin navrnuo na "taj internet", ostao je pripadnik stare škole kojoj nema do papira. Listao je "Slobodnu" kad god bi je se domogao, puno puta bi ga i naljutila, ali jednostavno nije mogao bez nje. Bez one pisane ćakule, humora, malomišćanskih pričica, kvragu i đavlija politika, jedino u "Slobodnoj" možeš osjetiti ugođaj peškarije, pazara, Dalmacije... A to puno čovjeku znači, pogotovo kad je u tuđini, kao što je bio barba Marin.

---

image

Faksimil stranice ‘Slobodne‘ iz 1957. godine, kad je barba Marin otišao u Francusku

---

Po novinu u Marinu

Naime, starina Božan jedan je od rijetkih umirovljenika - iz Francuske. Mirovinu nije stekao, poput većine, ni u Njemačkoj ni na drugom kontinentu, nego radom u malom mjestu blizu Pariza. Tamo je podignuo i dvije kćeri, Silvija živi danas u Dijonu i radi u struci, 59 godina joj je, profesorica je povijesti, sin joj Leo (32), pak, ima titulu doktora znanosti, a živi i radi u Marseilleu. Druga, posvojena kći Marija je, nažalost, preminula...

No, barba Marin živahan je kao mladić, još uvijek svaki dan vozi automobil, ide na kavu, vikendom "ubija" protivnike na balotama. Normalno, čita i "Slobodnu", na malo specifičan način, doznat ćete, samo nastavite čitati.

- Svaki dan iden iz Poljica auton ili u grad Trogir ili u Marinu; tamo iman društvo. Dikod popijen kavu, dikod čaj ili kalumelu; špirit ne pijen. Volin ćakulat s ljudima, ima i puno mlađih, drago mi je čut šta i oni govoru. Normalno, volin pogledat i lipu divojku ako koja prođe, naiđe, nemojte mi zamirit, eto, iskren sam. Svak voli pogledat ako je nešto lipo, nema veze šta slabo vidin.

Drago mi je sist kod peškarije u Trogiru na kavu, usput kupit malo ribe ako se potrefi da je došlo nešto dobro i friško. Danas san uvatija na peškariji dva velika raka za u teću. Oćete ostat na obidu?

E, uspijen uvatit i "Slobodnu", pročitan one velike naslove jer, ka šta san reka, slabo vidin. Ne uspijen "Slobodnu" uvik uvatit u kafiću jer bude zauzeta, svi bi je tili pročitat. A kad vidin da je nešto interesantno, iden je odma kupit.

Iman problem kad san u Poljica, a triba mi novina, moran vozit do "Tommyja" u Marinu po "Slobodnu"; neman di bliže kupit, pogotovo zimi. Na primjer, ako je neko umra, ili nešto lipše šta moran hitno znat, onda pravac Marina po novinu - navodi naš sugovornik.

Prije no što vam odamo tajnu kako dolazi do potpune informacije i svega napisanog u "Slobodnoj"‘, približimo malo njegov život.

Ne da ga "nije mazio", nego ga je bogme dobro okrpio. Jedan je od petero braće i sestara majke udovice, kojoj je muž, domobran, ubijen kad je mali Marin imao samo osam godina. Najmlađe dijete imalo je dvije godine. Nikad nisu pronašli čak ni očevo tijelo, nisu ga mogli ni pokopati. Nema ništa strašnije nego smrt bez groba.

No, život je morao teći, petero nejači trebalo je othraniti, podići. Marin je stasao u momčića za školu, otišao je na brodomonterski zanat u Rijeku 1949. godine. Tada su svi govorili - talijanski.

- Mrzija san Jugoslaviju čim je nastala. Ona mi je uzela oca mladog i zelenog jer je bija domobran. Ko zna je li uopće moga birat. To je bila okrutna država - smatra barba Marin, koji nije mogao dočekati časa da se iz Juge odseli.

---

image

Marin Božan iz Poljica

Joško Šupić/Cropix
---

Šampion od balot

I otišao je, najprije u Italiju 1957., da bi se godinu kasnije skrasio u Francuskoj. Rođen je 1932., Jugoslaviju je napustio kao 25-godišnjak. Njegovi su francuski prihodi spašavali majku, koja je živjela samo od poljoprivrede. Ženio se dvaput - prvi put zemljakinjom, no ona se nije htjela nastaniti u Francuskoj i nisu imali poroda - a drugi put Francuzicom s kojom ima biološku te usvojenu pokojnu kćer. Supruga mu je preminula lani, pa je barba Marin, čim izađe iz korote, spreman za novi brak.

Smije se na spomen te opcije, no još ga guše tužna sjećanja na majku - mučenicu, kojoj jugoslavenske vlasti nisu dozvolile da napusti zemlju.

- Tija san mater dovest sebi u Francusku, tija san da mi čuva ćeri, nauči ih hrvatski. Ali ništa od toga, nisu joj dali izać iz zemlje. Dok nije nastala hrvatska država, mater nije imala ni osobnu, ni dinara penzije. Bila je ponižena, ignorirana... Kasnije je dobila neki minimalac. Živila je 98 godina - sažima genetski dugovječan Marinac, barba Marin. Inače, u familiji ima i sportsku žicu, naime, poznati rukometaš Nikola Karabatić unuk je njegove sestre.

I on sam ima potencijala, naime, balote su mu "u malom prstu", a igrao ih je redovito i u Francuskoj kao što sad svaku nedjelju "rastura" na zjogu u obližnjoj Gustirni. Tu je pravi šampion, premda je najstariji u družini.

- Svake subote i nedilje popodne san na zjogu u Boud Bouloju kod Pariza igra petanke, to je vrsta malih balota. Puno puta sa mnom je igra i glumac Omar Shariff, i još neki kojima nisam zapantija ime. Omar je puno volija igrat balote - prisjeća se zanimljivog podatka naš radnik u inozemstvu.

Zauzvrat danas ima, za francuske prilike neveliku, no za hrvatske izvrsnu mirovinu: 1300 eura.

- Da san radija puni staž, ima bi još 500 eura više, ali iša san ranije u penziju, sa 59 godina života i 29 godina staža. U Hrvatsku san se vratija kad je počeja rat, 1991. godine, nisan moga izdržat bez matere. Ovo je za Francuze mala penzija, ali kod nas je dobra, može se lipo živit, pogotovo u Dalmaciji. Čak san doživija i zavist, ka da san penziju nekome ukra? A, ljudi moji, svašta - krši ruke barba Marin.

---

image

Šjoru Marinu rođakinja Anka Jakus čita ‘Slobodnu‘ otkad mu je oslabio vid

Joško Šupić/Cropix
---

Kad ne vidin, slušan

Pitamo ga što je točno radio u iseljeništvu.

- U Francuskoj san radija hidrauliku, montira koševe i dizalice na kamione, a bija san i "edukator-tehnik" za mlade bez odgovarajuće roditeljske skrbi, one koji bi prošli program u popravnim domovima i slično. Bilo je lipo radit s njima, pomoć im da izađu na pravi put. Nekoliko san ih spasija i naučija ih zanatu. Ponosan sam na to - oči barba Marina ispune se suzama.

Zbog majke je dolazio u Hrvatsku svake godine po mjesec dana, koliko je bio u mogućnosti. Tada bi uzeo u ruke "Slobodnu", koju bi povremeno mogao nabaviti i u Francuskoj.

- Puno puta me naljutila, bacija bi je ća, reka sebi da je više neću taknit. A onda bi se opet zaželija malo humora, ćakule, pa bi čita ono šta mi se sviđa. Sad mi je draža nego prije, ali vidite, sad san malo oćoravija - smije se Božan.

E, zato je tu njegova pomoćnica, mještanka Anka Jakus.

- Ne znan šta bi bez nje. Ona mi skuva, uvik nešto lipo bude u teći, pripazi na kuću dok san ja na kavi, a kad donesem "Slobodnu!", čita mi na kauču. Imam mrenu koju ne smin operirat, slabo vidin čak i slike, to mi je žaj - pomirljivo veli.

- Moran i ja stavit očale, ni ja više ne vidin ka sokol - veselo će 67-godišnja Anka.

I onda krenu priče, najprije ono najvažnije šta je na "glavnoj strani", priko šoneta, do ćakule, informacija, neke lipe ricete... Svega ima u "Slobodnoj" kad je barba Marin donese.

---

image

Šjoru Marinu rođakinja Anka Jakus čita ‘Slobodnu‘ otkad mu je oslabio vid

Joško Šupić/Cropix
---

 

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix Joško Šupić/Cropix
Joško Šupić/Cropix

Marin Božan iz Poljica

Joško Šupić/Cropix

Marin Božan iz Poljica

Joško Šupić/Cropix

Marin Božan i u 91. još vozi i čita

Joško Šupić/Cropix

Marin Božan iz Poljica

Joško Šupić/Cropix

Šjoru Marinu rođakinja Anka Jakus čita ‘Slobodnu‘ otkad mu je oslabio vid

Joško Šupić/Cropix

Marin Božan i u Francuskoj je bio balotaš


Faksimil stranice ‘Slobodne‘ iz 1957. godine, kad je barba Marin otišao u Francusku

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/dalmacija/obala/barba-marin-slobodnu-cita-vec-8-desetljeca-a-njegova-prica-morala-se-naci-na-nasim-stranicama-otvorio-nam-je-dusu-1277485 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c74eb142ef0066251d0c9f2fbfd1775cf601593c [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Barba+Marin+%E2%80%98Slobodnu%E2%80%98+%C4%8Dita+ve%C4%87+8+desetlje%C4%87a%2C+a+njegova+pri%C4%8Da+morala+se+na%C4%87i+na+na%C5%A1im+stranicama.+Otvorio+nam+je+du%C5%A1u&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbarba-marin-slobodnu-cita-vec-8-desetljeca-a-njegova-prica-morala-se-naci-na-nasim-stranicama-otvorio-nam-je-dusu-1277485 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fdalmacija%2Fobala%2Fbarba-marin-slobodnu-cita-vec-8-desetljeca-a-njegova-prica-morala-se-naci-na-nasim-stranicama-otvorio-nam-je-dusu-1277485 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ne može bez nje [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Obalane može bez nje

Barba Marin ‘Slobodnu‘ čita već 8 desetljeća, a njegova priča morala se naći na našim stranicama. Otvorio nam je dušu

31. ožujka 2023. - 15:03

Oni najstariji među nama najživlji su svjedoci povijesti Slobodne Dalmacije i najbolje znaju zašto je "Slobodna" puno više od dnevnih novina. Kako se tijekom svih ovih desetljeća prometnula u instituciju, zašto je bila i ostala toliko važna za naše živote. Imati "Slobodnu" na stolu značilo je otvoren prozor u svijet, a listanje uz jutarnju kavu ritual koji je u burnim i neizvjesnim razdobljima bio konstanta, lijepa navika kao (barem kratkotrajno) utočište od nevera koje nosi dan.

Barba Marin Božan iz Poljica u općini Marina prevalio je devedesetu, ima životopis koji bi "pizao" i za roman, atroke jedan običan novinski tekst. No, svakako ga je zaslužio samim tim što je zahvaljujući svojoj dugovječnosti jedan od prvih "upisanih" čitatelja naših novina ikad. Tek je neznatno star...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 02:25