StoryEditorOCM
ŠibenikHOLLYWOOD POD ŠUBIĆEVCEM

Trećaši jači od Camerona: Naš treći film bit će o Šibeniku

11. svibnja 2017. - 15:34

Tek što su promovirali svoj drugi dokumentarni film u šibenskoj Gradskoj knjižnici, učenici 3. b razreda Osnovne škole "Juraj Šižgorić", predvođeni učiteljicom Ivanom Kalebić, kreću u svoj treći projekt.
Riječ je o snimanju dokumentarno-edukacijskog filma posvećenog gradu Šibeniku. Mjesta za predah nema, a djeca jedva čekaju da se ponovno nađu u ulozi istraživača, pripovjedača, redatelja, pa i glumaca – baš onako kako su to izveli u prethodna dva filma, jednom o Nacionalnom parku Kornati i drugom o Nacionalnom parku Krka.

– Ustajali smo već oko pet sati ujutro i išli u Murter, gdje nas je čekao brod NP Kornati, kojim smo plovili po otocima. Slijedili smo plan snimanja, svaki učenik imao je svoj zadatak. I oni i ja smo uživali, oni su tada prvi put okusili čari snimanja i fotografiranja, a Kornatima su oduševljeni – kazala je Kalebić na promociji filma.



Zadovoljan je bio i Vice, učenik iz "Jurja Šižgorića", koji je sudjelovao u snimanju filma.
– Bilo mi je stvarno super, nas osam smo se kupali, ronili i snimali. To mi je prvi put da sam se bavio filmom i nastavit ću to raditi i dalje – rekao je Vice.

Učiteljica Ivana Kalebić stoga ne krije entuzijazam zbog novog velikog projekta.
– Nastojat ćemo prikazati Šibenik onakvim kakav jest, obuhvatiti njegovu povijest, sve znamenitosti, značajne ličnosti, njegovu kulturu, prirodne posebnosti... Ma sve, baš sve što može stati u jednosatni dokumentarni film. Da, da, ovaj put neće biti kraći. Djeca se tako raduju novim filmskim minutama i avanturi. Roditelji nas, kao i uvijek, svesrdno podržavaju i drže nam palčeve da uspijemo. Sami ćemo kreirati i stvarati priču o svojem gradu. Vozit ćemo se gliserom kroz Kanal svetoga Ante, razgovarati s poznatim Šibenčanima, posjećivati kulturna događanja i o svemu ćemo imati što reći. Predstoji nam Međunarodni dječji festival. Družit ćemo se s članovima Mješovitog pjevačkog društva "Kolo" koji snimaju svoj spot.
Neću pretjerati ako kažem da ćemo imati snimke i s vrha katedrale svetoga Jakova. Hoćemo, sigurno. Uvijek ima dobrih ljudi koji su spremni podržati naše zamisli. Što da vam kažem, uzbuđeni smo i presretni što na ovaj način promoviramo svoj grad i cijelu Šibensko-kninsku županiju – ozareno je rekla razrednica 3. b.

Iako su cijelu jesen proveli vrijedno obilazeći lokalitete i marljivo snimajući film o Nacionalnom parku Krka, trećaši, dodaje, nisu umorni.
– Još uvijek su puni dojmova s obilaska lokaliteta, od Bilušića buka i Manojlovačkog slapa, srednjovjekovnih utvrda, preko manastira Krka, Oziđane pećine, Roškoga slapa i Visovca, sve do najrazvedenijeg Skradinskog buka. Ugostio nas je u špiljama Miljacka 2 i Miljacka 4 i speleolog Branko Jalžić. Tko to može zaboraviti! Da ne spominjem biciklističke đite i uživanciju na vidikovcima s predivnim pogledima na Krku. Sve je to ovjekovječeno na filmu. Koji je to privilegij upoznati svoj kraj! Kad smo snimali svoj prvi dokumentarni film o Nacionalnom parku Kornati, nismo ni znali gdje će nas ova priča odvesti... A koji su to tek morski gušti bili... – prisjeća se Ivana Kalebić.



Treća sreća – grad Šibenik je, slaže se učiteljica Kalebić, veliki, do sada najveći zadatak. Ipak, ne može se reći da nemaju iskustva. Učiteljica se u nepune dvije godine izvještila i u snimanju, i u montiranju filma, dok su učenici, ne zapostavljajući pritom nastavu i školske obveze, postali pravi mali glumci, naratori, pjevači, biciklisti, speleolozi... Vještine će, bez sumnje, samo primijeniti u novom projektu o svojem gradu. Njihovi su filmski radovi do sada naišli samo na hvalu i komplimente. Uostalom, gdje među nižom osnovnoškolskom populacijom uopće pronaći jedan razred koji potpisuje dva prava dokumentarna filma?! I još sprema treći. Za takav, osim ovog šibenskog, nismo čuli.

27. travanj 2024 03:44