StoryEditorOCM
ŽupanijaReizbor ravnatelja NP Krka

Obračun Krešimira Šakića i Josipe Rimac, favorita između devetero kandidata za kormilo jednog od najnaznačajnih nacionalnih parkova

14. siječnja 2019. - 14:08

Čak devet prijava zainteresiranih kandidata stiglo je na natječaj za ravnatelja Javne ustanove Nacionalni park Krka. Natječaj je raspisan 27. prosinca 2018., a zaključen je 4. siječnja ove godine. Objavljen je u dnevnom tisku (Jutarnjem i Večernjem listu) te na mrežnim stranicama NP Krka. Radi se o redovnom reizboru čelnog čovjeka Parka zbog isteka punog četverogodišnjeg mandata.

Dosadašnji ravnatelj NP Krka Krešimir Šakić izabran je na tu dužnost u siječnju 2015., a kako saznajemo, prijavio se i na novi natječaj s ambicijom da konkurira za drugi mandat. Tko će biti novi ravnatelj NP Krka znat će se u roku od 45 dana od zaključenja natječaja, odnosno, kako saznajemo, početkom veljače.

Šakić je diplomirani ekonomist, bio je direktor šibenske Tvornice elektroda i ferolegura i vodio projekt ekološke sanacije TEF-a, ravnatelj Studentskog centra Šibenik, a deset godina bavio se i privatnim poduzetništvom u turizmu. Na poziciju ravnatelja ga je imenovao tadašnji ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović, nakon što je njegov prethodnik Tonči Restović promaknut u pomoćnika ministra za inspekcijske poslove u Ministarstvu okoliša.

Zanimljiva je koincidencija da je i prije četiri godine, kada je izabran Šakić, na natječaju bilo devet kandidata kao i sada. No, hoće li Šakić i kod sadašnjeg establishmenta jednako proći kao i kod prošlog, nećemo prognozirati.

Zasad je poznato da se među šest prijava nalazi i ona s potpisom Josipe Rimac, bivše kninske gradonačelnice i aktualne državne tajnice u Ministarstvu uprave. Neki smatraju kako je Josipa najizgledniji izbor, s obzirom na njezine "stranačke zasluge" i preporuke. S druge strane, Šakić je član SDP-a, što ga po nekim dosadašnjim uzusima, za koje u HDZ-u tvrde da više nisu ključni, ipak stavlja u nepovoljniji položaj. Iako, zanimljivo je da šef ŽO HDZ-a Nediljko Dujić, koji je i član Upravnog vijeća NP Krka, izrijekom navodi kako je "Šakić vrlo dobro radio posao ravnatelja i ustanova danas jako dobro stoji, što znači da ima iste startne pozicije kao i ostali kandidati koji ispunjavaju uvjete iz natječaja".

Dujić za Josipu Rimac kaže kako je njezino legitimno pravo natjecati se i ako ispunjava uvjete, zašto ne, i ona ima šanse biti izabrana, ističe, gradeći se kako o tome ne odlučuje Upravno vijeće NP Krka čiji je član, nego ministar Tomislav Ćorić.
Spekuliralo se i da bi nova ravnateljica Parka mogla biti Tanja Radić Lakoš, trenutna prodekanica za nastavu šibenskog Veleučilišta, inače dr. znanosti, biologinja, bivša uzdanica Loze, a odnedavno članica HDZ-a i potpredsjednica Županijske skupštine šibensko-kninske. No, kako saznajemo, nije se javila na natječaj...

Tko su ostali kandidati, nije nam poznato. Zna se tek da je od devet prijava njih šest pristiglo s poznatom adresom pošiljatelja, a tri su bez adrese, pa se zasad ne zna tko iza njih stoji. S obzirom na atraktivnost pozicije i činjenicu da se radi o ustanovi koja spada u sam vrh hrvatskih nacionalnih parkova, s tolikom posjećenošću da je od prije godinu dana limitiran broj dnevnih posjetitelja na 10 tisuća, kako bi se zaštitio Skradinski buk i Park u cjelini, za očekivati je oštru konkurenciju. Kako veli Dujić, "slutio sam i veći interes, a pretpostavljam da će biti relevantnih kandidata i izvan Šibenika".

Kao član Upravnog vijeća ustanove, i čelnik ŽO HDZ-a od novog ravnatelja očekuje minimalno da zadrži razinu koju je NP dosegao pod sadašnjom upravom, ispod čega se ne smije ići, a nada se da će se letvica dizati i dalje. Što se njega tiče, tamo gdje je u poziciji odlučivanja, trudit će se birati one iza kojih stoje rezultati.

- Svi smo svjedoci izbora ravnatelja u NP Plitvice. Premijer Andrej Plenković tu ima sasvim jasan stav, i ne voli da mu se u kadrovska pitanja koja su u nadležnosti Vlade, bilo tko miješa, kao što se ni on nama ne miješa u ono što je naša lokalna nadležnost. A izbor ravnatelja NP Krka isključivo je u ingerenciji ministra zaštite okoliša i energetske učinkovitosti, Tomislava Ćorića, pa ne želim spekulirati oko toga tko će biti njegov izbor - na kraju će Dujić.
 

27. travanj 2024 07:14