StoryEditorOCM
ŠibenikTonči Restović

Šef šibenskog SDP-a poziva gradonačelnika Burića da Šibenčanima kaže istinu i odgovori na pitanje je li grad pred bankrotom?

9. veljače 2018. - 15:56

Istup šibenskog gradskog pročelnika za gospodarstvo Matije Bumbaka o bankrotu koji prijeti Gradu i prenapuhanom gradskom proračunu, pokrenuo je lavinu. Što se događa s gradskim financijama i je li Grad doista na rubu financijskog kolapsa, pitanja su koja je u petak javno uputio i predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović gradonačelniku Željku Buriću. Kako reče, bez obzira na stranačke preferencije, ta su pitanja od iznimnog interesa za sve građane Šibenika jer izravno utječu na kvalitetu njihova života.

-Zahtijevamo od gradonačelnika hitno sazivanje Gradskog vijeća kako bi se vijećnici upoznali s financijskim stanjem u Gradu i zajedno raspravili kako dalje- kazao je u ime SDP-a Restović te zamolio gradonačelnika da se u što hitnijem roku obrati javnosti i iznese stvarno stanje gradskog računa, s dugoročnim i kratkoročnim obvezama i planom kako ih ispoštovati.

Restović je istodobno upozorio sve gradske ustanove i tvrtke da im "ne padne na pamet povećavati namete kako bi preko leđa građana pokrivali minuse u gradskim poduzećima, uglavnom nastale uhljebljivanjem stranačkih poslušnika".

Pozvao se u svom javnom apelu na izjave gradskog pročelnika za gospodarstvo Matije Bumbaka cijeneći da dobro poznaje situaciju u Gradu i stoga nema razloga ne vjerovati onomu što javno govori. Činjenica je, međutim, da se pročelnik Bumbak razišao s HDZ-ovom gradskom nomenklaturom i gradonačelnikom Burićem te najavio odlazak iz administarcije u privatni biznis.

No, činjenica je i da je Bumbak uživao apsolutno povjerenje gradonačelnika koji je osobito njegov Odjel za EU projekte kontinuirano hvalio i nazivao "super odjelom" zbog njihovih uspješnih apliciranja na EU fondove s brojnim gradskim projektima. Što se među njima dogodilo, nije poznato, tek kad je "ljubav" pukla, pročelnik je "zagrmio"...

SDP, kako podsjeća Restović, već dvije godine upozorava da će doći do nemogućnosti ispunjavanja financijskih obveza Grada, a o tome je vijećnik Joško Šupe govorio i prilikom donošenja proračuna.

- Ne znam je li Grad doista pred bankrotom i zato pozivam gradonačelnika da se obrati javnosti s istinom. Ali, i nakon zadnjeg mandata HDZ-ove Nede Klarić, i dolaska SDP-ova gradonačelnika Ante Županovića dočekao nas je minus na računu Grada od oko 37-39 milijuna kuna. Dakle, i sutra kad dođemo ponovo na vlast, neće se dogoditi ništa što već nismo prošli, ali za mene je- naglasio je čelnik šibenskog SDP-a- alarmantno kad se pročelnik usudio takve infrmacije iznijeti javno". A to svakako, nije uobičajeno...

26. travanj 2024 22:59