StoryEditorOCM
ŠibenikTonči Restović

Šef šibenskog SDP-a o prebjezima Bandiću: Ne razumijem one koji podržavaju njegovu politiku; Zagrebački gradonačelnik je školski primjer političke korupcije

9. siječnja 2019. - 13:00

Kad je troje članova šibenskog SDP-a, Damir Vučak, Boris Mravinac i Ivana Lemac Galić nedavno javnost kratkim priopćenjem obavijestilo o svom istupanju iz stranke, vijest nije izazvala osobitu pozornost javnosti, a nitko od "odbjeglih" nije se posebno o svojim razlozima izjašnjavao.

Mogao se steći dojam da više i nije senzacija kad netko odlazi iz SDP-a, stranke koja je zadnje dvije godine doživjela značajno osipanje.

Predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović nalazi dva razloga za učestale odlaske iz stranke. Jedan je pretrčavanje u neku drugu opciju i rješavanje osobnih, egzistencijalnih problema ili problema nekog člana svoje obitelji, a drugi generalno stanje u stranci i činjenica, kako ističe Restović, da SDP od 2000-ih nikad nije imao niži rejting (14 posto podrške).

Što se tiče spomenute šibenske "odbjegle" trojke, sve su, kaže Restović, rekli u svom priopćenju iz kojeg proizlazi da im je jedina namjera bila naštetiti SDP-u.

- Nikome iz stranke prije objave odluke nisu rekli ni riječi, pa smo mi o njihovom odlasku saznali kad i mediji - kaže Restović.

Damir Vučak bio je član glavnog odbora SDP-a, "i to jedan od onih koji su s Berinog šalabahtera izabrani, kao i većina, a samo nas 15-ak ušlo je u Glavni odbor mimo šalabahtera". Vučak je kotirao kao Bernardićev čovjek, ali se očito razočarao i odlučio promijeniti dres. A hoće li i oni prijeći kod Bandića, ne znam, to je vrlo moguće, ocjenjuje šef šibenskog SDP-a.

Za njega je, kaže, Bandić školski primjer onoga što se u zapadnim civilizacijama zove politička korupcija, i u politici može sve shvatiti, ali da netko podržava tu politiku, to mu je, veli, izvan svake pameti.

SDP ima i novih članova

- Naša politika je puna općih sveznalica i konkretnih neznalica koji su uglavnom neuspješni u svojoj struci ako je uopće imaju. I zbog toga ne čudi što ljudi generalno prema politici imaju osjećaj gađenja - žestoko će Restović. No, potvrdio nam je da se iz SDP-a samo ne izlazi, nego i u SDP ulazi, dolaze novi članovi.

- Nadam se da je to zbog toga što smo u ovih godinu dana od izbora novog gradskog i županijskog vodstva pokazali da se baziramo na sadržaju i da nam je isključivi cilj provoditi politike koje idu u korist svih građana, a pogotovo onih najslabijih. Često smo prisutni i u javnosti jer osobno mislim da bavljenje politikom mora biti u funkciji javnosti.

Na tom je tragu, ističe, i akcija u Gradskom vijeću, "gdje smo, unatoč samo dva vijećnika u GV-u, pokazali da smo zapravo jedina alternativa beskrupuloznoj gradskoj vlasti i da možemo okupiti sve one koji shvaćaju da su demokratska načela ispred svih stranačkih interesa, pa iako se nekome činilo čudnim, u toj akciji bojkotiranja GV-a sudjelovali su, primjerice, i vijećnici Hrasta, i drago mi je da i oni prepoznaju potrebu borbe za demokratske vrijednosti.

Restović je komentirao i najavu prelaska Antona Dobre u tabor Milana Bandića, ali, kako veli, Dobra nažalost nije jedini koji je s liste SDP-a pretrčao Bandiću. To se svakodnevno događa na nacionalnoj razini. A što se tiče Dobrinih ambicija za bavljenje nacionalnom politikom, u tome ga podržava, jer "realno, ako se nacionalnom politikom mogu baviti Bulj, Pernar, Culej, zašto ne bi i Dobra!"

Prvi među šibenskim SDP-ovcima vjeruje da će budućnost stranke biti određena rezultatima europskih izbora koji će pokazati jesu li ankete u pravu. Slaže se s Toninom Piculom da je sve ispod tri eurozastupnika za SDP neuspjeh, baš kao što i sve što je ispod 30 posto podrške SDP-u za njega neuspješno. Bolji rezultat, poručuje svojim stranačkim kolegama Restović, postiže se samo radom na sadržaju javnih politika, a ne doskočicama, poskočicama i lošim šalama, kojih je i previše u Saboru.


Damir Vučak:
Da, razgovaram o ulasku u Bandićevu stranku

- Kad je Davor Bernardić došao na čelo SDP-a, mislio sam da će stranka napokon krenuti u poželjnom smjeru koji je doista socijaldemokratski, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Stalno se vraćamo u prošlost, nama je prioritet kad dođemo na vlast povratak Trga maršala Tita u Zagrebu, a ništa bolje nije ni u Šibeniku i županiji - tim riječima objašnjava nam Damir Vučak razloge svoga odlaska iz SDP-a nakon 20 godina staža u stranci. - A hoću li pristupiti nekoj drugoj stranci još nisam odlučio. Bandiću? Pa, da, razgovaram o tome - potvrđuje Vučak. Na pitanje kako to da mu odgovara stranka protiv čijeg predsjednika je podignuto niz optužnica, nema komentara. "Samo razgovaram s nekim ljudima i drago mi je da je gospodin Anton Dobra tu, kojeg smatram vrlo O.K. čovjekom", posve je jasan, po svoj prilici budući čovjek Milana Bandića.

26. travanj 2024 07:10