StoryEditorOCM
RegionalSVEUČILIŠTE U ZADRU

Otvoreni 23. Dani psihologije: Problemi s pandemijom, potresima i ratom istaknuli su važnost psihologa u društvu

Piše Unizd
26. svibnja 2022. - 23:52

U razdoblju od 26. do 28. svibnja 2022., u organizaciji Odjela za psihologiju Sveučilišta u Zadru te suorganizaciji Hrvatskog psihološkog društva, na Sveučilištu u Zadru održavaju se 23. Dani psihologije.

Dani psihologije su bijenalni međunarodni znanstveno-stručni skup koji okuplja znanstvenike i stručnjake iz različitih područja temeljne i primijenjene psihologije, te srodnih disciplina. Skup ima dugu tradiciju i veliki značaj u znanstvenoj i stručnoj zajednici te privlači veliki broj psihologa i kolega iz srodnih struka, kako iz Hrvatske, tako i iz niza drugih zemalja.

- Ovaj skup star je skoro koliko i sam Odjel za psihologiju, organiziramo ga s velikim entuzijazmom te smo sretni što se opet odvija uživo. Posljedice krize s kojom smo se suočavali naglasile su važnost psihologije i ovakvih okupljanja na kojima možemo razmijeniti iskustva i doprinijeti društvu u kojem živimo i radimo, rekla je na otvaranju skupa predsjednica Organizacijskog odbora doc. dr. sc. Andrea Tokić.

Ovogodišnji je program skupa iznimno bogat.  Pozvana predavanja održat će četiri renomirana znanstvenika iz Hrvatske inozemstva. Dr. sc. Pascal Vrticka sa Sveučilišta Essex (Colchester, UK) otvorio je skup pozvanim predavanjem na temu „Revidirana teorija privrženosti — Perspektiva socijalne neuroznanosti 21. stoljeća“, a pozvani predavači su i prof. Joshua M. Tybur sa Sveučilišta u Amsterdamu, izv. prof. dr. sc. Andrea Vranić te izv. prof. dr. sc. Ana Slišković.

- Skup koji je u početku bio regionalnog karaktera pokazao se zanimljivim za hrvatske i strane psihologe, ima međunarodni karakter i sve je veći interes za sudjelovanjem na njemu. Svjedočimo porastu problema uslijed pandemije, potresa, rata i ekonomske krize te je naš rad kao psihologa u tome izuzetno važan. Dani psihologije pravi su primjer spoja znanosti i prakse i mjesto gdje se struka aktivno unaprjeđuje, rekao je u pozdravnoj riječi predsjednik Hrvatske psihološke komore Dejvid Zombori.

Prorektor prof. dr. sc. Zvjezdan Penezić podsjetio je kako je prije dvije godine izrazio uvjerenje da će se ovi dani održati uživo, više kao ohrabrenje, i to se na sreću pokazalo točni.

- Ne želim spominjati tu riječ, naš pogled upućen je prema budućnosti i izazovima koji nas očekuju. Psiholozi su probijali led u organiziranju skupova u ovoj ustanovi, puno je truda uloženo i ništa ne može zaustaviti Dane psihologije. Želimo otvoriti prostor za konstruktivnu raspravu, razmjenu mišljenja, znanja i iskustava, filozofije i kulture razumijevanja na ovim prostorima, istaknuo je Penezić.

Dani psihologije ove godine ugostili su i akademika profesora emeritusa Ivicu Kostovića, počasnog ravnatelja Hrvatskog instituta za istraživanje mozga i redovitog člana Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, koji će kao dio programa skupa održati javno predavanje na temu „Neurobiologija postanka svjesnosti i samosvijesti u fetusa i djece“, u kojem će usporediti razvitak neuronskih mreža i postanak svijesti, samosvijesti i sposobnosti donošenja odluka u više razvojnih faza, počevši od ranog fetalnog razdoblja do šeste godine djetetovog života.

Program će obogatiti i jedan pozvani simpozij voditeljice izv. prof. Renate Glavak Tkalić s Instituta društvenih znanosti Ivo Pilar u Zagrebu u kojem će sudionici simpozija govoriti o različitim aspektima problema ovisnosti o psihoaktivnim tvarima i bihevioralnih ovisnosti, s naglaskom na spoznaje i stanje u Hrvatskoj. Nadalje, bit će održani i simpozij koji će se baviti reproduktivnim mentalnim zdravljem, jedan okrugli stol voditeljice dr. Sanje Delin na temu Epilepsija i kognitivni razvoj u dječjoj dobi, tri radionice te predstavljanje najnovijih izdanja Sveučilišta u Zadru i drugih psihologijskih izdanja.

Na ovogodišnjim će Danima psihologije biti izloženo oko 170 radova kroz 3 simpozija, 20 usmenih i 3 poster sekcije.

03. svibanj 2024 06:50