StoryEditorOCM
ŠibenikSPAS ZA GRAD

Projekt TEF: Za turiste 2000 kreveta (FOTO)

18. svibnja 2017. - 11:27

Predsjednik Vlade Andrej Plenković tražio je od nas ministara da mu istaknemo najznačajnije projekte u svome mandatu, a za mene je to upravo TEF, područje ogromnog potencijala za razvoj Šibenika i jedan od najmarkantnijih projekata u Dalmaciji – kazao je, među ostalim, Goran Marić, ministar državne imovine, tijekom boravka u Šibeniku, nakon što je zajedno s gradonačelnikom Željkom Burićem i suradnicima obišao prostor TEF-a.

Marić je došao u Šibenik na Burićev poziv, a nakon posjeta kompleksu nekadašnje "fabrike", u gradskoj knjižnici održao je tribinu na temu "Raspolaganje državnom imovinom na području Šibenika". Na kraju predavanja, u kojem je najvećim dijelom govorio o dugogodišnjoj nebrizi prema državnoj imovini premda u njoj leže goleme razvojne mogućnosti i nužnosti da se utemelji ministarstvo kojemu je prvi ministar, biranim riječima pohvalio je dosadašnji rad aktualne gradske uprave i odlučnost da se potakne razvoj.

– Šibenik je za mene grad poruka, povijesti, identiteta, nažalost i grad koji je stagnirao, no posljednjih godina pokazuje napredak. Projekt TEF-a ubrzo će biti konkretiziran – kazao je Marić i precizirao da će se tijekom ove godine iznaći model kako 28 hektara zemljišta nekadašnje Tvornice elektroda i ferolegura upotrijebiti u razvojne svrhe. TEF je budućnost Šibenika i na ovome projektu, koji ga je do jučer paralizirao, grad će ubrzo rasti i tako će se čuvati i graditi Hrvatska i zaustavljati odlazak mladih.

Na pitanje novinara o mogućem maćehinskom odnosu države prema zemljištu TEF-a, što je dosad bio slučaj, ministar je naglasio da su država i Grad Šibenik partneri u tome poslu, kao i svim drugim gradovima i općinama. Ministarstvo državne imovine, naglasio je, osnovano je upravo zato da država pomogne razvoj lokalnih sredina.
– Ovakvih primjera u Hrvatskoj je na tisuće, proces sređivanja državne imovine bit će mukotrpan, no TEF mora zaživjeti, neovisno o tome tko je na vlasti.

Gradonačelnik Željko Burić podsjetio je da se stvar oko TEF-a počela povoljno raspetljavati u pravcu partnerstva s državom tek kada je s time upoznao ministra Marića i premijera Plenkovića.
– Dok je državna imovina bila u ingerenciji agencije, nismo se micali s mjesta. No, gradska uprava u protekle je četiri godine napravila velik dio posla namirivši Inu kao najvećeg vjerovnika ukupnog dugovanja od oko 150 milijuna kuna, a ostali su bili tri ministarstva. Stoga su posjet ministra Marića Šibeniku i njegove riječi potvrda vjerodostojnosti gradske uprave i ispravnosti dosadašnjih poteza da se TEF pokrene s mrtve točke – izjavio je Burić.

Gradska uprava nedavno je prostor bivšeg TEF-a, vrijedan 350 milijuna kuna, prijavila na arhitektonsko-urbanistički natječaj Europan 14 kako bi struka ponudila najbolja moguća rješenja za prostorno planiranje ovog kompleksa. Prema svemu sudeći, TEF će od ljute rane u duši grada uskoro postati pokretačem toliko željenog novog razvojnog ciklusa: na tom se prostoru predviđaju stambeno-poslovni, smještajni, kulturni, te ugostiteljski i turistički sadržaji s dvije tisuće kreveta.


HOTELI, STANOVI
Na tom se prostoru predviđaju stambeno-poslovni, smještajni, kulturni, te ugostiteljski i turistički sadržaji s dvije tisuće kreveta

26. travanj 2024 19:27