StoryEditorOCM
Baština12. izdanje

U šibenskom Muzeju predstavljen novi broj godišnjaka ‘Juraj‘; evo što donosi i koje teme možete pronaći

Piše šibenski.hr
8. ožujka 2024. - 09:53

Društvo za očuvanje šibenske baštine „Juraj Dalmatinac“ izdalo je 12. broj godišnjaka „Juraj“. Na promociji godišnjaka „Juraj“ održanoj jučer u Muzeju grada Šibenika novi broj predstavili su predsjednik Društva Nikola Grubić i član uredništva Gustav Červar stariji, a teme novog ciklusa predavanja i sljedećeg broja godišnjaka najavile su Jolanda Krnić Zmijanović i Deana Karađole Radovčić, članice uredništva.

Dvanaesti broj tiskan je u 800 primjeraka zahvaljujući sponzorima – Grad Šibenik, Vodovod i odvodnja Šibenik, Zeleni grad i Centar za gospodarenje otpadom Šibensko-kninske županije Bikarac.

image
/Društvo Juraj Dalmatinac

Novi broj u prvom dijelu donosi šest autorskih članaka, a u drugom priloge o obnovi 14 portala i kule Tambača te prilog o arhitektonskom snimanju triju blokova u povijesnoj jezgri Šibenika. Teme članaka su raznolike: dr. sc. Predrag Marković u članku „Još jednom katedrala sv. Jakova u Šibeniku – Juraj ili Nikola?“ bavi se pitanjem autorstva idejnog projekta katedrale - Juraj ili Nikola. Zanimljiva i posjećena predavanja pretočena u članke održali su i dr. sc. Kristijan Juran o govoru vojnog časnika Ivana Berislava 1554. pred mletačkim vijećem desetorice o utvrdi sv. Nikole i Antonija Slamić, prof. francuskog i talijanskog jezika i književnosti o opernoj divi Ester Mazzoleni.

Dr. sc. Josip Belamarić, znanstveni savjetnik u trajnom zvanju na Institutu za povijest umjetnosti te voditelj podružnice Instituta Centar Cvito Fisković u Splitu piše o dodirnim točkama Jurja Dalmatinca i Ivana Meštrovića.

image
/Društvo Juraj Dalmatinac

Dr. sc. Ivica Poljičak, sociolog, profesor sa šibenskog veleučilišta i državni tajnik u Ministarstvu kulture i medija, dugi niz godina bavi se istraživanjem razvoja gradova i proučavanjem urbanog društva, a u članku je riječ o preporođenom Šibeniku u Šupukovoj eri. O znamenitoj obitelji Divnić piše mr. sc. Nataša Mučalo, ravnateljica Državnog arhiva u Šibeniku.

Na kraju ovog broja je recenzija o knjizi dr. sc. Ive Šprljana „Arhitektonski detalji u eksterijerima Šibenika“ koju je Društvo izdalo prošle godine te članci o promociji ove knjige i o Izbornoj skupštini Društva.

image
/Društvo Juraj Dalmatinac

Novi ciklus predavanja započeo je predavanjem mr. sc. Josipa Ćuzele o crkvi sv. Nikole, a u ovoj godini nas očekuje još šest predavanja sa zanimljivim temama: dr, sc. Joško Belamarić govorit će nam o dolasku franjevaca u Šibenik, dr. sc. Zoran Ladić o obitelji Šižgorić i šibenskoj komuni u kasnom srednjem vijeku, dr. sc. Iva Kurelac o ulozi Zavorovića u mletačkoj diplomaciji i protuturskim ratovima, dr. sc. Marinko Šišak o Šibeniku u 19. st. i Šibenčanima u očima stranaca, Ana Plenča o benediktinkama u Šibeniku te dr. sc. Ivana Prijatelj Pavičić o glavama sa šibenske katedrale. Sva predavanja bit će pretočena u članke koji će biti objavljeni u sljedećem broju godišnjaka „Juraj“.

image
/Društvo Juraj Dalmatinac
26. travanj 2024 12:36