StoryEditorOCM
ŽupanijaVrije i u šibenskom SDP-u

Grupa oko Igora Meića kontrira Šupi i Restoviću: Još nismo čuli ni vidjeli niti jednu kardinalnu grešku koju je počinio Bernardić

Piše Šibenski.hr
30. lipnja 2018. - 13:35

U unutarstranačko prepucavanje koje zadnjih dana trese SDP, a koplja se lome oko toga treba li predsjednik te partije Davor Bernardić podnijetzi ostavku, uključio se i dio članova šibensko- kninskih socijaldemokrata. Javnosti se priopćenjem obratio Pirovčanin Igor Meić, koji je nedavno izgubio izbore za predsjednika Šibensko- kninskog SDP-a od Joška Šupe. Njega su supotpisali aktualna potpredsjednica županijskog SDP-a Jelena Matulović Ćaleta, te aktualni članovi županijskog predsjedništva Damir Vučak i Matija Meić. Kako su istaknuli, oni su zazvani aktualnom situacijom u SDP-u bili primorani smo reagirati na djelovanje pojedinih članova.

- Ako vam je glavno predizborno obećanje na unutarstranačkim izborima okupljanje, konsolidacija stranke i zajedništvo, onda vam prvi potez ne može biti u smjeru produbljivanja podjela u stranci. Potpisivanje nekakve peticije za smjenu predsjednika SDP-a i medijski pritisak na njega, čemu se pridružio kolega Joško Šupe, je upravo to – daljnje podjele.

Postoje legalne i legitimne procedure za izglasavanje nepovjerenja predsjedniku SDP-a utvrđene Statutom. Kada to radite na ovakav neozbiljan i nasilan način to se zove puč ili sabotaža. Nezadovoljni kolege se pozivaju na rejting, a sami su utjecali na stagnaciju stvaranjem raskola u stranci. Prozivaju vodstvo za klijentelizam, a to što rade je klijentelistički. Žele spasiti SDP, a uništavaju ga.

Predsjednik Bernardić je izabran velikom većinom glasova i predstavlja instituciju unutar stranke. Tu se ne radi o Davoru Bernardiću kao osobi, nego o Predsjedniku SDP-a. Kad nema ozbiljnog razloga za smjenu, onda je to napad na stranku i izravno nanošenje štete. Naglašavamo, ovdje se ne radi o kritici, koja je uvijek dobrodošla, već o rušenju.

Članovi SDP-a još nisu čuli ni vidjeli niti jednu kardinalnu grešku koju je počinio Bernardić. Ocjenjivanje predsjednika dolazi nakon izbora, ali 'rušitelji' znaju da se liste slažu prije izbora. Kako bi izgledalo kad bi svakog predsjednika na ovakav način rušili unutarstranački oponenti, a nema predsjednika koji nema oponente?! No svi javno prepoznatljivi članovi koji žele smijeniti aktualnog predsjednika, a neki i zauzeti njegovo mjesto, nemaju nikakav legitimitet za to jer su zajedno sa bivšim predsjednikom od 2011. godine izgubili sve izbore. Najveća greška koju je napravio predsjednik stranke je to što je dopustio ovakav puč- stoji u priopćenju SDP-ovaca okupljenih oko Igora Meića.

Dakle, jasno je da ne vrije samo u SDP-u na razini države, već i u lokalnim jedinicama. Šibensko- kninski SDP je očiti primjer. Naime, dio visokopozicioniranih članova ne slaže se sa svojim vodstvom. Jer, podsjetimo čelnici županijskog SDP-a (Joško Šupe) i šibenskog (Tonči Restović) javno su iskazali spremnost da potpišu peticiju za smjenu Davora Bernardića.

26. travanj 2024 13:18