StoryEditorOCM
Županijadoznajemo

Nakon Ivice Todorića, Smokvicu napustili i Mađari! Iznenada raskinut ugovor o zakupu atraktivnog otočića kod Rogoznice

Piše Vedrana Stočić
2. veljače 2022. - 19:40

Na otoku Smokvica Vela kod Rogoznice nema više Mađara, potvrdilo je Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine.

U svom odgovoru na naš upit napisali su kako su spomenuto Ministarstvo i trgovačko društvo Zelena nekretnina d.o.o. sporazumno raskinuli ugovor o zakupu. Otok se čuva i pod stalnim je nadzorom. Po utvrđivanju svih uvjeta, odlučit će se o daljnjem raspolaganju.

Po Rogoznici se ovih dana šuškalo da su s otoka nestali svi strojevi i nadobudni zaštitari, ukratko prestale su sve aktivnosti. Za razliku o pompoznog potpisivanja ugovora te 2018. godine, vijest o raskidu ugovora nije objavilo ni Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ni Ministarstvo obrane. Odgovorili su tek na naš upit.

Podsjetimo, bivši ministar državne imovine Goran Marić  uz pomoć državnog odvjetništva i suda 2017. godine, s otoka je  deložirao obitelj Todorić koja ga je godinama bez najamnine koristila kao svoj ljetnikovac. Raspisan je javni natječaj za koncesiju i po kratkom postupku Smokovicu je na trideset godina dobila tvrtka Zelena nekretnina koju je upravo za tu namjenu i te godine osnovao investicijski fond Balansz Zártkörű Nyíltvégű Intézményi Ingatlan Alap iz Mađarske.

O misterioznom fondu dostupne informacije su minimalne. Zna se tek da ga je 2010. godine osnovala OTP banka gdje imaju i račun, a u financijskom izvješću o broju zaposlenih i isplati plaća stoji nula. Prema sada već raskinutom ugovoru godišnja najamnina s PDV iznosila je šest milijuna kuna, a za 30 godina Zelene nekretnine d.o.o. državi državi su trebale platiti 184 milijuna kuna. Za te milijune ustupljeni su im bili bivši vojni objekti, ljetnikovac, luksuzi apartmani, restorani i sportska igrališta  i to na na površini od 168.865 metara kvadratnih.

Bilo je im to malo za tvrtku koja je registrirana za poslove upravljanja nekretninama, za održavanje nekretnina, za poslovanje nekretninama, projektiranje, nadzor, građenje, pa su na otok dovukli tešku mehanizaciju i započeli bespravnu gradnju. Razrovali su čitav otok koji je u važećem prostornom planu i u najnovijim pokrenutim izmjenama i dopunama PPU prostor posebne namjene ili vojna baza, pa im je čak Općina Rogoznica dva puta morala zvati građevinsku inspekciju. Ustanovljeno je kako je tik uz sagrađeno devet građevina u obliku građevinskog sklopa predgotovljenih stambenih kućica i instalacija vode, odvoda i struje na jugozapadnom dijelu otoka, a nije bila zatražena niti dobivena nikakva dozvola.  

image
Bespravni bungalovi
Ante Čizmić/Cropix

I na rekonstrukciji postojećih objekata došlo do odstupanja od pravila s obzirom na to da su postojeće građevine na otoku ozakonjene kao zgrade stambene namjene, a ne ugostiteljsko-turističke.

Medijska buka nagnala je Zelene nekretnine da nam prošle godine upute dopis i objasne kako nismo dobili nikakve posebne upite od nadležnih tijela:

- Poduzeli smo sve mjere kako bismo ispitali postoje li nepravilnosti, u skladu s našom politikom potpune predanosti da poslujemo u skladu sa svim lokalnim propisima. Pokaže li se da postoji ikakva nepravilnost u vezi s našim ulaganjem, odmah ćemo je ukloniti –napisali su.

I uklonili su devet bungalova, ali ne i štetu okolišu o kojoj čuvari državne imovine i MORH mudro šute.

Šteta je napravljena i Općini Rogoznica. Bez obuhvata u Prostornom planu ne može se izdati građevinsaka dozvola, a bez građevinske dozvole nema ni plaćenog komunalnog doprinosa u općinskoj blagajni. Nisu plaćali čak ni odvoz smeća, a ne zna se i koliko su državi platili najamnine.

Podsjetimo, iz MORH-a su nakon deložacije Ivice Todorića odlučili kako im cijelokupni otočić nije perspektivan, pa su tako veći dio površine otoka ustupili Ministarstvu državne imovine. MORH je je pak zadržao  jednu građevinu s pripadajućim zemljištem i ostalim izgrađenim nekretninama, međutim nije navedeno koja je to građevina na kojoj su se razmnožile ostale izgrađene nekretnine. Poznavajući sve građevine i njihov raspored jasno da je MORH-a ako je nešto ostavio za svoje potrebe onda su to dva-tri bunkera i potkopa u kojima su bili topovi i municija i to u blizini luksuznih apartmana i restorana koje su koristili najbogatiji ljudi i političari susjedne nam Mađarske.

Da je Smokvica i dalje isključivo vojna baza potvrdila nedavno i Uprava za materijalne resurse, Sektor za vojnu infrastrukturu i zaštitu okoliša. U svom očitovanje na Prve izmjene i dopune PP Općine Rogoznica nisu imali primjedbe, jer su u planu ucrtane postojeće zone posebne namjene sa zaštitnim i sigurnosnim zonama za vojne lokacije i građevine. A to su otok Smokvica, OUP Zečevo, maskirni vezovi Zečevo 1,2 i 3, maskirni vezovi Rogoznica 1 i 2, plutačni vez Rogoznica.

20. travanj 2024 17:55