StoryEditorOCM
Dalmacijadalmatinske alpe

Dag Modrić: Nisam kriv što se u Dalmaciji već naveliko ne skija

6. ožujka 2016. - 19:11
dag00

U projektima bivših načelnika općina Zagvozd i Makarska te nekih bračkih gradonačelnika Dalmacija je trebala postati skijaška destinacija, u najmanju ruku kao Kranjska gora u Sloveniji.

Tadašnji načelnik općine Zagvozd Boženko Dedić zagovarao je izgradnju skijaškog centra na Biokovu koji bi koštao 15 milijuna eura, a investicija bi se vratila u 15 godina.

Bivši načelnik Makarske Marko Ožić Bebek svojem je zamjeniku, pokojnom Anti Novaku, povjerio izgradnju makarske žičare od Vošca prema Biokovu kako bi se rasteretio promet s 45 tisuća automobila u turističkoj sezoni i kako bi turisti, osim kupanja, imali i druge sadržaje, a s takvom se idejom bilo počelo i na Braču s planom izgradnje žičare na Vidovoj gori.

U svim tim planovima lokalne samouprave – koji se, trebamo li reći, nisu makli dalje od početka – idejne projekte radili su poznati hrvatski skijaš Josip Modrić Joja i njegov sin Dag, komentator HTV-a za skijanje.

Obojica su, osim što su skijaški stručnjaci, i stručnjaci u segmentu održivog razvoja sportske infrastrukture, a njihove su tvrtke izgradile više od 3000 teniskih terena i skijaških staza te skijališta.

Idejni projekti

Otac i sin Modrić radili su idejne projekte za sva tri dalmatinska lokaliteta, a kaznena prijava podnesena prošlog tjedna protiv Daga Modrića zbog prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave vezanim uz projekt makarske žičare dovela nas je do sumnje jesu li Modrići, naplaćujući svoje idejne projekte, i druge po Dalmaciji dovodili u zabludu svih ovih godina, da ne kažemo i desetljeće, kao što je Modrić, po policijskoj prijavi, doveo u zabludu tadašnjega gradonačelnika Makarske Marka Ožića Bebeka.

Prijavljeni Dag Modrić je, prema toj kaznenoj prijavi, ponudio i dogovorio izradu idejnog projekta gradske žičare te je na to ime od Grada Makarske naplatio 84.000 kuna iako je znao da navedeni projekt nema karakter valjanog idejnog projekta, te da ne može biti korišten pri realizaciji.

Daga Modrića dobili smo u Sloveniji i rado nam je dao izjavu, uz molbu da napišemo baš sve kako nam je on i rekao:

– Ja sam na toj studiji radio pune tri godine. Ona je kvalitetno napravljena i prezentirana 2009. godine pred sto ljudi u Makarskoj i nitko do sada nije imao primjedbi dok se nije dogodila promjena vlasti u Gradu.

Ja sam, dakle, ni kriv ni dužan žrtva sukoba bivše i sadašnje garniture. Kad već govorimo iskreno, ja sam tadašnjem načelniku Makarske Bebeku htio dovesti dvije velike firme, austrijski Strabag i talijanski Leitner, koji su bili spremni besplatno napraviti makarsku žičaru ako im se da koncesija na 30 godina.

Od tada, dakle od 2009., nitko me iz Makarske više nije zvao, a onda me je zvala policija bez ikakvog stvarnog razloga. Moja firma "Agneza" tu je studiju, i sada tvrdim, kvalitetno napravila te punih šest godina na nju nitko nije imao nikakvih primjedbi, a sada se izlazi s ovakvom prijavom protiv mene.

I da se razumijemo, to je jedini novac koji je naplaćen u Dalmaciji jer ni ja ni moj otac nismo uzeli ni kune za izradu idejnih projekata skijališta na Biokovu i žičare na Vidovoj gori – rezolutan je Dag Modrić.

Nova studija

Bivši načelnik općine Zagvozd Boženko Dedić ne sjeća se, a ni sadašnji načelnik Miroslav Gaće ne zna koliko je plaćeno Modrićima za idejni projekt izgradnje skijaškog centra na Biokovu.

– Otkada sam ja otišao, punih jedanaest godina se projekt skijaškog centra nije pomaknuo s mrtve točke, a ja se ne sjećam koji je iznos plaćen Modrićima, trebao bih vidjeti u knjigama – rekao je Dedić, a sadašnji načelnik Miroslav Gaće također ne zna ni za kakav isplaćeni novac za idejni projekt koji su radili Modrići.

– S obzirom na to da je krajem prošle godine donesen Prostorni plan parka prirode Biokovo, moji prijedlozi odnosili su se i na to da u njega uđu žičara i skijalište. Međutim, žičara i skijalište uvršteni su da mogu ući u koridor istražnih radnji, a što to podrazumijeva, još detaljno ne znam. Ja sam novu studiju povjerio Prometnom fakultetu u Zagrebu, na čelu s profesorom Ivanom Dadićem, i mi ne odustajemo od tog projekta – rekao nam je Gaće.

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
02. svibanj 2024 17:21