StoryEditorOCM
ŠibenikPrirodna baština

Njen spasonosni hlad za najvećih vrućina poznat je Šibenčanima i gostima: započinje liječenje stare murve kod sv. Nikole

Piše Branimir Periša
17. travnja 2024. - 15:23

-Staru murvu kod crkvice sv. Nikole Turistička zajednica Grada Šibenika obilježit će posebnom tablom kao dio prirodne i povijesne baštine najkasnije za mjesec dana - kaže Dino Karađole, direktor TZ-a o aktivnostima za primjereno vrednovanje i zaštitu najstarijeg šibenskog stabla u suradnji s aktivistima inicijative Flora Dalmatica.

Osim informativne table, dizajnom jednake kao za spomenike kulture - dodao je Karađole - murvu ćemo također okružiti s ogradom od kovanog željeza, a ovih dana očekujemo i rezultate nedavno provedene stručne ekspertize o zdravstvenom stanju najstarijeg gradskog stabla. Za nj je vezana legenda da ga je u znak pokore prije tri stoljeća zasadio pomorac Šimun, član bratovštine sv. Nikole.

image

Fran Poštenjak pored najstarijeg i najpoznatijeg šibenskog stabla
Foto: B. Periša

/Slobodna Dalmacija

Njen spasonosni hlad za najvećih vrućina poznat je Šibenčanima i gostima, čak je istaknut kao marketinški forte lokala čiji štekat natkriljuje široka krošnja žilavog stabla. Ono je zadnji preostatak nekadašnjeg Voćnog trga obrubljenog murvama, dijelom uništenog u bombardiranju 1943., tijekom 2. Svjetskog rata. Završni čin nestanka toga prostora uslijedio je u poslijeratnoj obnovi grada, s izgradnjom današnje upravne zgrade Županije i susjednog hotela "Jadran", prema projektu glasovitoga arhitekta Ivana Vitića.

- Dostojno obilježavanje stare murve neće biti osobiti trošak, svakako ne veći od nekoliko tisuća eura. Usporedo ćemo obaviti i razgovore sa "Zelenim gradom", budući da će daljnje održavanje i liječenje toga stabla biti određeno posebnim stručnim preporukama - kazao je Karađole.

Murvu je u danima Uskrsa i Festivala Flora Dalmatica pregledao Fran Poštenjak, dipl. inž. šumarstva i specijalist za planiranje i održavanje urbanih stabala.

image
Nikolina Vukovic Stipanicev/Cropix

- Ova murva je jako vrijedno stablo, to je nesporno i prema stručnoj klasifikaciji svakako pripada veteranskim stablima. Načela ju je trulež i zato joj je teško odrediti dob, no, sigurno je starija od 150 godina. Ipak joj nije 300 - kazao je "doktor" za stabla tom prigodom za Šibenski.hr i poručio da ta murva svima, a djeci naročito, može poslužiti za edukaciju o interakcijama različitih prirodnih zajednica. Motorna pila inače je zadnja opcija u urbanom šumarstvu! - napominje "doktor" Poštenjak.

image

Zlatka Rodin

Niksa Stipanicev/Cropix

Kada je riječ o gradskim znamenitostima, stara je murva uvijek istaknuta, nezaobilazna opcija za agilne šibenske turističke vodiče. Točnije vodičice, jer je gotovo isključivo riječ o damama aktivnima i u inicijativi Flora Dalmatica. Za zaštitu te murve naročito se zauzela Zlatka Rodin.

image

Zlatka Rodin

Niksa Stipanicev/Cropix

- Važno nam je svima da murva dalje živi, to stablo je pravi spomenik, a goste redovito upoznavamo i s legendom o njenom postanku na ovome mjestu. Trebat će u suradnji s konzervatorima odmaknuti kamene ploče u podnožju debla, da bolje prima vodu - kaže Rodin i napominje da bi dobrobit toga stabla trebala biti važnija od toga hoće li oko njega možda biti jedan ugostiteljski stol manje.

- Zaštita ove murve označava dobrodošao pomak u svijesti o vrijednosti stabala, naročito u gradovima. Stablima često presuđuje motorna pila, a da se na mjestu posječenih ne sade nova - kaže Zlatka Rodin.

30. travanj 2024 08:13