Tonči Restović Šef šibenskog SDP-a o prebjezima Bandiću: Ne razumijem one koji podržavaju njegovu politiku; Zagrebački gradonačelnik je školski primjer političke korupcije

Tonči Restović

Kad je troje članova šibenskog SDP-a, Damir Vučak, Boris Mravinac i Ivana Lemac Galić nedavno javnost kratkim priopćenjem obavijestilo o svom istupanju iz stranke, vijest nije izazvala osobitu pozornost javnosti, a nitko od "odbjeglih" nije se posebno o svojim razlozima izjašnjavao.

Mogao se steći dojam da više i nije senzacija kad netko odlazi iz SDP-a, stranke koja je zadnje dvije godine doživjela značajno osipanje.

Predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović nalazi dva razloga za učestale odlaske iz stranke. Jedan je pretrčavanje u neku drugu opciju i rješavanje osobnih, egzistencijalnih problema ili problema nekog člana svoje obitelji, a drugi generalno stanje u stranci i činjenica, kako ističe Restović, da SDP od 2000-ih nikad nije imao niži rejting (14 posto podrške).

Što se tiče spomenute šibenske "odbjegle" trojke, sve su, kaže Restović, rekli u svom priopćenju iz kojeg proizlazi da im je jedina namjera bila naštetiti SDP-u.

- Nikome iz stranke prije objave odluke nisu rekli ni riječi, pa smo mi o njihovom odlasku saznali kad i mediji - kaže Restović.

Damir Vučak bio je član glavnog odbora SDP-a, "i to jedan od onih koji su s Berinog šalabahtera izabrani, kao i većina, a samo nas 15-ak ušlo je u Glavni odbor mimo šalabahtera". Vučak je kotirao kao Bernardićev čovjek, ali se očito razočarao i odlučio promijeniti dres. A hoće li i oni prijeći kod Bandića, ne znam, to je vrlo moguće, ocjenjuje šef šibenskog SDP-a.

Za njega je, kaže, Bandić školski primjer onoga što se u zapadnim civilizacijama zove politička korupcija, i u politici može sve shvatiti, ali da netko podržava tu politiku, to mu je, veli, izvan svake pameti.

SDP ima i novih članova

- Naša politika je puna općih sveznalica i konkretnih neznalica koji su uglavnom neuspješni u svojoj struci ako je uopće imaju. I zbog toga ne čudi što ljudi generalno prema politici imaju osjećaj gađenja - žestoko će Restović. No, potvrdio nam je da se iz SDP-a samo ne izlazi, nego i u SDP ulazi, dolaze novi članovi.

- Nadam se da je to zbog toga što smo u ovih godinu dana od izbora novog gradskog i županijskog vodstva pokazali da se baziramo na sadržaju i da nam je isključivi cilj provoditi politike koje idu u korist svih građana, a pogotovo onih najslabijih. Često smo prisutni i u javnosti jer osobno mislim da bavljenje politikom mora biti u funkciji javnosti.

Na tom je tragu, ističe, i akcija u Gradskom vijeću, "gdje smo, unatoč samo dva vijećnika u GV-u, pokazali da smo zapravo jedina alternativa beskrupuloznoj gradskoj vlasti i da možemo okupiti sve one koji shvaćaju da su demokratska načela ispred svih stranačkih interesa, pa iako se nekome činilo čudnim, u toj akciji bojkotiranja GV-a sudjelovali su, primjerice, i vijećnici Hrasta, i drago mi je da i oni prepoznaju potrebu borbe za demokratske vrijednosti.

Restović je komentirao i najavu prelaska Antona Dobre u tabor Milana Bandića, ali, kako veli, Dobra nažalost nije jedini koji je s liste SDP-a pretrčao Bandiću. To se svakodnevno događa na nacionalnoj razini. A što se tiče Dobrinih ambicija za bavljenje nacionalnom politikom, u tome ga podržava, jer "realno, ako se nacionalnom politikom mogu baviti Bulj, Pernar, Culej, zašto ne bi i Dobra!"

Prvi među šibenskim SDP-ovcima vjeruje da će budućnost stranke biti određena rezultatima europskih izbora koji će pokazati jesu li ankete u pravu. Slaže se s Toninom Piculom da je sve ispod tri eurozastupnika za SDP neuspjeh, baš kao što i sve što je ispod 30 posto podrške SDP-u za njega neuspješno. Bolji rezultat, poručuje svojim stranačkim kolegama Restović, postiže se samo radom na sadržaju javnih politika, a ne doskočicama, poskočicama i lošim šalama, kojih je i previše u Saboru.


Damir Vučak:
Da, razgovaram o ulasku u Bandićevu stranku

- Kad je Davor Bernardić došao na čelo SDP-a, mislio sam da će stranka napokon krenuti u poželjnom smjeru koji je doista socijaldemokratski, ali se to, nažalost, nije dogodilo. Stalno se vraćamo u prošlost, nama je prioritet kad dođemo na vlast povratak Trga maršala Tita u Zagrebu, a ništa bolje nije ni u Šibeniku i županiji - tim riječima objašnjava nam Damir Vučak razloge svoga odlaska iz SDP-a nakon 20 godina staža u stranci. - A hoću li pristupiti nekoj drugoj stranci još nisam odlučio. Bandiću? Pa, da, razgovaram o tome - potvrđuje Vučak. Na pitanje kako to da mu odgovara stranka protiv čijeg predsjednika je podignuto niz optužnica, nema komentara. "Samo razgovaram s nekim ljudima i drago mi je da je gospodin Anton Dobra tu, kojeg smatram vrlo O.K. čovjekom", posve je jasan, po svoj prilici budući čovjek Milana Bandića.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

veliki POVRATAK Na šibensku Malu ložu vraća se zelena tržnica: Čak se i kroz povijest taj trg zvao Zeleni trg, bio je mediteranski živ i bučan trbuh grada...kamo sreće da bude ponovno

Na šibensku Malu ložu vraća se zelena tržnica: Čak se i kroz povijest taj trg zvao Zeleni trg, bio je mediteranski živ i bučan trbuh grada...kamo sreće da bude ponovno
Crkva svetog Ivana na Maloj loži dobit će novi krov, a cijela Mala loža, kako se planira, u dogledno vrijeme nov...
Na šibensku Malu ložu vraća se zelena tržnica: Čak se i kroz povijest taj trg zvao Zeleni trg, bio je mediteranski živ i bučan trbuh grada...kamo sreće da bude ponovno