StoryEditorOCM
ŽupanijaBranko Peran dobio na sudu

Bivši šef policije: ‘Županija me mora obeštetiti, dugogodišnji župan Pauk me je nezakonito smijenio, pao sam u nemilost u HDZ-u‘

Piše Davorka Blažević
3. travnja 2023. - 18:50
’Ova presuda u ponovljenom postupku od strane Upravnog suda u Splitu i Odluka Ustavnog suda su pozitivan primjer, a ujedno i poruka drugima da se isplati boriti za bolje i pravednije društvo’  Nikša Stipaničev/Cropix

Veliku satisfakciju doživio je ovih dana Šibenčanin Branko Peran kada je nakon gotovo šest i pol godina od podnošenja tužbe Upravnom sudu u Splitu (7. prosinca 2016.) zbog nezakonitog razrješenja s mjesta predsjednika Upravnog vijeća Zavoda za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije, u ponovljenom postupku dobio pravomoćnu presudu u svoju korist.

Rješenje tadašnjeg župana Gorana Pauka poništeno je u dijelu koji se odnosi na Peranovo razrješenje s pozicije predsjednika UV-a ZZJZ-a jer je doneseno nezakonito. Peran očekuje da će Županija ispoštovati sudski pravorijek ili ga vratiti u Upravno vijeće Zavoda (što je manje vjerojatno) ili ga financijski obeštetiti.

- Ova presuda u ponovljenom postupku od Upravnog suda u Splitu i Odluka Ustavnog suda su pozitivan primjer, a ujedno i poruka drugima da se isplati boriti za bolje i pravednije društvo, jer najgori oblik očaja koji može zavladati u jednom društvu jest sumnja da je uzaludno živjeti pošteno, a isto tako ovo je poruka i onima koji donose odluke o imenovanjima i razrješenjima, da ne mogu raditi što i kako hoće, koristeći trenutnu poziciju moći - komentirao je presudu zadovoljno Peran, bivši načelnik PU Šibensko-kninske i bivši ravnatelj Uprave za zatvorski sustav.

Da nije bahatosti...

Uvjeren je da se, uz bolju komunikaciju i više korektnosti, a manje bahatosti i neznanja pojedinaca i institucija, sve moglo riješiti i bez suda. Nažalost, šest godina se vrtio u začaranom krugu hrvatskog pravosuđa unutar kojega se Upravni sud u Splitu proglašavao nenadležnim u ovom predmetu, a tek kada im je Ustavni sud vratio slučaj na ponovno postupanje, odjednom su bili nadležni i štoviše, donijeli presudu.

Peran je, nakon primitka pravomoćne presude, obavio razgovor i s aktualnim županom Markom Jelićem kojemu je predložio dvije mogućnosti za obeštećenje. Volio bih da me vrate u Upravno vijeće, priznaje Peran, ali ako to nije moguće, preostaje financijsko obeštećenje (prema slobodnoj procjeni oko 30 tisuća kuna).

Pitali smo župana Marka Jelića što će u ovom slučaju poduzeti županija.

- Peran je već obavio razgovor sa mnom i rekao sam mu ako ima kakva potraživanja prema nama da nam preko svoga odvjetnika uputi podnesak, mi ćemo ga analizirati i ako je potraživanje realno, mi ćemo to ispoštovati - kaže Jelić.

Ona druga opcija koju Peran preferira, povratak u Upravno vijeće Zavoda za javno zdravstvo, naprosto nije moguća, objašnjava župan, jer su od tada prošla četiri različita saziva Upravnog vijeća i to je deplasirano. Ali, na financijsko obeštećenje temeljem pravomoćne presude ima pravo, a ako se oko njega usuglasimo, postupit ćemo sukladno zakonu. U protivnom, uvijek postoji mogućnost da se to riješi sudskim putem - kaže župan.

Peran, međutim, smatra da nikome više, nije u interesu, pa ni njemu, da se pokreće novi sudski spor i vjeruje da će se ovog puta sve riješiti mirnim putem.

Spor je nastao kada je bivši župan Goran Pauk smijenio Perana s mjesta predsjednika Upravnog vijeća ZZJZ-a u pola mandata, de facto bez valjanog obrazloženja, protivno zakonu i Statutu ustanove. Jer, kako ističe, predsjednika UV-a se prema Statutu ustanove može razriješiti ili ostavkom ili opozivom, a opoziv se primjenjuje u slučaju da ne dolazi na sjednice, da nanosi štetu ustanovi ili da ne poštuje programske smjernice ustanove.

Ništa od toga nije u njegovu slučaju bilo, pa se Peran, revoltiran smjenom, pogotovo što drugi članovi UV-a nisu razriješeni, našao time povrijeđen i ponižen te je odlučio podići tužbu pred Upravnim sudom u Splitu. No, njegova se tužba odbacuje, Sud se, iako je bilo zakazano ročište, pa odgođeno, proglašava nenadležnim. Zašto je uopće ročište zakazivano, a sud se smatra nenadležnim, pita se danas Peran.

Žalio se potom Visokom upravnom sudu RH koji je, međutim, tek potvrdilo rješenje Upravnog suda u Splitu. Peran se ne miri s takvim rješenjima te podnosi ustavnu tužbu protiv rješenja Vrhovnog suda RH i Upravnog suda u Splitu. Ustavni sud prihvaća njegovu tužbu i predmet vraća Upravnom sudu u Splitu na ponovno postupanje. Prošle su dvije godine (od prosinca 2020. do siječnja 2023.) prije negoli je po odluci Ustavnog suda splitski Upravni sud postupio…

- Tadašnji župan Pauk je svojim nepromišljenim postupkom povrijedio mene kao čovjeka i branitelja, jer me je na podmukao i na ponižavajući način razriješio u pola mandata iz Upravnog vijeća, i na taj način me omalovažio, a državne institucije doveo u začarani krug. I konačno, ova presuda je sada za budućnost pravna stečevina Republike Hrvatske, a meni čini veliko, kako ljudsko, tako i profesionalno zadovoljstvo - kaže nam Peran uz poruku da “onaj koji odustaje nikada ne pobjeđuje, onaj koji pobjeđuje nikada ne odustaje, bit će teško, ali teško ne znači nemoguće”.

Osim pokretanja upravnog spora pred sudom u Splitu, Peran je (18. travnja 2018.) podigao i kaznenu prijavu protiv tadašnjeg župana Pauka zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela zloupotrebe položaja i ovlasti.

U studenome 2019. ŽDO, Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, donosi rješenje kojim odbacuje njegovu prijavu, pa Peran u veljači 2020. podnosi prijedlog za kazneni progon protiv Pauka i predlaže provođenje dokaznih radnji sucu istrage Županijskog suda u Splitu. Time kreće cirkus kakav, kaže, nije mislio da je moguć.

Dva rješenja

Počinje loptanje s nadležnošću. Sudac istrage Županijskog suda u Splitu proglašava se nenadležnim, spis vraća sucu istrage Županijskog suda u Šibeniku kao stvarno i mjesno nadležnom. Potom od Vrhovnog suda RH dobiva rješenje kojim ga upoznaju da je za provođenje istrage protiv osumnjičenog Gorana Pauka, nadležan Županijski sud u Splitu, a do njihova postupanja je došlo po traženju Županijskog suda u Šibeniku zbog sukoba nadležnosti.

Nešto manje od dvije godine muk, a onda sudac istrage Županijskog suda u Splitu donosi rješenje kojim se odbija Peranov prijedlog za provođenje dokaznih radnji protiv Pauka. Peran se u zakonskom roku žali, ali mu splitski Županijski sud odbija žalbu kao neosnovanu.

- Nevjerojatno je da je ovog puta u samo 18 dana Županijski sud u Splitu donio čak dva rješenja, a prije toga ni u dvije godine nije upio donijeti - ništa! - napominje Peran. Vjerojatno aludirajući na tada aktualno Paukovo imenovanje za ravnatelja Veteranskog centra, a što bez potvrde da se protiv njega ne vodi nikakav kazneni postupak ne bi bilo moguće...

- U konkretnom slučaju ja sam žrtva i oštećenik, te su iz tog razloga moja prava kao oštećenika trebala biti ispoštovana tijekom istrage, ali nažalost ništa od toga. Skoro kroz svoj cijeli radni vijek susretao sam se s pojmovima: osnove sumnje i osnovana sumnja, a više godina sam i predavao kolegij, “Kriminalistike” na Šibenskom Veleučilištu. Inače sam diplomirani kriminalist po obrazovanju.

image

Bivši župan Goran Pauk

Nikša Stipaničev/Cropix

image

Župan Marko Jelić

Ivana Nobilo/Cropix

Nakon ovoga začaranog kruga pitam se jesu li akteri upoznati da su u kaznenom postupku bitne samo dvije stvari i to: dokazi i činjenice, pretpostavljam da nisu nakon što sam pročitao sadržaj njihovih rješenja koja su donesena, a da nije utvrđeno pravo činjenično stanje, te zamijenjenim tezama na relaciji tužitelj – tuženi.

Naime, u obrazloženju pobijanog rješenja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, govori Peran, izneseno je niz netočnih navoda, te nije utvrđeno pravo činjenično stanje, a poglavito što nitko u cijelom postupku koji je proveden po podnesenoj kaznenoj prijavi protiv osumnjičenika nije obavio razgovor sa mnom kao oštećenikom, a isto tako nije obavljen razgovor s članovima Upravnog vijeća iz toga razdoblja Eliom Strika, Dariom Ravlićem i dr. koje sam ja uredno predložio za svjedoke, dok je obavljen samo razgovor s bivšom ravnateljicom Suzi Vatavuk i pročelnikom Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb u Šibensko-kninskoj županiji Nikolom Mihaljevićem, kojemu je osumnjičenik, Goran Pauk, bio nadređeni u hijerarhiji, i koji po Zakonu priprema prijedlog kandidata za članove Upravnog vijeća županu.

U dijelu obrazloženja rješenja na str. 4 i 5 izneseno je niz neistinitih i neutemeljenih navoda kada je navedeno da sam ja imao: “ideju da moram upravljati sa svime, da sam ulazio u ingerencije ravnateljice Zavoda, što je otežavalo njezin rad, kao i funkcioniranje Zavoda”. To su obične gluposti - kaže Peran - ne odgovaraju istini, što mogu potvrditi članovi UV-a iz toga vremena koji su bili sa mnom u UV-u, kao i ostali članovi UV-a, a sve navedeno išlo je u prilog odbačaju kaznene prijave.

Svima se obraćao

Sud nije bio prva adresa na koju je Peran zakucao tražeći objašnjenje i istjerujući pravdu. Obraćao se doslovce svim relevantnim osobama na lokalnoj i državnoj razini. Prije pokretanja sudskog spora tražio je pomoć Ministarstva uprave, Ministarstva zdravstva, Ministarstva branitelja, župana Gorana Pauka i njegovih zamjenika, gradonačelnika Željka Burića, predsjednika Županijske skupštine Nediljka Dujića, predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, pučkog pravobranitelja, Ureda državne uprave u Šibeniku, naposljetku i ministra pravosuđa Ivana Malenice koji mu je bio i kolega na šibenskom Veleučilištu.

Nitko od njih na njegovu pritužbu nije bio kadar odgovoriti je li rješenje župana Pauka o Peranovu razrješenju zakonito ili nije, odnosno tko je nadležan provesti nadzor. Ministarstva su se međusobno loptala, gurajući taj slučaj dalje od sebe, a ministar Malenica, s kojim je i osobno razgovarao i zamolio ga da pomogne da se spor riješi bez sudovanja, oglušio se na njegovu molbu.

Utoliko je, ističe na kraju Peran, njegova satisfakcija nakon pravomoćne presude, veća.

Ni danas, tvrdi, ne zna zašto ga je na pola mandata Pauk smijenio. No, došao je u nemilost i u stranci (HDZ-u), kako vjeruje, samo zato što se svojedobno usudio kandidirati za šefa ŽO HDZ-a, mimo odluke stranke. Bio je na četiri godine suspendiran odlukom suda časti HDZ-a (prvostupanjskom), ali je Visoki sud časti uvažio njegovu žalbu i predmet vratio na ponovno postupanje, što je ŽO HDZ-a nagnalo da odustane od postupka.

Pauk: Stojim iza svoje odluke

Za komentar pravomoćne presude zamolili smo i bivšeg šibensko-kninskog župana Gorana Pauka, koji je, međutim, nije želio posebno komentirati.

- Stojim iza svega što sam napravio - rekao nam je Goran Pauk.

24. travanj 2024 22:48