StoryEditorOCM
ŠibenikPovratak na lijevo

Tonči Restović izgledni je novi šef šibenskog SDP-a: Nisam ni Bernardićev ni Milanovićev čovjek- ušao sam u stranku prije jednog i drugog!

26. listopada 2017. - 20:41

Tonči Restović, 40-godišnji šibenski odvjetnik, bivši ravnatelj Nacionalnog parka Krka, i službeno je najavio svoju kandidaturu za novog šefa SDP-a u Šibeniku. Na toj bi dužnosti, dobije li potporu članstva, trebao bi zamijeniti Franka Vidovića, koji, navodno, nema namjeru kandidirati se ni za jednu funkciju na lokalnoj stranačkoj razini.

Restović je član Glavnog odbora SDP-a, a bio je i pomoćnik ministra zaštite okoliša. U SDP-u je, kako sam kaže, gotovo oduvijek. A ako ga pitate je li Bernardićev ili Milanovićev čovjek, s obzirom na podjelu u stranci upravo po simpatijama spram današnjeg ili bivšeg šefa stranke, Restović diplomatski kaže: "Učlanio sam se u SDP prije jednog i drugog, i kako imam jasne političke stavove, volim sebe prije svega nazivati SDP-ovcem."

Odlučio se kandidirati jer misli "da SDP u Šibeniku treba igrati, ako ne vodeću, onda sigurno jako bitnu ulogu u političkom životu grada, što zapravo znači sudjelovati i donositi odluke koje će imati izravan utjecaj na kvalitetu života građana Šibenika".
- Kad sam bio u Zagrebu i obnašao dužnost pomoćnika ministra, mnogi su govorili da se više neću ni vratiti. Ali, Šibenik je moje trajno, a ne ni privremeno ni nužno, opredjeljenje - tvrdi Restović, podsjećajući kako je razriješen dužnosti na osobni zahtjev čim je SDP izgubio izbore, iako je mogao pričekati da ga nova Vlada razriješi.

Kako je već mjesecima upražnjeno mjesto predsjednika ŽO SDP-a, nakon ostavke Ivana Klarina, pitali smo ga zašto se nije kandidirao na tu dužnost.
- Moj je primarni interes grad Šibenik i sva je moja energija okrenuta ovom gradu u kojem živim cijeli život i u kojem mislim i ostati. U Ministarstvo okoliša sam svojedobno išao radi izazova, profesionalno sam napredovao, ali sam to odmah shvatio kao proces koji ima svoj vijek trajanja - ističe Restović.

Svjestan je, kaže, da je stranka doživjela neočekivano loš rezultat na lokalnim izborima i da ga, bude li izabran, čeka velik posao. Uvjeren je da "SDP može okupiti najveći broj ljudi u gradu jer je, za razliku od svojih političkih konkurenata, otvorena stranka, ona koja se diči svojom raznolikošću, koja uvažava mišljenja svih onih koji promišljaju o dobrobiti svih slojeva društva, a ne samo svog, bez obzira na dob, spol, nacionalnost, vjeru..."

- Svjestan sam da je u prošlom vremenu dijalog s bitnim društvenim organizacijama koje djeluju na području grada izostao, pa jednim od ključnih zadataka držim povratak poljuljanog povjerenja organizacija civilnog društva u SDP-u - napominje kandidat za šefa šibenskog SDP-a, inače poznat kao igrač pikada koji je praktički obišao svijet sudjelujući na brojnim natjecanjima s kojih se često vraćao s trofejima.

Njegov je cilj, kako nam je kazao u najavi kandidature, stvoriti ugodnu atmosferu u stranci i okupiti ljude koji se žele baviti politikom, ne radi političkih karijera i osobnih probitaka, nego dobrobiti zajednice. SDP, koji je u Šibeniku skrenuo ponešto udesno, želi, kaže, vratiti na lijevu stranu političkog spektra, tamo gdje oduvijek spada.

- SDP je stranka ljevice, dio europske lijeve obitelji u kojoj se okupljaju samo lijeve stranke, bilo da se nazivaju socijaldemokratskim, socijalističkim ili laburističkim. Političke stranke se među sobom razlikuju primarno po svjetonazoru i filozofiji, a ja sam član SDP-a isključivo zato što sam ljevičar i dijelim stavove koji su zajednički svim ljevičarima na svijetu - poručuje Restović.


Izbori za gradsku organizaciju 25. studenog, za županijsku na proljeće
U SDP-u je započeo proces kandidiranja za novo vodstvo gradske organizacije, a kandidature su otvorene do 31. listopada, nakon čega će Izborna komisija objaviti tko se kandidirao za koju funkciju. Izbori za novo vodstvo i sva tijela gradske organizacije SDP-a u Šibeniku održat će se 25. studenoga, kada će biti izabran novi predsjednik, potpredsjednici, Predsjedništvo i 17 članova GO SDP-a. Zasad je i formalno kandidaturu najavio samo Tonči Restović koji se natječe za novog predsjednika SDP-a i, kako ističe, priželjkuje za sva stranačka tijela i sve funkcije što više kandidata.

26. travanj 2024 03:15