StoryEditorOCM
KolumneGOVOREĆI OTVORENO

Dobra bi mogao biti skroz dobar. Za Tonča Restovića

3. travnja 2017. - 10:36

Kada su početkom devedesetih mnogi do tada ugledni članovi SDP-a – odnosno tada još SKH – SDP - prelazili u HDZ, onda su te novopečene 'velike Hrvatine', koje su po svom radikalizmu nadilazile sve žrtve montiranih procesa i političkih sudovanja, najčešće pričale o tome kako im je u tom 'komunističkom paklu' bilo neizdrživo. Na pitanje što su onda u toj partiji radili – vraga su radili, sidili su na brojnim odgovornim dužnostima - i to dugi niz godina, najčešće su odgovarali kako su je – rušili iznutra. Hoćemo li sada nešto slično slušati i od Antona Dobre, HDZ-ovca na listi SDP-a? Nećemo, jer on i danas kada ga SDP nominira za svog dogradonačelnika, veli da nema namjeru izlaziti iz HDZ-a. 'Zašto bih izišao iz HDZ-a? Tko kaže da se sutra možda neću vratiti natrag?' - pita Dobra.

Za Dobru ni brat neće glasati

Kad čovjek to pročita jednom, dvaput, pa triput, nema što drugo nego reći - Blago onima s kojima ide na izbore. Za takvog neće ni brat glasati. Jer je u Nezavisnoj listi Stipe Petrine. Dobra bi prije mogao jednog lijepog dana, kada se vrati u HDZ - nakon što mu automatizmom zbog sudjelovanja na drugim listama prestane članstvo – na pitanje što je radio u SDP-u, odnosno na njihovoj listi, odgovoriti da ju je – rušio iznutra. No, neće ni to. Jer nema što srušiti. SDP se, naime, već srušio – ili bolje reć – urušio sam od sebe. Ivan Klarin nije mogao niti sekunde čekati nego je raspalio po Dobri iz svih oružja. Klarin je 'šokiran' izborom Dobre, 'čovjeka koji ne pripada SDP-u', njegov izbor 'nikako ne može poštovati', a 'misli' da Gradski odbor SDP-a nije ni zasjedao tako da nisu ni potvrdili Dobru za kandidata. Da sam ostao predsjednikom županijskog SDP-a to se nikad ne bi dogodilo, veli Klarin. Koji, zapravo kad govori protiv Dobre, govori protiv Vidovića. Koji zauzima u SDP-u mjestu na kojem bi se i on rado vidio. I vidi da ni Bero u Zagrebu ne stoji baš najbolje. Pa žuri, trči pred rudo, da bi mogao već sutra, odnosno u svibnju, kada SDP na lokalnim izborima doživi katastrofu koju mu skoro pa svi unisono predviđaju, reći – Eto, šta san van ja govorija! Dakako, Vidović mu nije ostao dužan, pa ga pita s kojim pravom on kritizira kada je do prije tri mjeseca bio predsjednik županijske organizacije a pred izbore je otišao i izbjegao ogovornost. Odnosno, dao je ostavku na dužnost prvog čovjeka SDP-a u županiji. Očekujući kako će mu vlast u SDP-u kada Vidović 'izgori' ponovno pasti u krilo kao zrela kruška.

Klarin se požurio

No sada, kada vidi da je Vidović u problemima, da je suočen s nikad većim otporima u stranci u Šibeniku, malo se požurio. Kao što se požurio i pred unutarstrančke izbore dati potporu onome koji je izgubio. Za razliku od Vidovića koji je bio strpljiviji pa je čekao. Klarin mu je svojom brzopletošću i sada išao na ruku. Vidović će ga vjerojatno optužiti da ruši stranku zbog svojih osobnih interesa, i to pred izbore. Kako drugačije shvatiti ove kritike? Kao pomoć stranci? Pružio je već sada Vidoviću alibi za eventualni neuspjeh na izborima – kako smo mogli bolje kad su neki naši istaknuti članovi radili protiv nas? A i za eventualni uspjeh – zamislite što bi tek bilo da su i svi naši glasali za nas? Puno bolju taktiku izabrao je Tonči Restović.
Koji čeka rezultate izbora u Šibeniku, ali i rasplet situacije u cijeloj stranci. Znajući da mu ni Vidović ni mjesto predsjednika GO SDP-a Šibenika nigdje neće uteći. I da bi Dobra u tom smislu mogao biti - skroz dobar.




 

09. svibanj 2024 00:22