StoryEditorOCM
ŽupanijaNAŠI LJUDI U EUROPI

Uz župana Pauka, u Odboru regija i načelnik Gulam: Bruxelles će čuti 'pirovačku svirku'

15. siječnja 2019. - 10:59

Vlada je imenovala šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, predsjednika Hrvatske zajednice županija, u Odbor regija Europske unije. U Odbor je, iz Šibensko-kninske županije, imenovan i Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac. Dosad je boje ove županije, i to u svojstvu zamjenice člana, branila Josipa Rimac, imenovana u razdoblju kad je još bila kninska gradonačelnica.

Europski odbor regija ima 350 članova iz 28 zemalja EU-a. Hrvatsku delegaciju čini devet izaslanika i devet zamjenika. Novim članovima u mandatu 2015.-2020. imenovani su, uz Gorana Pauka, i Jelena Pavičić Vukičević, zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika, te Ivan Gulam, načelnik općine Pirovac. Za zamjenike su imenovani Darko Koren, župan Koprivničko-križevačke županije, Matija Posavec, međimurski župan, Anteo Milos, gradonačelnik Novigrada-Cittanove, i Antonija Jozić, gradonačelnica Pleternice. U izaslanstvu su također dosadašnji članovi Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, Danijel Marušić, brodsko-posavski župan, i Viktor Flego, istarski župan.

Dužnosti u Odboru regija razriješeni su Predrag Štromar, Snježana Bužinec, Viviana Benussi, Ivan Vučić, Tulio Demetlika i Josipa Rimac.

Savjetodavno tijelo

Riječ je o savjetodavnom tijelu Europske unije koje predstavlja europske regionalne i lokalne vlasti, a njegovi članovi iznose svoja stajališta i mišljenja o novim europskim zakonima, napose onima koji izravno utječu na regionalnu i lokalnu samoupravu.

Broj članova nacionalnog izaslanstva ovisi o broju stanovnika te države, a njegova struktura odražava političku, geografsku, regionalnu i lokalnu ravnotežu te države.

 

 

U tom smislu, koliko god bilo posve logično da u hrvatsko izaslanstvo Odbora regija bude imenovan šibensko-kninski župan Goran Pauk kao predsjednik Hrvatske zajednice županije, toliko je na prvi pogled iznenađujuće da je šansu dobio i mladi pirovački načelnik Ivan Gulam. No, na drugi pogled, zapravo je logično. Jer, dosad je u Odboru regija sjedio HNS-ov Predrag Štromar, a kako grupacija ALDE (liberali) mora biti primjereno zastupljena i u Odboru, umjesto Štromara priliku je dobio njegov stranački kolega Ivan Gulam.

– Čast mi je biti dio hrvatskog izaslanstva u Odboru regija EU-a, i sasvim je sigurno da neću sjediti u Odboru kao njegov dekor, nego ću nastojati da se moj glas čuje i moj doprinos ostvari i kod kreiranja novih europskih zakona – ambiciozno je o svojoj novoj dužnosti rekao Gulam.

Godišnje se, kaže očito dobro informiran, održi pet, šest plenarnih sjednica Odbora, donese se između 60 i 80 mišljenja na razne zakone i sigurno je da će, naglašava, i sam nastojati sudjelovati u raspravi vlastitim stajalištima i prijedlozima. Prva sjednica Odbora u ovoj godini očekuje se potkraj veljače, odnosno početkom ožujka.

– Član sam grupacije ALDE, a kolega Pauk je u pučanima, i imamo različite političke agende u tom ideološkom smislu, ali kad su interesi Hrvatske u pitanju, uvjeren sam da ćemo se brzo i lako usuglasiti – napominje Gulam.

Kad je objavljena informacija o njegovu imenovanju u Odbor, popratio je to zanimljivom objavom na Facebooku. Napisao je, naime, kako je još u prvoj lokalnoj izbornoj kampanji obećao da će se čuti glas iz Pirovca i u Bruxellesu, i evo ga, sad će se doista čuti.

Zajednička stvar

– Govorili smo to još u kampanji 2013., misleći, naravno, na povlačenje sredstava iz europskih fondova za naše projekte. A sada ću imati i priliku svojim radom izravno pridonositi europskoj legislativi boreći se za hrvatske i pirovačke interese. Bit ću u Odboru jedan od najmlađih članova, jer, koliko sam vidio, u tom tijelu sjedi uglavnom starija generacija kolega. Imponira mi da sam baš ja izabran za člana, jer u pravilu se imenuju župani i gradonačelnici, pa je utoliko za mene i moj Pirovac to veća čast i uspjeh. Naravno, nećemo se lagati, igrala je ulogu i stranačka pripadnost, a kako je dosad u Odboru bio kolega Štromar kao varaždinski župan, trebalo je izabrati nekoga iz iste političke grupacije ALDE, a kako smo obojica članovi HNS-a, a u istoj je grupaciji i kolega Flego iz IDS-a, očito mi je ta HNS-ova legitimacija otvorila vrata. Nije, naravno, nevažno ni jeste li član opozicije ili vladajuće koalicije – sasvim iskreno će mladi pirovački načelnik.

 

 

Goran Pauk, čelnik Hrvatske zajednice županija, očekivano je imenovan u Odbor regija.
– Hrvatsko izaslanstvo slagalo se više od godinu dana i konačno se posložilo, što nije baš lak i jednostavan posao jer treba zadovoljiti cijeli niz kriterija, od stranačke pripadnosti, spolne, dobne, regionalne... – kaže Pauk.

Odskočna daska

– Poenta posla u Odboru je borba za regionalna prava, regionalnu i lokalnu samoupravu i njezine potrebe. Glavna bitka u Odboru vodit će se oko osiguravanja sredstava za kohezijsku politiku i poljoprivredu, naspram sigurnosne i migracijske politike koja je trenutno Europi u posebnom fokusu. Nama je bitno da se ne smanjuju sredstva za kohezijsku politiku jer je to za nas značajan izvor sredstava, i naše se izaslanstvo u Odboru još u listopadu prošle godine suprotstavilo prijedlogu o 10-postotnom smanjenju iznosa za koheziju i poljoprivredu u razdoblju od 2021. do 2027. – kaže Pauk, objašnjavajući kako je cilj kohezijske politike i fondova upravo ublažavanje razlika između bogatih i siromašnih regija unutar EU-a.

No Europska komisija, kao izvršno tijelo EU-a, želi reducirati izdvajanja za tu namjenu jer Uniju napušta Ujedinjeno Kraljevstvo, jedna od najbogatijih članica, pa će u proračunu biti i manje novca, a smatraju potrebnim znatno više uložiti u sigurnost granica, migracijsku politiku i obranu. Hrvatsko izaslanstvo smatra da osiguravanje novca za te namjene ne smije biti na teret kohezijske politike. I oko toga će se, procjenjuje Pauk, u Odboru voditi najveće i najizazovnije bitke.

Inače, smatra da je članstvo u Europskom odboru regija vrlo dobra pozicija jer otvara mogućnost lobiranja, boljeg povezivanja s europskim kolegama i povoljnije klime za neke bitne hrvatske prijedloge i projekte. Koliko će Šibensko-kninska županija, a koliko Hrvatska, imati koristi od svojih delegata u Odboru regija, vidjet ćemo…

26. travanj 2024 12:46