StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetUSUSRET POČETKU ŠKOLE |

NEUGODNO IZNENAĐENJE ZA RODITELJE Cijena kompleta udžbenika sa svim odabranim materijalima u nekim gimnazijama veća od 4500 kuna!

Piše Marijana Cvrtila/SD
28. kolovoza 2020. - 10:36
"Šokirana sam, kao i brojni roditelji s kojima razgovaram posljednjih dana. Cijene udžbenika nikada nisu bile veće. Ne govorim to napamet, jer već imam dijete u srednjoj školi koje će ove godine biti maturant.

Drugo dijete kreće ove godine u prvi razred gimnazije i ovih sam dana preko internetske trgovine e-Kupi naručila udžbenike u skladu s odabirom škole koju će pohađati – više od 3300 kuna samo za komplet za prvi razred! Rabljene udžbenike nisam mogla naći, moram kupiti sve novo. S dva srednjoškolca taj će trošak biti veći od pet tisuća kuna, a gdje su bilježnice, školski pribor, o ostalome da ne govorim?!

Kakva je to "Škola za život", kakva demografska politika? Ne mogu ni zamisliti kako je roditeljima s više djece!

MALO RABLJENIH UDŽBENIKA

Ljuti se tako majka čija će djeca u novoj školskoj godini pohađati jednu dalmatinsku gimnaziju (podaci poznati redakciji – op.a.), a koja nam se obratila šokirana "udžbeničkom politikom" u godini kada je korona-kriza već dovoljno opustošila kućne budžete, piše Slobodna Dalmacija.

– Govorimo o online nastavi, korištenju tableta, računala, interaktivnim materijalima, a na papirnate udžbenike trošim više nego ikad – kaže ta majka.

Kome pravo na besplatne udžbenike
Iz Ministarstva znanosti i obrazovanja podsjećaju kako i u srednjim školama postoje kategorije učenika kojima će država osigurati besplatne obvezne udžbenike. Prema odluci Vlade, to su prije svega djeca iz kućanstava koja su do 31. kolovoza 2020. utvrđena kao korisnici zajamčene minimalne naknade. Također, pravo na besplatne udžbenike imat će i djeca smrtno stradalih pirotehničara te pirotehničara s invaliditetom od 100 posto oštećenja organizma, kao i učenici koji imaju pravo na besplatne udžbenike temeljem Zakona o zaštiti vojnih i civilnih invalida rata.


Ove školske godine mnoga će se kućanstva, osobito ona s djecom srednjoškolcima, naći u nezavidnoj situaciji, a ususret novoj školskoj godini i u ovo vrijeme kada nakon godišnjih odmora roditelji najčešće nabavljaju školske knjige, mnogi su ostali posve zatečeni. Podsjetimo, situacija je sljedeća: država je ove godine osigurala besplatne udžbenike samo za osnovce, dok u srednjim školama to nije slučaj, osim, primjerice, u Gradu Zagrebu koji nabavlja besplatne knjige i za učenike srednjih škola te radne materijale za učenike osnovnih škola.

Nadalje, u srednjim školama ove će godine u optjecaju biti nekoliko "vrsta" udžbenika: potpuno "starih" za maturante, to jest udžbenika za četvrti razred srednjih škola još iz 2014./2015. školske godine koji nakon ove generacije odlaze u povijest. Tu su potom "novi stari" udžbenici za učenike prvih razreda, to jest udžbenici koji su kao novi lani uvedeni za prvu generaciju učenika srednjih škola koja je frontalno krenula s kurikularnom reformom. Ti udžbenici, objavljeni u katalogu koji je na snazi od 2019./2020. školske godine, jednako kao i stari udžbenici za maturante, mogu se ove godine nasljeđivati, to jest koristiti i rabljeni.

Međutim, u Ministarstvu znanosti i obrazovanja kažu nam kako nemaju informacije koliko će takvih rabljenih udžbenika biti u uporabi, niti gdje se mogu nabaviti. Roditelji, pak, tvrde kako ih je na tržištu malo, osobito onih za prve razrede, te su prisiljeni kupovati potpuno nove komplete.

SVE NOVO

U nezavidnoj su situaciji osobito roditelji učenika 2. i 3. razreda srednjih škola jer se oni ne mogu pomoći nikakvim korištenim materijalima – to su dva razreda za koje su ove godine uvedeni potpuno novi udžbenici u skladu s novim kurikulumima. Pritom treba reći kako ni učenici iz eksperimentalnih srednjih škola, njih 26, koji su od prvog razreda krenuli s eksperimentalnim programom "Škole za život", a koji ove godine kreću u treći razred, neće više moći dobiti besplatne udžbenike kako je to bilo moguće u prva dva razreda.

Svi učenici ovogodišnjih trećih razreda srednjih škola, naime, bez obzira jesu li sudjelovali u eksperimentalnom ili "starom" programu, od ove školske godine kreću s nastavom prema novim kurikulumima i svi moraju kupiti nove udžbenike.

CIJENE ZA SREDNJE ŠKOLE (po Ministarstvu obrazovanja)
GIMNAZIJE
1. 1990,00 kn
2. 2041,00 kn
3. 2161,00 kn
4. 1819,90 kn

STRUKOVNE ŠKOLE
Trogodišnje
1. 1128,65 kn
2. 1054,65 kn
3. 882,65 kn

Četverogodišnje
1. 1684,00 kn
2. 1547,00 kn
3. 1676,00 kn
4. 1584,00 kn

Petogodišnje
1. 1340,65 kn
2. 1409,30 kn
3. 1136,00 kn
4. 1579,00 kn
5. 1111,00 kn

KOMPLETI ZA GIMNAZIJE IZ SUSTAVA E-KUPI (prema odabiru škola; uz udžbenike uračunati i radni materijali poput radnih bilježnica, geografskih atlasa, omota)
1. od 2716,58 do 3554,42 kn
2. od 2969,46 do 4421,91 kn
3. od 2843,46 kn do 4531,91 kn
4. 1967,82 kn do 2534,78 kn


Zanimljivo je da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja početkom lipnja objavilo rezultate odabira udžbenika u školama te tada izašlo s prosječnom cijenom udžbeničkog kompleta u srednjim školama od otprilike 1900 kuna. I u najnovijem odgovoru koji su nam dostavili navode iznose cijene udžbenika za srednje škole, pa tako, primjerice, oni u prvom razredu gimnazija u prosjeku ukupno koštaju 1990 kuna, u drugom 2041 kunu, u trećem 2161, a u četvrtom 1819 kuna.

Kako se ti iznosi prilično razlikuju od onih koje bjelodano svaki građanin može provjeriti na stranici e-Kupi ako ukuca ime konkretne škole, pitali smo Ministarstvo zašto je to tako.

RAČUNAJU SAMO UDŽBENIKE

Ukratko, doznali smo kako Ministarstvo u iznosima koje nam dostavlja ne uračunava druge obrazovne materijale, poput radnih bilježnica, geografskih atlasa, omota za udžbenike – sve ono što nastavnici i škole individualno također mogu odabrati za korištenje u nastavi i što roditelji moraju platiti. Kada se sve to uzme u obzir, a navodimo samo jedan primjer, ukupna cijena kompleta knjiga sa svim odabranim materijalima, primjerice u trećem razredu nekih gimnazija, može dosegnuti i vrtoglavih 4531,91 kunu!

Podsjetimo, prema Zakonu o udžbenicima, u nastavi je obvezno samo korištenje udžbenika, dok je izbor drugih materijala ograničen, odnosno njihova ukupna cijena. Također, kako nastavnici i škole individualno izabiru koje će udžbenike i materijale koristiti u nastavi, ukupne cijene kompleta mogu varirati od škole do škole, piše Slobodna Dalmacija.

Ministarstvo također na naše upite o ovoj temi obrazlaže kako "Zakon o udžbenicima i drugim obrazovnim materijalima za osnovnu i srednju školu ne poznaje termin 'komplet', već samo udžbenik i drugi obrazovni materijali te da se cijene udžbenika ('ne kompleta') iz kataloga odobrenih udžbenika koji je na snazi od 2019./2020. te onoga iz 2014./2015. nisu ove godine mijenjale, niti se u prodajnoj mreži smiju prodavati udžbenici po višim cijenama.

Koga i što god pitali – roditelji većine srednjoškolaca na svojim računima moraju osigurati onu konačnu, ukupnu cijenu koju im "izbaci" računalo, a koja, kako vidimo, na koncu može dosegnuti i više od četiri tisuće kuna po jednom učeniku!
19. travanj 2024 04:14