StoryEditorOCM
ĐiradaKAZALIŠNO LJETO

Nakon "Hamleta iz Mrduše Donje", u ponedjeljak stiže legendarna Smojina predstava "Roko i Cicibela"

Piše Zadarski.hr
1. srpnja 2022. - 14:20

Nakon fantastičnog početka 28. Zadarskog kazališnog ljeta s legendarnom komedijom Ive Brešana, PREDSTAVA HAMLETA U SELU MRDUŠA DONJA u režiji Dražena Ferenčine i u koprodukciji HNK Zadar i KLZ Zadar program se nastavlja u ponedjeljak, 4. srpnja u Lapidariju Narodnog muzeja Zadar s  mediteranskom pričom Miljenka Smoje, ROKO I CICIBELA u produkciji Kazališne družine RITAM IGRE i u režiji Milana Štrljića. Igraju: Ivan Baranović i Aneta Gotovac.  Početak predstave je u 21:30h.

Koga nije ganula priča o Roku i Cicibeli, siromašnim ljubavnicima iz staroga Splita koji su sve nedaće prebrodili skupa zahvaljujući svojoj ljubavi? O ovo dvoje istinitih likova pisao je legendarni splitski kroničar Miljenko Smoje, po njegovu scenariju snimljen je i film, a opjevao ih je i Oliver Dragojević:

“To je bilo ka u priči, Roko nije jema ništa, Cicibela još i manje

Ali ljubav sve izliči, on je bija anarkišta, jemali su i kumpanje.."

Radnja drame „Roko i Cicibela“ temelji se na stvarnim osobama i događajima s početka dvadesetog stoljeća. Prema ovom Smojinom scenariju je 1978. snimljen i istoimeni film u kojem su glavne uloge ostvarili Boris Dvornik i Semka Sokolović – Bertok. Roko Ljubica, zvani Balauska, bio je ribar koji je živio na napuštenoj gajeti na Matejuški, a zaljubio se u Dujku Bašić čiji je nadimak bio Cicibela.

27. travanj 2024 21:18