StoryEditorOCM
ŽupanijaProjekt udruge Argonauta

Od Murtera do Rogoznice provodi se 'Plava eko-patrola': Učenici će čistiti more, pošumljavati, čuvati suhozide...

4. srpnja 2019. - 10:22

Murterska udruga Argonauta pokrenula je projekt "Plava eko-patrola" vrijedan 1,2 milijuna kuna koji će sljedeća 22 mjeseca provoditi u suradnji s udrugom LAG-om More 249, Općinom Murter-Kornati te OŠ "Murterski škoji". U sklopu projekta održat će se pedesetak nastavnih i izvannastavnih aktivnosti, a osim OŠ "Murterski škoji" sudjelovat će i osnovne škole u Tisnom, Pirovcu, Vodicama, Brodarici, Primoštenu i Rogoznici. Predviđeno je održavanje i brojnih volonterskih akcija, kao što su čišćenje podmorja i obale, održavanje suhozida i pošumljavanje. K tome, svaka škola dobit će i jedan fotoaparat kako bi djeca mogla zabilježiti svaku aktivnost svoje eko-patrole.

– Cilj ovog projekta je povećanje uloge udruga civilnog društva u razvoju kompetencija i aktivnosti učenika osnovnih škola te poticanje njihova sudjelovanja u lokalnoj zajednici u području održivog razvoja – kazala je Ivana Marin iz Argonaute.

Zanimljivo je da je ovaj projekt svoj zametak imao u redovitoj, godišnjoj akciji murterskih osnovnoškolaca u kojoj bi sudjelovalo 20-ak djece, pohvalio se ravnatelj OŠ "Murterski škoji" Edo Juraga, istaknuvši kako je to dobar primjer neformalnog obrazovanja, koje je nerijetko uspješnije nego formalno.

– U tu bi se eko-patrolu uključilo 20-ak djece. Nitko ih na to nije tjerao i nagovarao, oni su to radili spontano. Organizirali bi terenski rad, edukativne izlete, akcije i kampanje, pratili stanje u prirodi, upoznavali biljni i životinjski svijet otoka. Svim tim obogaćivali bi svoje znanje, a valja istaknuti kako su svi redom i uspješni đaci u biologiji i prirodi – rekao je Juraga.

U sklopu "Plave eko-patrole" obnovit će se i opremiti edukacijski centar za održivi razvoj otoka i priobalja Šibensko-kninske županije. Uređenjem prostora, uvjereni su u Argonauti, stvorit će se uvjeti za sustavnu provedbu programa, a centar će služiti i kao coworking prostor za suradnju lokalnih udruga i ustanova.

Murter je svojedobno imao takav centar, no zamro je kada je ostao bez prostora u koji je useljena zavičajna zbirka Marka Mudronje. Sada će, pak, biti smješten u općinski prostor iznad murterske ambulante, a time su iz Općine Murter-Kornati poručili kako im je stalo do održivog razvoja.

– Mnogi se ježe čim se spomene održivi razvoj. Međutim, sada se već govori o regenerativnom razvoju jer je toliko toga u svijetu uništeno, pa se ne može govoriti o održivosti. Na sreću, to nije slučaj s našom općinom u kojoj održivi razvoj još ima smisla – zaključio je Luka Ježina, voditelj općinskog Odjela za financije, razvoj i gospodarstvo.

26. travanj 2024 08:15