StoryEditorOCM
ŠibenikSve na jednom mjestu

Komunalne i druge najvažnije vijesti iz Grada Šibenika

Piše šibenski.hr
17. listopada 2019. - 12:40

Aglomeracija Šibenik: počeli radovi od Stare ceste do Ulice Primorske čete

Znatno ranije od predviđenog roka, u ponedjeljak je krenula treća faza radova u Ulici kralja Zvonimira, koji se odvijaju u sklopu projekta Aglomeracija Šibenik. Radovi se izvode na potezu od Stare ceste do Ulice Primorske čete, pa je promet na toj dionici u potpunosti zatvoren, što je dodatno otežalo promet u samom centru grada. Pristup centru kroz Ulicu Bribirskih knezova više nije moguć, nego se glavnina prometa prema centru odvija Starom cestom. O razlozima ranijeg početka treće faze, organizaciji prometa i života u tom dijelu grada, te općenito o tijeku radova na projektu, s naglaskom na radove u užem središtu grada, u petak su na konferenciji za medije, upriličenoj na gradilištu u Ulici kralja Zvonimira, govorili Frane Malenica, direktor "Vodovoda i odvodnje", Danijel Mileta, zamjenik gradonačelnika, te Marko Sarađen, direktor tvrtke izvođača radova. Frane Malenica je istaknuo da radovi u centru grada idu po planu, uz manje zastoje.
– U nekoliko navrata, zbog vibracija, došlo je do pucanja starih i dotrajalih vodovodnih cijevi. Kako bi se takvi incidenti smanjili na najmanju moguću mjeru, na svim osjetljivim dijelovima odsad se ugrađuju tzv. premosnice i čini sve kako bi isporuka vode tekla neometano tijekom radova. Posebno veseli tijek radova na tzv. prvoj fazi – od čvora Meterize do Kronjina magazina. Tu su već završeni iskopi i u tijeku je polaganje vodovodnih i kanalizacijskih cijevi čiji se završetak očekuje za desetak dana. Time se na tom dijelu završavaju radovi vezani uz Aglomeraciju i kreće faza uređenja ceste, rubnika i nogostupa. Upravo je ta dinamika bila povod da se počne razmišljati o ranijem početku treće faze – rekao je Malenica.

Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta detaljnije je pojasnio razloge ranijeg početka treće faze, kao i organizaciju prometa tijekom radova.
– Prema prvobitnom planu, postojala je mogućnost da se manji dio radova ne završi do sezone. Radovi bi bili prekinuti, ulica privremeno stavljena u funkciju, a nakon sezone bi se radovi nastavili. Dinamika radova od čvora Meterize do Kronjina magazina pokazala je da, ako odmah počnemo s trećom fazom, imamo realne šanse i jamstva izvođača da će svi radovi u Ulici kralja Zvonimira završiti do sredine lipnja. Na taj način bismo poštedjeli sugrađane novih stresova na jesen iduće godine. Što se promjena u prometu tiče, očekuje se pojačan promet Starom cestom u oba smjera. Parkiranje na Staroj cesti će od ponedjeljka biti zabranjeno, a za potrebe stanara bit će uređen parking u gornjem dijelu ulice. Apeliram da se u povratku iz centra koriste alternativni pravci kroz Istarsku ulicu ili Crnicu kako bi se barem donekle rasteretilo Staru cestu. Opskrba trgovina u centru grada može se obavljati jedino lakim dostavnim vozilima, ili prekrcajem robe na vozila Gradskog parkinga. Razmatrali smo i opciju da ulica postane jednosmjerna, kao i da Ulica Stipe Ninića privremeno postane dvosmjerna, ali struka je rekla da to nije izvedivo. Jedino rješenje je izbjegavati dolazak automobilom u centar grada ili ulaziti na čvor Vidici, pa preko Baldekina ili Ulice grada Vukovara do najbližeg parkinga – rekao je Mileta.

Marko Sarađen je istaknuo zadovoljstvo dosadašnjim tijekom radova i s optimizmom najavljuje završetak radova do sredine lipnja iduće godine.
– Projekt je iznimno složen. Osim radova na vodovodnoj mreži, paralelno se radi na postavljanju energetskih, plinskih i telekomunikacijskih instalacija, a nakon toga slijede radovi na uređenju ceste, nogostupa, rasvjete, autobusnih stajališta i podzemnih kontejnera. Radi se o koordiniranoj akciji više desetaka tvrtki, gradskih institucija i javnih službi. U projekt su uključeni i konzervatori s obzirom na to da se ulica nalazi na rubu gradske jezgre. Zbog svega toga molimo sugrađane za razumijevanje zbog povremenih zastoja i prekida u isporuci vode, gašenja rasvjete i sličnih kratkotrajnih neugodnosti, koje promptno rješavamo u hodu. Produljili smo radno vrijeme, radi se i subotom, a uvedene su i stimulacije radnicima za ostvarenje rokova. Ukupno, na Zvonimirovoj ulici radi oko četrdeset ljudi i 16 teških strojeva i s optimizmom gledamo na očekivani rok završetka, sredinu lipnja 2020. godine – zaključio je Sarađen.

 

Održani Dani regionalnog razvoja i EU fondova

Dani regionalnog razvoja i EU fondova u organizaciji Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije održani su od 4. do 6. listopada u Kongresnom centru "Amadria park" u Šibeniku, a svečano ih je otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković. Premijer Plenković istaknuo je kako je Hrvatska 2016. godine bila na devet posto angažmana ugovorenih projekata, a u međuvremenu smo narasli na čak 70 posto.
Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Marko Pavić istaknuo je kako EU fondovi mijenjaju Hrvatsku, a ova je Vlada u tom pogledu napravila veliki iskorak, dok nova nacionalna razvojna strategija do 2030. godine predviđa stvaranje poslova dodatne vrijednosti. Ministar je najavio i realizaciju visokog učilišta za administraciju EU fondova, što će značiti jačanje hrvatskih kapaciteta u provođenju EU projekata.
– Brojne projekte realizirali smo europskim novcem i oni su nedvojbeno preobrazili grad. Revitalizacijom kulturnog nasljeđa stvorili smo dodanu vrijednost koja je poslužila razvoju gospodstva i otvaranju novih mogućnosti – istaknuo je gradonačelnik Željko Burić, zahvalivši Vladi RH na kontinuiranoj podršci. Dodao je i kako je do sada povučeno oko milijardu i 100 milijuna kuna za razne projekte.
U sklopu Dana regionalnog razvoja i fondova EU-a na Trgu Pavla Šubića održan je Sajam EU fondova, s ciljem da svi zainteresirani posjetitelji na razumljiv i pristupačan način prikupe informacije o mogućnostima financiranja iz europskih fondova. Sajam, na kojemu se predstavilo 30-ak izlagača, uz gradonačelnika Željka Burića i župana Gorana Pauka obišao je i resorni ministar Marko Pavić.

 

Za parterno uređenje glavne gradske ulice 4,8 milijuna kuna

Gradonačelnik Željko Burić i Marko Sarađen, direktor tvrtke "Sarađen" d.o.o., potpisali su ugovor o izvođenju radova na parternom uređenju Ulice kralja Zvonimira. Procijenjena vrijednost radova je 4.856.597 kuna bez PDV-a, a pratit će dinamiku izvođenja radova na projektu "Aglomeracija Šibenik".
– "Aglomeracija Šibenik", projekt "Vodovoda i odvodnje", jedan je od najvažnijih infrastrukturnih projekata Grada Šibenika u 21. stoljeću, a uz izgradnju i rekonstrukciju kanalizacijske i vodovodne mreže, Grad Šibenik ulaže dodatna sredstva za uređenje komunalne infrastrukture. Konkretno, Ulica kralja Zvonimira dobit će nakon završetka radova potpuno novi izgled primjeren potrebama naših sugrađana – rekao je gradonačelnik Željko Burić.
Zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta precizirao je radove koji će biti obuhvaćeni rekonstrukcijom Ulice kralja Zvonimira.
– Grad Šibenik će duž cijele ulice rekonstruirati, proširiti i dograditi nogostupe, uključujući nastavak nogostupa od rotora čvora Meterize do Kronjina magazina. Na Kronjinu magazinu i iza Kazališta napravit će autobusna ugibališta, svaki pješački prijelaz označit će LED rasvjetom, rekonstruirat će semaforizaciju za Staru cestu i raskrižje ispred Doma zdravlja, te ćemo postaviti podzemne cijevi za budući sustav nadzornih kamera. U hodu ćemo zamijeniti i izmjestiti dio javne rasvjete – istaknuo je Mileta.
Marko Sarađen, direktor tvrtke "Sarađen" d.o.o., koja ujedno izvodi radove na izgradnji i rekonstrukciji kanalizacijske mreže u Zvonimirovoj ulici, kazao je da će tvrtka uložiti maksimalne kapacitete kako bi se radovi odradili u zadanim rokovima.

 

Uvodni sat na Studiju energetske učinkovitosti

Na početku nove akademske godine gradonačelnik Željko Burić zahvalio je svim brucošima što su, poput svojih starijih kolega, izabrali upravo šibenski Studij energetske učinkovitosti, koji je stekao široku prepoznatljivost zbog kvalitete svojeg programa, ali i mogućnosti brzog zapošljavanja u struci te kvalitetnog nastavka akademskog obrazovanja.
– Visoko obrazovanje naša je odrednica, a u suradnji sa Sveučilištem u Zagrebu radimo na ostvarenju novih studijskih programa. Drago mi je da je ovaj fakultet stekao titulu zahtjevnog fakulteta jer je izvrsnost ono čemu težimo – istaknuo je gradonačelnik Burić, dodavši da će studentsku infrastrukturu upotpuniti i novi studenski dom čija će gradnja uskoro započeti, te projekt Centra za nove tehnologije i poduzetništvo "Trokut", koji će biti otvoren u proljeće iduće godine.
Uz voditelja studija prof. dr. sc. Marka Delimara, studentima je uspjeh poželio i prof. dr. sc. Mislav Grgić, savjetnik rektora Sveučilišta u Zagrebu prof. dr. sc. Damira Borasa, dodavši kako je ovaj studij rezultat izvrsne suradnje s lokalnom samoupravom.
Prof. dr. sc. Gordan Gledec, dekan FER-a, poručio je petoj generaciji studenata da se od njih očekuje aktivan pristup i znatiželja, što su dobri motivi za unaprjeđenje vlastitih znanja. U suradnji s uglednim hrvatskim fakultetima FER-om i FSB-om, prvi sveučilišni studij u Šibeniku – Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u kratkom je roku stekao popularnost među studentima iz svih krajeva Hrvatske, pa ga je u srpanjskom i rujanskom roku upisalo novih 27 brucoša. Ovaj tehnički studij trenutačno pohađa 95 studenata, koji će tijekom šest semestara naučiti sve potrebno o nužnosti povećanja energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije kako bi bili spremni početi raditi u zanimanjima 21. stoljeća.
Brucoše Veleučilišta u Šibeniku u prigodi početka nove akademske godine uz v.d. dekana Tanju Radić Lakoš pozdravio je i zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

 

Izrađuje se studija održivosti razvoja turizma grada Šibenika

Ulaganje u koncept održivog turizma koji se temelji na baštini i prirodnom naslijeđu iznimno je važna komponenta šibenskog razvoja turizma, budući da se Šibenik zadnjih godina prometnuo u jednu od najpopularnijih turističkih destinacija, koju posjećuje velik broj domaćih i stranih gostiju. Upravljanje turizmom, zadovoljavanje i usklađivanje potreba turista i domicilnog stanovništva ključni je izazov gradova koji žele izbjeći zamke masovnog turizma i njegova negativnog utjecaja na ključne gradske lokalitete te život lokalnog stanovništva, posebice u manjim sredinama.
– U Šibeniku nastojimo razvijati turizam koji će rezultirati povećanim socijalnim, ekonomskim i kulturnim blagodatima za građane Šibenika, a koji će istodobno unaprjeđivati razvojne mogućnosti grada. Ponosan sam stoga na činjenicu da je Šibenik danas prepoznat kao grad koji odgovorno postupa sa svojim naslijeđem, stavljajući u fokus očuvanje, zaštitu, promicanje i razvoj prirodnih i kulturnih bogatstava. Na bogatom povijesnom naslijeđu gradimo svoju budućnost, čemu u prilog ide podatak da je šibenski turizam od 2014. do 2018. porastao za čak 39,2 posto, dok je broj noćenja porastao 21,8 posto. Takav skok nimalo ne iznenađuje jer je rezultat dugogodišnjeg promišljenog i strateškog pristupa razvoju turističkog potencijala Šibenika. Ipak, masovnog turizma ovdje nema jer se Šibenik opredijelio za smisleni i planski strateški razvoj – kazao je šibenski gradonačelnik Željko Burić.
Budući da su od posljedica masovnog turizma posebice ugrožena mjesta pod UNESCO-ovom zaštitom, čiji broj turista redovito dvostruko premašuje broj stanovništva te da je Šibenik jedan od rijetkih gradova na svijetu s dva spomenika na popisu UNESCO-ove kulturne baštine – katedralom sv. Jakova i Tvrđavom sv. Nikole – ključno je održati zdravu ravnotežu rastućeg turizma i očuvanja identiteta grada.
Revitalizacijom prepoznatljivog fortifikacijskog sustava sastavljenog od četiri tvrđave, Šibenik je svoju turističku ponudu izdignuo na višu razinu. Tako danas većina turista, pretežito mladih i visokoobrazovanih ljudi, kao motiv dolaska u Šibenik ističu upravo kulturnu baštinu, gdje posebno mjesto zauzimaju tvrđave. No, uz turizam temeljen na kulturnoj baštini, uspješno se razvija i nautički, festivalski, gastro te kongresni turizam, po kojima je Šibenik sve više prepoznatljiv. Uz pomoć europskih sredstava, cilj je nastaviti valorizirati prirodne i kulturne turističke resurse kako bi se omogućilo proširenje turističke ponude i tako odgovorilo na suvremene trendove u turizmu koji zahtijevaju raznolikost turističke ponude u destinaciji.

 

U povodu Dječjeg tjedna: zamjenik gradonačelnika Paško Rakić u društvu s djecom

U povodu Dječjeg tjedna, zamjenik gradonačelnika Paško Rakić primio je dječju gradonačelnicu Mariju Paulu Lukić, učenike OŠ "Juraj Šižgorić" te polaznike DV-a "Osmijeh". U pratnji svojih odgojiteljica i učiteljica, djeca su zamjeniku gradonačelnika postavljala brojna pitanja te su iznijela svoje prijedloge kako poboljšati uvjete života u Šibeniku.
Dječji tjedan, tradicionalna godišnja akcija koja se održava prvog tjedna listopada, programom i aktivnostima u potpunosti je posvećen djeci, a organizira ga šibensko Društvo "Naša djeca". Tradicionalne programske sadržaje Društvo je realiziralo s osnovnim školama "Juraj Šižgorić" i "Meterize" te Dječjim vrtićem "Osmijeh".
Obilježavanje Dječjeg tjedna odvijalo se uz moto "Ljubav djeci prije svega".

27. travanj 2024 02:35