StoryEditorOCM
ŽupanijaPRIMOŠTEN DANAS OBILJEŽAVA PRVU GODIŠNJICU BLAGOSLOVA KIPA GOSPE OD LORETA

Petrina organizirao besplatan prijevoz za hodočasnike koji će moliti krunicu i pjevati marijanske pjesme

6. svibnja 2018. - 15:52

Primošten obilježava prvu godišnjicu blagoslova kipa Gospe od Loreta. Na brdu Gaj na kojem je podignut impozantni 17 metarski Gospin kip danas će u 17 sati moliti krunicu i pjevati marijanske pjesme. Za sve hodočasnike općina je organizirala i besplatan prijevoz, a taksiji i vatrogasni kombiji kreću od 16 sati s autobusne postaje u Primoštenu.
Kip primoštenske zaštitnice Gospe od Loreta izrađen je u mozaiku od zlatnog, srebrnog i bojenog stakla, i najveći je Gospin spomenik u svijetu, koji je za lijepog vremena vidljiv sve do Loreta u Italiji. Autori su mu arhitekt Aron Varga i mozaičar Milun Garčević, i u prvoj fazi stajao je oko dva milijuna kuna. Primošten je zahvaljujući Gospinom kipu uvršten na prestižnu 'Rutu Loretskih hodočašća' kojeg podupire talijanska Regija Marche i njena biskupska konferencija a priznat je i kao Put Jubileja Milosrđa. U promicanju i obnovi Loretskih svetišta Primošten se tako našao u biranom društvu gradova kao što su Prag, Pariz, Altotting, Walisingham, Krakov i Loretto. Lani su na blagoslovu Gospe od Loreta bili i predstavnici grada Loretta, Bratislave i Malih Dvornika iz Slovačke, a među uzvanicima je kao predstavnik zadarskih Arbanasa, gdje također štuju Gospu od Loreta, Đani Maršan.
' Prije nekoliko dana, pred Praznik rada, nekih se 50-ak jedrilica iz čartera, zaustavilo i usidrilo ispod Gaja, i sa njih je nekih 200-injak Poljaka krenulo pješke uspinjući se na hodočašće prema Gospinom kipu, na vrhu brda. U tim trenucima shvatite koliko je to dobar projekt i koliko znači za Primošten koji je tih dana bio pun kao šipak' – kazao nam je primoštenski načelnik Stipe Petrina koji, nažalost, u nedjelju nije mogao Gospi na brdu Gaj. Zbog prozaičnih zemaljskih razloga. Žurio je u Zagreb gdje ga veli, u ponedjeljak, očekuje – sudsko ročište.

27. travanj 2024 06:49