StoryEditorOCM
OstaloOsvješteni Kinoklub

Večerašnju projekciju domaćeg omnibusa "Duboki rezovi" posvećuju Centru za socijalnu skrb i nastojanjima da se pomognu disfunkcionalnim obiteljima

Piše M. L.
3. travnja 2019. - 16:32

Šibenska Gradska knjižnica Juraj Šižgorić, kao jedna od četiri lokacije zamišljenog, jedinog šibenskog art kina i uopće, jedinog kina u središtu grada, Kino kvadrata, večeras ugošćuje hvaljeni nagrađivani hrvatski film „Duboki rezovi“. Projekcija filma počinje u 20 sati u multimedijalnoj dvorani, a riječ je, kako ističe Nikica Šupe, predsjednik Kinokluba Šibenik, o omnibusu triju filmova, od koji je jedan „Trešnje“ sniman na šibenskom području, i koji se bave problemima i životu u  disfunkcionalnim obiteljima. Stoga je Kinoklub koji, osim što njeguje i širi ljubav prema filmskoj umjetnosti, želi poticati i razvijati socijalnu osjetljivost, večerašnju projekciju povezao i sa šibenskim Centrom za socijalnu skrb.

-Željeli smo dio medijske pozornosti koja nas prati podijeliti sa Centrom za socijalnu skrb koji su nedavno prosvjedovali da bi ukazali na probleme u sustavu zbog kojih je i njima teško raditi – kazao je Šupe.   

-Ne želimo samo prikazivati filmove, već biti aktivan dio zajednice. To je, uostalom, uobičajena praksa u svim art kinima. Naša je osnovna ljudska potreba da govorimo o problemima koje primjećujemo oko sebe u društvu, a večerašnji film „Duboki rezovi“ je sjajan primjer kako i jedno umjetničko djelo može dati dodatnu pojačati percepciju problema na koji želimo ukazati – zaključio je Šupe na konferenciji za novinare povodom večerašnje filmske projekcije, na koju je pozvao i ravnateljicu Centra za socijalnu skrb Davorku Grbac Plavčić.

 

 

Legedna: Nikica Šupe i Davorka Grbac Plavčić

 

- Tri kratka filma koja će večeras biti prikazana govore o disfunkcionalnim obiteljima. Nažalost, to nije mračna fantazija, nego mračna stvarnost. Akteri ovih filmova nisu došli u kontakt s centrom za socijalnu skrb i nije bilo prilike da im se pomogne. Meni iskustvo govori da iz disfunkcionalnih obitelji izrastu disfunkcionalne osobe koje će doći u naš sustav, a s takvim obiteljima teško je raditi. Važno je jačati građansku svijest, pa i ovakvi filmovi, potiču ljude da primijete, reagiraju i djeluju. Naravno, uvijek je bolje kada se problemi preveniraju, ali kada se oni dogode treba zatražiti pomoć. Ima načina da se ljudima pomogne – kazala je Grbac Plavčić.

Omnibus „Duboki rezovi“ govori o nasilju u raznim njegovim pojavnostima:

-u  „Trešnjama“ pratimo kako se bezbrižno ljeto dječaka Jakova pretvara u nešto sasvim drugo jer se sve više narušavaju napeti obiteljski odnosi. Tragičan slijed događaja navest će Jakova na pobunu.

-„Smrt bijela kost“ govori kako dječja igra prerasta u dramatičnu situaciju u koju se uključuju i odrasli.

-„Predmeti koji tonu“ bavi se situacijom bračnog nasilja. Naime, obiteljsko okupljanje neočekivano dobije novu dimenziju kada se kći pred ocem pojavi s masnicom na licu i neuvjerljivim opravdanjem.

Redatelji su Dubravka Turić, Filip Mojzeš i Filip Peruzović.

23. travanj 2024 11:17