StoryEditorOCM
ŽupanijaPRIJE PRVOG ZVONA

Istražili smo tko u Šibensko-kninskoj županiji pomaže osnovcima: Tisno je udžbenike kupilo svima, Šibenik nije nikome, Petrini je to prljava politika

Piše Katarina Rudan
1. rujna 2017. - 12:38

Do početka nove školske godine dijeli nas tek koji dan, pa učenici i roditelji užurbano obavljaju nabavku knjiga, bilježnica, torbi i svega ostalog što je potrebno za početak rada i učenja u novom razredu.

Koliki će to udar biti na kućne proračune, ovisi o cijeni kompleta, broju školaraca u obitelji te primanjima roditelja, kao i o tomu kupuje li se sve novo ili će u lanjskoj torbi biti i starih knjiga. Kako bi pomogli obiteljima, dobra tradicija nekih gradova i općina u Hrvatskoj, pa tako i u našoj županiji je da "uskoče" s financijskom injekcijom na početku školske godine. Prema dostupnim nam informacijama u toj pomoći prednjači - kad je riječ o našoj županiji - Općina Tisno koja je ove godine snosila troškove kupnje školskih udžbenika u 100-postotnom iznosu, za ukupno oko 300 osnovaca. Za to je u proračunu osigurano oko 200.000 kuna.



- Proteklih godina kupnju udžbenika sufinancirali smo s 50 posto, a ove smo preraspodjelom sredstava u proračunu osigurali veći iznos i odlučili u stopostotnom iznosu subvencionirati kupnju udžbenika svima koji nam se jave. Držimo da je važno ulagati u odgoj i obrazovanje, što činimo i drugim oblicima pomoći, a pogotovu na početku školske godine. Sufinanciranjem kupnje školskih knjiga direktno pomažemo roditeljima, a svaka pomoć kućnom budžetu je dobro došla - rekao nam je načelnik Tisnog Ivan Klarin.

Na isto pitanje iz Grada Šibenika dobili smo odgovor u kojem se navodi da je osnovno školstvo propisano kao obveza, te da valja očekivati da država ujednači kriterije u ostvarivanju prava na besplatne udžbenike za sve učenike u Hrvatskoj.
- Grad Šibenik do sada nije donosio parcijalnu odluku o sufinanciranju udžbenika, a mišljenja smo da je socijalni kriterij eventualna osnova za ovakvu odluku. Upravo po socijalnom kriteriju pravo na sufinanciranje udžbenika u visini od 50 posto od ukupnog iznosa ostvaruju učenici koji su članovi kućanstava koji zaprimaju zajamčenu minimalnu naknadu, a sredstva se isplaćuju iz državnog proračuna - navodi se u odgovoru.



Grad Skradin, također, nikada nije pomagao roditeljima i učenicima na početku školske godine, a evo i zašto.
- Kad bismo osnovcima pomagali s 500 do 1000 kuna, trebalo bi nam od 150 do 200 tisuća kuna u proračunu. Budući da na našem prostorno velikom području imamo novih infrastrukturnih i komunalnih izazova, to nam je - bar još nekoliko godina - prioritet - kaže gradonačelnik Antonijo Brajković.

Grad Knin, ove godine sudjeluje u sufinanciranju udžbenika za 16 učenika s poteškoćama u razviju u dvije kninske osnovne škole.
-To je oko 20.000 kuna, a mi nemamo toliko velik proračun da bismo sufinancirali udžbenike svim učenicima - rekla nam je Sanja Lozančić, pročelnica za lokalnu samoupravu i društvene djelatnosti.



Grad Drniš ove je godine, doznajemo od gradonačelnika Josipa Begonje, svim učenicima prvog razreda kupio udžbenike i oni će ih preuzeti u ponedjeljak, prvog dana škole.
- Ukupno je 54 prvašića u matičnoj školi u Drnišu s nekoliko područnih na administrativnom području grada. S obzirom na to da očekujemo više prostora u proračunu slijedeće godine, već sad razmišljamo da iduće školske godine osigurano knjige i učenicima drugog i trećeg razreda. No, sve će ovisiti o proračunskim mogućnostima - kaže Begonja.

Grad Vodice nema praksu subvencioniranja školskih udžbenika osmoškolcima, već financijski pomognu obitelji koje im se obrate za pomoć.
- Iz tekuće pričuve pokrijemo troškove od 50 do 100 posto cijene udžbenika onima koji podnesu zahtjev za pomoć. Ove godine imamo pet zahtjeva i na temelju podataka koje moraju navesti, te našoj procjeni pomognemo im, doznajemo od savjetnika za društvene djelatnosti Luke Lipića.



Za primoštenskog načelnika Stipu Petrinu, subvencioniranje udžbenika osnovcima sredstvima proračuna jedinice lokalne samouprave - prljava je politika.
-To je tipična politička korupcija prikupljanja glasova! Općina Primošten to ne radi, a ako nam se netko od roditelja koji su zaista u teškoj materijalnoj situaciji obrati, pomognemo im sredstvima iz pričuve. Ove godine imamo dva ili tri takva slučaja. Uostalom, Županija je osnivač osnovnih škola pa neka se onda ona o tomu i brine - reče Petrina.

U općini Ružić ne misle tako, jer već nekoliko godina u proračunu planiraju sredstva za jednokratnu novčanu pomoć kako osnovcima, tako srednjoškolcima i studentima s područja općine, a od ove godine uveli su i pomoć za djecu predškolske dobi.
- Osnovci dobiju 500, srednjoškolci 800, studenti 1500, a predškolci 300 kuna. Na taj način pomažemo roditeljima i ako budemo u mogućnosti dogodine planiramo povisiti iznose jednokratne pomoći, kaže načelnik općine Ante Pijuk. Navedimo još i primjer općine Pirovac.

- Ovo je treća godina za redom kako s 50 posto sufinanciramo kupnju školskih udžbenika. Ove godine je za to u proračunu osigurano oko 65.000 kuna, za nešto više od 120 učenika. Naša Osnovna škola dostavi popis radnih bilježnica i mapa, općina napravi narudžbu i plati i - tako to kod nas funkcionira bez problema. Sve je to već stiglo u školu, a udžbenike učenici preuzimaju od starijih razreda, rekao nam je općinski načelnik Ivan Gulam.

26. travanj 2024 10:22