StoryEditorOCM
IzložbeMuzej grada Šibenika

Otvorena izložba grafika akademskog slikara Tomislava Buntaka; možete je razgledati do kraja travnja

Piše M. L.
9. ožujka 2024. - 10:19
 
 
U Muzeju grada Šibenika u dvorani za povremena izlaganja otvorena je izložba akademskog slikaraTomislava Buntaka koju će ljubitelji likovne umjetnosti u Šibeniku moći razgledati do 28. travnja.
Izložba je nazvana Miracle grecque, a riječ je o radovima iz istoimene grafičke mape Tomislava Buntaka  koja sadrži dvadeset i pet grafičkih listova otisnutih u tehnici bakropisa s autorovim potpisom i numeriranim arapskim brojkama.
Kustosica izložbe je Leila Topić koja je istaknula kako 24 Buntakova bakropisa donose priču o arkadiji inspiriranu stripom, filmskom umjetnošću i indoeuropskom tradicijom.
-Riječ je o bibliofilskom izdanju kojim se slavi pedeseta obljetnica grafičkih i bibliofilskih izdanja Zbirke Biškupić (1972.-2022.), dragocjenoj i hvalevrijednoj aktivnosti kojom bibliofil i mecena Božo Biškupić promovira i afirmira grafičku umjetnost pa je stoga i razložno da je upravo on oblikovao i uredio mapu Miracle grecque. Na korici svake mape nalazi se originalan crtež olovkom - kazala je Topić.
Autor predogovara je istaknuti hrvatski književnik Luko Paljetak, koji među ostalim ističe kako je "tematska orijentacija Buntakove mape usmjerena k osobnoj ali i kolektivnoj potrazi za nevinošću, za autentičnošću i za jednostavnijim, sigurnijim i nehijerarhijski uređenim prostorima unutar širih granica modernog svijeta. Buntakovi „plemeniti divljaci“ i moćne putene heroine pregovaraju o mogućoj arkadijskoj sadašnjosti dovođenjem prošlosti u budućnost – pokazujući da bi naš svijet i dalje mogao biti harmonično čudesan, upravo kao i grčko čudo Periklova doba."
image
Muzej Grada Šibenika/
image
Muzej Grada Šibenika/
image

 

 

Muzej grada Šibenika
image
Muzej grada Šibenika
image
Muzej grada Šibenika
27. travanj 2024 00:19