StoryEditorOCM
ŽupanijaPrimošten

Tko će upravljati ugostiteljskim objektima uz velebni kip Gospe od Loreta; Privatnici, ili općinsko poduzeće?

Piše Vedrana Stočić
3. svibnja 2018. - 16:07

Primoštensko Općinsko vijeće odlučilo je novoizgrađene sadržaje uz velebni kip Gospe od Loreta na vrhu brda Gaj dati u najam. Zadužilo je nadležne službe da objave natječaj i izaberu najbolje ponuditelje, a još jednom odlukom otvorilo je i mogućnost osnivanja vlastitog javnog poduzeća koje bi se bavilo, među ostalim, i ugostiteljsko-turističkim poslovima.

Ta odluka ne bi bila čudna da gradnju tih popratnih objekata (sanitarnog čvora, suvenirnice i malog cafea) prije mjesec dana nije zabranila građevinska inspekcija. Koncem ožujka došli su kasno popodne i postavili žuti znak za zabranu radova, a umjesto na vidljivo mjesto, "skrili" su ga u jednu od novoizgrađenih kućica, gradilište nisu opasali ni žutom trakom s natpisom "građevinska inspekcija" premda je to uobičajan postupak.



- Općina nikada nije dobila rješenje o zabrani gradnje ni bilo kakvu pismenu ili usmenu zabranu. Mi smo izgradili započeto u skladu sa zakonskim propisima. Pomoćne građevine ne prelaze 50 kvadrata i ne ugrožavaju nikakvu krajobraznu vizuru. Mobilni operateri, koji su željeli zaustaviti legalnu gradnju, sva postrojenja, tornjeve i bazne postaje na brdu Gaj postavili su bez ijedne dozvole ili suglasnosti. Ne samo da narušavaju krajobraznu vrijednost, već se, prema ocjeni Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturne baštine, nalaze unutar prostornih međa arheološkog nalazišta Gradina Kremik koje se proteže na 1,5 ha i višestruko su ga devastirali. Sve nadležne institucije slažu se da postrojenja treba premjestiti na drugu lokaciju. Procedura još nije pokrenuta iako nas je Zavod za prostorno uređenje Šibensko-kninske županije izvijestio u srpnju prošle godine da prema županijskom Prostornom planu postoji alternativna lokacija - kaže primoštenski načelnik Stipe Petrina.

U gradnju kipa Gospi od Loreta Općina Primošten uložila je već nekoliko milijuna kuna. U nešto manje od godinu dana od kada je raskošni kip od 17,5 metara visine otvoren, posjetilo ga je gotovo sto tisuća turista i hodočasnika. Zbog velikog broja posjetitelja, kažu u Općini Primošten, izgradnja popratnih sadržaja bila je nužnost.
      

23. travanj 2024 12:17