StoryEditorOCM
Šibenikvečeras 'Noć hrvatskog filma' prvi put u Šibeniku

Remek-djela domaćih autora na besplatnom filmskom maratonu

28. listopada 2017. - 12:20

U najduljoj noći hrvatskog filma u povijesti ove će subote moći uživati i Šibenčani.

Riječ je o manifestaciji koja se u Hrvatskoj organizira četvrtu godinu zaredom, a Šibenik se u nju prvi put uključio ove godine, pridruživši se tako Zagrebu, Dubrovniku, Sisku, Otočcu i Novoj Gradišci u kojima će gledatelji iste noći uživati u pomno odabranim pionirskim uradcima domaćeg filma i to u svim filmskim rodovima, žanrovima i duljinama trajanja.
Besplatan filmski maraton počet će u 18 sati u Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić“ i potrajat će sve do iza ponoći. Bit će prikazao ukupno 13 filmova, od dječjih klasika, zanimljivih novih medija i recentnog animiranog filma, dokumentaraca posvećenih umjetnosti i umjetnicima pa sve do najpopularnijeg žanra - kratkih i dugometražnih igranih filmova.
Šibenski program otvara dugometražni igrani film za djecu iz 1974. godine "Kapetan Mikula Mali“ Obrada Gluščevića.
- Šibenska knjižnica u ovoj se akciji pojavljuje kao domaćin i moderator večeri, a organizator je umjetnička organizacija "Noć hrvatskog filma i novih medija“. Očekujemo dobar odaziv publike. Program je osmišljen u revijalnom tonu, tako da ljudi mogu doći pogledati neki film, prošetati se i družiti, vratiti se i ponovo odgledati neki film. Među filmovima svakako bih preporučio animirani "Surogat“ oskarovca Dušana Vukotića – kazao je Nikica Šupe, voditelj filmskog programa šibenske knjižnice.

Program za prave filmofile

Nakon "Surogata“, bit će prikazano "Riblje oko“ Joška Marušića te "Maxi Cat“ Zlatka Grgića.
U 20 sati počet će projekcija kratkih igranih filmova: "Med i mliko“ nadarenog i nagrađivanog Marka Jukića te satiričan humorističan film Ante Babaje "Lakat, kao takav“, o svim oblicima karijerizma, odnosno laktarenja.
Od 21 do 22 sata na programu je dokumentarni blok, a otvara ga film vodičkog snimatelja i fotografa Šime Strikomana "Hoću i mogu – Made in Šibenik“, nastao u povodu deset godina djelovanja šibenskog Centra za socijalnu inkluziju koji pomaže ljudima s intelektualnim teškoćama da se uključe u društvo. Slijedi "Simpl“ autora Silvestra Kolbasa koji donosi portrete nekoliko hrvatskih grafitera te autobiografski dokumentarac "Kamena gozba“ akademske kiparice Ivone Biočić Mandić.
Nakon dokumentaraca slijedi igrani film Branka Bauera "Sinji galeb“ snimljen 1953., prema, u to vrijeme, vrlo čitanom romanom za mlade "Družba Sinjeg galeba“.
Noć filma u Šibeniku završit će recentnim animiranim filmovima. Petnaest minuta prije ponoći bti će vrijeme za "Grad duhova“ Marka Dješke, "Oni žive noću“ Gorana Trbuljaka te "Probudi me“ Dee Jagić.

26. travanj 2024 15:57