StoryEditorOCM
Dalmacijabarišić propovijedao o kršćanskom životu

Deset tisuća hodočasnika proslavilo Malu Gospu u Vepricu

Piše PSD.
7. rujna 2012. - 23:33
Hodočasnici iz svih krajeva splitsko makarske nadbiskupije, s otoka, iz Bosne i Hercegovine, procjenjuje se njih 10 tisuća, tradicionalno su se okupili u Marijanskom svetištu Vepric na uočnicu blagdana Male Gospe.

Svete mise održavale su se svakog sata od ranog jutra, a hodočasnici su im prisustvovali onako kako su pristizali, mnogi pješačeći desetke kilometara, kao što se to radi i na hodočašćima za Veliku Gospu u Sinj. Više nego proteklih godina na proslavu Gospina rođendana hodočasnici su prisustvovali na središnjem euharistijskom slavlju u 17,30 sati, koje je predvodio splitsko makarski nadbiskup msgr. Marin Barišić, a koncelebriralo preko 40 svećenika.

Glavna misao biskupove propovijedi posvećen je kršćanskom životu vjernika, koji mora svoju vjeru svjedočiti svakodnevnim životom, a ne samo zvati se kršćaninom. Istaknuo je kako u sebi treba stalno otkrivati da smo slika Božja. Na tome nam je putu najbolja pomoćnica Majka Božja, izvor duhovnosti i zagovornica kršćana. Nadbiskup je zatim govorio o potrebi prenošenja vjere u obitelji, ističući kako su to zlatne niti koje povezuju generacije.

Misi je prethodio put križa, a veličanstvena je nakon mise u sumrak bila marijanska procesija s mnoštvom vjernika koji su sudjelovali s upaljenim svijećama i pjesmama lurdskoj Gospi u čast.

Svetište Vepric postaje sve značajnije mjesto hodočašća, potvrdio je to i upravitelj svetišta don Alojzije Bavčević te istaknuo da dnevno navraća i po 500 vjernika i moli Majku Božju za pomoć i podršku, o čemu svjedoče brojne javno postavljene zahvalnice.

- Sva su Marijanska svetišta puna hodočasnika, narodu je najomiljenija i Gospi se naš narod utiče kao majci punoj milosti. I zagovornici za sve potrebe, a osobito u teškim vremenima, kao što su sada - rekla nam je hodočasnica Marija Katić, koja je pješačila 15 kilometara do svetišta Vepric.

Ana Dragičević
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. travanj 2024 07:35