StoryEditorOCM
RegionalPRESTIŽNA TITULA

Murva na Skradinskom buku, zelena dama Nacionalnog parka Krka, proglašena je hrvatskim stablom 2023. godine. Zadarska stabla bez nominacije...

Piše Ljubica Vuko
15. listopada 2023. - 12:57
Murva na Skradinskom buku s pričom ”Zelena dama Nacionalnog parka Krka” osvojila je najviše glasovaPrivatni album

Pobjednik ovogodišnjeg natjecanja za titulu Hrvatskog stabla 2023. godine je Murva na Skradinskom buku s pričom "Zelena dama Nacionalnog parka Krka" i osvojena 653 glasa.

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije, kao nacionalni koordinator natjecanja Stablo godine u ime Republike Hrvatske, sedmu godinu zaredom organizirala je i provela natjecanje Hrvatsko stablo godine. Nominacije kandidata trajale su od 1. svibnja do 31. srpnja 2023. godine, a javno glasovanje od 1. do 30. rujna 2023. godine. Od 23. rujna 2023. do dana proglašenja pobjednika natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine rezultati glasovanja bili su nevidljivi, objavili su iz te javne ustanove.

Kako navode, za titulu Hrvatskog stabla 2023. godine natjecala su se dva kandidata: Murva na Skradinskom buku, bijeli dud (Morus alba) iz Nacionalnog parka Krka, Šibensko-kninska županija, prijavitelj Javna ustanova Nacionalni park Krka i Sestrica iz Mikluševaca, crna topola (Populus nigra) iz Mikluševaca, Općina Tompojevci, Vukovarsko-srijemska županija, predlagatelj Javna ustanova za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije.

- Naša se pobjednica smjestila na desnoj obali rijeke ispod ostataka mlinice Budim, a simbol je svilene prošlosti i slatke sadašnjosti ovoga kraja. Stara je oko 400 godina, a opseg njenog debla na prsnoj visini iznosi 475 cm. U kineskoj medicini murva je još od davnina poznata kao snažan saveznik ljudske krvi. Plodovi se koriste kod liječenja anemije, dijabetesa, opće slabosti i slabokrvnosti, opstipacije i probavnih smetnji, a djeluju i antikancerogeno i protuupalno. Murva sadrži magnezij, kalcij, fosfor i kalij u velikim količinama, kao i vitamine C, E i K, a može se jesti odmah sa stabla ili koristiti za pripremu džemova, slastica, kompota ili rakije – navedeno je na stranicama Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Dubrovačko-neretvanske županije.

Dodaju i kako je za murvu Vergilije rekao da je najpametnija biljka, koja, čekajući toplo vrijeme, zadnja procvjeta, a dio je tradicije i prepoznatljiva slika krajobraza.

Pobjednika nacionalnog natjecanja Hrvatsko stablo 2023. godine, Javna ustanova će u ime Republike Hrvatske kandidirati na finale natjecanja Europsko stablo 2024. godine, sastavljeno od pobjednika nacionalnih natjecanja zemalja partnera na projektu Stablo godine (engl. Tree of the Year). Partneri na provedbi projekta Hrvatsko stablo godine su Fakultet šumarstva i drvene tehnologije Sveučilišta u Zagrebu, Hrvatske šume d.o.o. te Hrvatsko agrometeorološko društvo.

- Jako smo počašćeni time što smo imali priliku da Zelena dama Nacionalnog parka ‘Krka‘, predivna murva na Skradinskom buku, bude proglašena Hrvatskim stablom godine u 2023. Ova iznimna murva postala je ne samo simbol našega Parka, nego i dugogodišnjeg očuvanja prirode i njezine neprocjenjive vrijednosti. Ova pobjeda rezultat je suradnje, truda i strasti svih onih koji prepoznaju važnost očuvanja prirodnih resursa. Želimo izraziti duboku zahvalnost svim glasačima koji su podržali našu Zelenu damu i pridružili se našem nastojanju za očuvanjem prirode- kazala je ravnateljica Javne ustanove "Nacionalni park Krka" Nella Slavica i dodala:

- Nominacija naše murve za prestižno Europsko stablo godine 2024. pruža nam priliku da dijelimo priču o ovoj prekrasnoj murvi i promičemo važnost očuvanja prirode ne samo u Hrvatskoj, već i širom Europe. Ova murva predstavlja bogatstvo i ljepotu našega krajolika, pa smo ponosni što je ona izabrana kao predstavnik naše zemlje na europskoj pozornici. To natjecanje ne samo da ističe estetsku vrijednost stabala, već i njihovu duboku povezanost s lokalnom zajednicom i ljudima. Stabla su svjedoci vremena, čuvari povijesti i važni činioci očuvanja bioraznolikosti. Kroz natjecanje Hrvatsko stablo godine i nominaciju za Europsko stablo godine promoviramo svijest o njihovoj važnosti - kazala je Slavica.

28. travanj 2024 16:25