StoryEditorOCM
ŠibenikSve na jednom mjestu

Informacije o projektima, ulaganjima i najvažnijim događanjima iz Grada Šibenika

Piše šibenski.hr
3. srpnja 2022. - 12:54

Ishodovana građevinska dozvola za proširenje  dječjeg vrtića 'Šibenski tići'

Dječji vrtić "Šibenski tići" pod upravljanjem gradske javne ustanove za predškolski odgoj "Smilje", bio je prije dvije godine u utrci za najljepši vrtić u Hrvatskoj. Sad mu šibenska gradska uprava ima namjeru proširiti kapacitete i uz njega napraviti manju dvoranu za rekreaciju. U tu svrhu su izradili glavni projekt za koji su upravo ishodovali građevinsku dozvolu.

- Ovo je samo nastavak niza kapitalnih ulaganja u predškolskom odgoju. Odmah na početku našeg prvog mandata smo izgradili dječji vrtić "Mali Mihovil" na Jamnjaku. Zatim smo obnovili dječji vrtić "Kućica" na Baldekinu, okoliš dječjeg vrtića "Veslo" u Zatonu, centralni dječji vrtić "Vidici", te dječje vrtiće "Građa" i "Šibenski tići". U tijeku je završetak radova na novom centralnom dječjem vrtiću "Ljubica" u Crnici koji će po suvremenim standardima na jesen moći primiti 80-ak djece. U ovu svrhu često osvajamo bespovratna sredstva fondova i mjerodavnih ministarstava poput Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU ili Ministarstva graditeljstva, odnosno Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, za što trebamo imati dobro pripremljenu dokumentaciju, u što spada i izrada glavnog projekta - kazao je zamjenik šibenskog gradonačelnika Danijel Mileta.

image

Dječji vrtić 'Šibenski tići'

Nikolina Vukovic Stipanicev/Hanza Media

U području zahvata se nalazi postojeći obnovljeni objekt dječjeg vrtića "Šibenski tići" s pripadajućim uređenim okolišem i nekoliko derutnih objekata predviđenih za uklanjanje. Po glavnom projektu je planirana izgradnja novog, dodatnog objekta za dvije nove dječje skupine, od kojih je jedna predviđena za boravak djece s poteškoćama u razvoju, te izgradnja samostalne dvorane dimenzija površine za rekreaciju 12x12 metara kao višenamjenskog prostora. Stari i novi dio vrtića bit će spojeni toplom vezom, odnosno mostom. Projekt će se moći realizirati u dvije faze. U prvoj je je predviđena izgradnja dvije skupne vrtićke prostorije s vlastitim garderobama i sanitarnim čvorovima, te nužnim pratećim sadržajem poput garderobe za odgajatelje, čajnom kuhinjom, spremištem i strojarnicom. Druga faza obuhvaća višenamjensku dvoranu sa svlačionicama i sanitarnim čvorovima, uključujući onaj za djecu smanjene pokretljivosti, spremište rekvizita te kabinet s garderobom. U okoliš će se smjestiti dječja igrališta i posadit će se tradicionalne mediteranske kulture i autohtono bilje.

- Imovinsko-pravna problematika je riješena jer je cijeli prostor u vlasništvu Grada. Sad nam slijedi pričekati da građevinska dozvola postane pravomoćna te izraditi izvedbeni projekt, za što imamo rezervirana sredstva u gradskom proračunu. Izazov će biti pronalazak izvora bespovratnog sufinanciranja. S obzirom da se nalazimo na početku nove europske financijske omotnice koja predviđa i sufinanciranje dječjih vrtića i traje do 2027., uopće ne sumnjam u uspjeh naših stručnjaka s tog područja - zaključio je Mileta optimistično.

 

U Urbanom centru predstavljen projekt "Zdrav, zdraviji, Šibenik!"

 

"Zdrav, zdraviji, Šibenik!", projekt Grada Šibenika čiju će provedbu iz Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali u stopostotnom iznosu financirati Ministarstvo zdravstva, predstavljen je 23. lipnja u Urbanom centru Grada Šibenika. Riječ je o EU projektu vrijednom 301.350 kuna koji je uspješno apliciran na poziv „Promocija zdravlja i prevencija bolesti – Faza II“.

-Grad Šibenik već godinama koristi europske fondove. Po tome smo već poznati, a pogotovo po višemilijunskim projektima, no istodobno se bavimo i takozvanim 'soft' projektima koji su vezani za društveno-socijalnu komponentu društva. Jedan od takvih projekata je i ovaj, a svi oni koji pogođeni kardiovaskularnim i 'šećernim' bolestima dobit će vrijednu edukaciju - rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

Osim Grada Šibenika na projektu kao partneri sudjeluju i Zavod za javno zdravstvo Šibensko-kninske županije te Sportsko društvo Spartak. Cilj projekta je informirati i povećati svijest stanovnika Šibenika o zdravlju i važnosti prevencije bolesti, u prvom redu dijabetesa mellitusa i kardiovaskularnih bolesti.

image

Predstavljanje projekta Zdrav, zdraviji Šibenik

Grad Šibenik/

Kako je objasnila voditeljica projekta Ines Sarić iz Grada Šibenika, tijekom 12 mjeseci provest će se šest edukativnih radionica/webinara koje se odnose na šećernu bolest te bolesti kardiovaskularnog sustava. Edukacije će osmisliti i implementirati stručnjaci iz područja medicine, nutricionizma/prehrambenih tehnologija i kineziologije. Implementacija radionica će se snimati, a produkt snimanja bit će objavljen na službenoj web stranici Grada Šibenika.

Osim programa radionica, stručnjaci će pripremiti i tematske članke iz svog područja te osmisliti edukativne pakete koji će polaznicima omogućiti primjenu stečenih znanja i navika i nakon sudjelovanja u radionicama.

Radionice su namijenjene različitim ciljnim skupinama; za osobe mlađe od 25 godina, za osobe starije od 54 godine te za osobe oboljele od navedenih bolesti i članove njihovih obitelji, no svi snimljeni materijali bit će putem interneta dostupni i široj javnosti.

 

Važan jubilej: Osnovna škola za balet i suvremeni ples obilježava 10 godina djelovanja

Učenice, profesorice i ravnatelja  Osnovne škole za balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca, u povodu 10 godina djelovanja, primio je  gradonačelnik Željko Burić.  Obljetnicu  djelovanja Osnovna škola za balet i suvremeni ples je nedavno obilježila godišnjom produkcijom, plesnom predstavom '40 godišnjih doba' koja je uvrštena i u program ovogodišnjeg MDF-a.

- Od srca vam čestitam na postignutim uspjesima! Od samih početaka do danas postali ste Škola prepoznatljiva u nacionalnim okvirima i imate se čime ponositi - rekao je gradonačelnik Željko Burić.

image

Prijem kod gradonačelnika Burića

Grad Šibenik/

Natko Duvnjak, ravnatelj Osnovne škole za balet i suvremeni ples pri Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca istaknuo je kako  Grad Šibenik kontinuirano pruža podršku Školi, a u planu je i realizacija dodatnih prostora koji će poboljšati uvjete rada.

-Naše učenice s natjecanja se vraćaju s nagradama, a osobito nam je zadovoljstvo predstaviti njihov rad i na ovogodišnjem MDF-u - kazao je Duvnjak.

Profesorice Ana Jurić Šaškor i Ana Marija Bogdanović složile su se da Šibenik ima mnogo talentirane djece i da razvoj plesne umjetnosti ovdje ima budućnost.

 

Trokut Šibenik postaje centar poslovnog razvoja za mlade Europljane

 

Trokut je jedan od partnera novog europskog projekta osmišljenog za mlade, a riječ je o dvogodišnjem međunarodnom europskom projektu CITYFUL u sklopu EU programa Erasmus+ strateškog partnerstva za inovacije u sektoru mladih. Koordinator čitavog projekta je općina “Cisinello Balsamo” iz Italije, a osim šibenskog Trokuta u projektu kao partneri sudjeluju udruge Itinerari Paralleli iz Italije, Nordic European Mobility iz Švedske, te Co Actions iz Francuske.

Cityful se obraća mladim Europljanima, posebice NEET skupini, odnosno nezaposlenim mladima koji nisu u sustavu obrazovanja. Upravo je ta kategorija u ovim pandemijskim vremenima imala zabrinjavajući porast, posebice među mladima koji su završili školovanje ili prekinuli obrazovanje. Trokut od početka svog rada podržava na više načina NEET skupinu, te je ovo jedna od mnogih u nizu aktivnosti usmjerenih na mlade. Cilj je pokazati da civilni sektor nudi visoke profesionalne mogućnosti upravo tim kategorijama mladih ljudi.

image

Zgrada Trokuta

Niksa Stipanicev/Cropix

- Ponosni smo na činjenicu da se Trokut Šibenik ističe na međunarodnoj razini po pitanju rada s mladima i pružanju prilika za razvoj koje se odnose na inovacije i nove tehnologije. Cityful će kao projekt osigurati potrebne radne kompetencije i vještine pomoću kojih će se takve grupe mladih u svojoj bliskoj budućnosti poslovno usavršiti u postizanju svojih osnovnih ciljeva i nadam se prepoznati upravo Šibenik kao jedno od središta za osobni razvoj-  kazala je direktorica Trokuta, Diana Mudrinić.

Projekt je svojim praktičnim dijelom započeo već u svibnju kada je njegov koordinator, talijanski Cinisello Balsamo bio domaćin prvog službenog sastanka partnera na kojem su raspravljali o projektu i njegovim raznim fazama do 2024. godine.

 

Gradonačelnik Burić primio fra Ivana Bradarića, gvardijana samostana sv. Frane

Gradonačelnik Željko Burić primio je gvardijana samostana sv. Frane u Šibeniku fra Ivana Bradarića, koji u prvim danima srpnja preuzima novu službu i odlazi u Sisak. Fra Ivan Bradarić u Šibeniku je od 2014.g. te se, osim u duhovnom radu, istaknuo u aktivnostima očuvanja kulturne baštine te prezentiranja sakralnih sadržaja. Vodio je inicijativu obilježavanja 50. obljetnice proglašenja Nikole Tavelića svetim, u okviru koje je, u trogodišnjem razdoblju, odrađen niz aktivnosti, hodočašća, koncerata duhovne glazbe, simpozija i sl. Crkva i samostan sv. Frane ujedno je Hrvatsko nacionalno svetište sv. Nikole Tavelića.

image

Fra Ivan Bradarić i gradonačelnik Željko Burić

Grad Šibenik/

Samostan sv. Frane dobio je  Nagradu Grada Šibenika u povodu Dana grada  i to za poseban doprinos u promicanju kulture i za otvorenje Muzeja sv. Frane. Nagradu Grada Šibenika za poseban doprinos u području religijske kulture prošle je godine dobio i gvardijan fra Ivan Bradarić.

- Hvala vam na trudu i zalaganju da prezentirate vrijednosti koje šibenski samostan sv. Frane baštini. Za naš grad ste učinili mnogo i vjerujemo da ćete sa istim entuzijazmom pristupiti novim zaduženjima. Neka vas prati dobro zdravlje i navratite nam u Šibenik“, kazao je gradonačelnik Željko Burić. Fra Ivan Bradarić ovom prilikom se zahvalio na podršci Grada Šibenika  u projektima koje je realizirao samostan sv. Frane.

- Šibenik je poseban grad i uvijek ću ga nositi u srcu - poručio je Bradarić.

 

Grad Šibenik osigurao sredstva za školsku prehranu djece u riziku od siromaštva

Grad Šibenik je među 17 gradova i županija kojemu je u ponedjeljak uručen ugovor za poziv „Osiguravanje školske prehrane za djecu u riziku od siromaštva (školska godina 2022.-2023.)“. Ugovore ukupno vrijedne 14,6 milijuna kuna u resornom ministarstvu u Zagrebu uručio je ministar rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić.

Uz pomoć EU sredstava u idućoj školskoj godini u više od 200 osnovnih škola osigurat će se dnevni školski obrok za djecu u riziku od siromaštva, a Grad Šibenik je u tu svrhu za devet škola, kojima je osnivač, osigurao ukupno 999.081,83 kuna. Iz tog projekta će 850 djece iz šibenskih škola imati osiguranu besplatnu školsku prehranu. 

Sredstva koja su se do sada dodjeljivala preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije (FEAD), naredne godine će se izdvajati kroz Europski socijalni fond plus. Predviđena je alokacija od nešto više od 35 milijuna eura kako bi se navedena aktivnost nastavila financirati do 2027. godine.

image

Uručeni ugovori za financiranje školske marende

Grad Šibenik/

Govoreći o djeci u riziku od siromaštva, ministar Piletić je istaknuo kako zasad imaju samo podatke iz 2020. kada je postotak takve djece pao na 16,8 posto, što je nešto niže od europskog prosjeka od 21 posto.

- Stopa siromaštva najveća je u slavonskim županijama zbog poznatih razloga, ali upravo zbog toga što djece u riziku od siromaštva ima na području čitave Hrvatske, pa i onim razvijenijim krajevima, cilj nam je da osnivači s područja čitave Hrvatske budu mogući korisnici sredstava u sljedećem programskom razdoblju - rekao je Piletić.

Ugovore je potpisalo sedam županija: Krapinsko-zagorska, Sisačko-moslavačka, Varaždinska, Bjelovarsko-bilogorska, Međimurska, Koprivničko-križevačka, Brodsko-posavska i 10 gradova: Slavonski Brod, Vukovar, Bjelovar, Križevci, Zadar, Čakovec, Vinkovci, Šibenik, Makarska i Virovitica.

 

08. svibanj 2024 14:25