StoryEditorOCM
Županijataste like...

Predstavljen projekt koji želi revitalizirati najvažniji dalmatinski obrok: ‘Marenda polako izlazi iz naših života‘

Piše šibenski.hr
24. travnja 2024. - 18:41

Danas su direktor TZ Šibensko-kninske županije Krešimir Šakić, direktor TZ grada Šibenika Dino Karađole, direktor TZ Rogoznica Ivan Ramljak te direktorica TZ Betina Ana Mijat najavili novi projekt Taste like... MARENDA koji će se odvijati tijekom šest mjeseci, svakog prvog vikenda u mjesecu, na drugoj lokaciji unutar županije. Ideja projekta je revitalizirati i sačuvati koncept „marende“ te gastronomskih vrijednosti i tradicijskih gastro običaja Šibensko-kninske županije.

- Pričati lokalnom stanovništu o tome što je marenda, možda je i suvišno. To je obrok koji se jeo za „dočekati“ ručak. Jeo se u poljima, tvornicama, brodogradilištima, na svim mjestima gdje su naši ljudi radili teške fizičke poslove. Kako se mijenjaju poslovi i ljudi se sve češće bave intelektualnim radom, a sve je manje teškog fizičkog rada, tako i priča s marednom lagano izlazi iz naših svakodnevnih života, ali je ipak, nasreću, još uvijek dobro sačuvana. Zato je naša ideja da damo svoj doprinos očuvanju te tradicije i prepoznatljivosti izvan naših lokalnih okvira. U tom smislu vidimo gastronomiju, uz prirodne ljepote i kulturu kao naš osnovni resurs i najbolji način da smanjimo sezonalnost turističke ponude te gostima ponudimo one proizvode koji imaju veću dodanu vrijednost i koji će im omogućiti da više uživaju, a gledajući iz perspektive pružatelja naših usluga, da naši ljudi koji se bave turizmom više zarade – poručio je Krešimir Šakić, direktor TZ Šibensko-kninske županije.

image

Taste like... TZ ŠKŽ

- Taste like... MARENDA je zamišljena kao ciklus od šest gastro događaja koji će se održavati svakog prvog vikenda u mjesecu, u različitim mjestima u našoj županiji. Startamo u svibnju u Šibeniku, zatim smo u lipnju u Rogoznici, u srpnju u Kistanjama, u kolovozu u Kninu, u rujnu u Betini i u listopadu u Vodicama. Jezgru manifestacija čini priprema marendi od strane dva lokalna ugostitelja. Vrsta jela će se mijenjati ovisno o namirnicama specifičnim za pojedino razdoblje u godini i mikrolokaciji. Kako je hrana uvijek povezana s vinom, tako ćemo na pojedinoj lokaciji imati i ponudu naših lokalnih vinara. Uz hranu i vino ide, naravno, pjesma, tako da će uvijek biti uključen neki kulturni program, nastupi klapa, KUD-ova i sl. Naši posjetitelji će imati priliku kupiti i namirnice domaćih OPG-ova, a svemu tome nastojat ćemo dati i jednu edukativnu notu pa ćemo imati radionice za djecu i odrasle – zaključio je Šakić.

- U subotu, 4. svibnja u 10 sati, u Šibeniku počinjemo s Marendama. Program otvara Udruga turističkih vodiča Mihovil Šibenik tematskim gastro igrokazom “Od brudetože, priko buklije do dišpetože.“ Jela će pripremati Konoba Pelegrini i Bistro Visiani. Bit će tu i vinari iz ovoga kraja: Vinoplod Vinarija Šibenik, Vinarija Baraka, Testament vinarija i Vinarija Rak te lokalni OPG-ovi koji će prodavati svoje proizvode. Za glazbeni dio programa su zaduženi Klapa Sebenico te DJ Žika, koji će na jedan drugačiji način prikazati pjesme šibenskih i dalmatinskih autora. Imat ćemo i radionicu izrade tradicionalne šibenske kape te mini slastičarsku radionicu za djecu – pojasnio je Dino Karađole. 

image

Dino Karađole, direktor TZ Šibenik

Nikša Stipaničev/Cropix

Broj sudionika na radionicama je ograničen pa je potrebna prijava putem linka https://www.sibenik-tourism.hr/clanci/taste-like-marenda/190.html .

Marendu u Betini najavila je Ana Mijat, direktorica TZ Betina:

- U Betini ćemo u sklopu ovog događanja u rujnu pokušati oživjeti marendu u škveru, kako je ona nekada izgledala. Unazad 15-ak godina bio je običaj da žene spremaju marende za brodograditelje, koje bi im nosile u košarama točno u 10:30 sati, kada bi zazvonilo zvono u škveru. Također, pripremamo i jednu dječju kulinarsku radionicu te manju izložbu o našoj lokalnoj prehrani - kazala je Ana Mijat.

image

Ana Mijat

Nikša Stipaničev/Cropix

Nadovezao se i direktor TZ Rogoznica, čija je manifestacija na rasporedu u nedjelju, 2. lipnja:

- Zahvaljujem TZ Šibensko-kninske županije što nam je omogućila da budemo dio ovog projekta, u kojeg će se rado uključiti cijela lokalna zajednica. Kuhat će nam kuhari najvećih i najstarijih lokalnih restorana, a posebno želim istaknuti kulinarsku radionicu za djecu na kojoj im na zabavan, ali edukativan način želimo prikazati kako su se hranili naši očevi i djedovi te ih upoznati s konceptom tradicionalnih dalmatinskih marendi. Ovaj projekt je dobra prilika da se i turisti upoznaju s našom tradicijom i običajima te isprobaju lokalne specijalitete – istaknuo je Ivan Ramljak.

Program za ostala događanja na drugim lokacijama bit će objavljen na Internet stranicama TZ Šibensko-kninske županije te stranicama domaćina pojedinih događanja, kao i njihovim društvenim mrežama.

21. studeni 2024 23:18