StoryEditorOCM
ŠibenikSLUČAJ 'VODOVOD' Retroaktivna isplata naknada članovima Skupštine 'Vodovoda i odvodnje prijavljena Uskok-u

Dujić: Nisam samo ja primao naknadu, ali mi se namjerno 'pakira'

Piše Davorka BLAŽEVIĆ
NIKŠA STIPANIČEV/HANZA MEDIA
7. prosinca 2016. - 13:15

Otkako je izabran za novog šefa Županijskog odbora HDZ-a, skradinski gradonačelnik Nediljko Dujić ne prestaje izazivati pozornost javnosti. Ovaj put povod je retroaktivna isplata trogodišnje naknade u Skupštini šibenskog "Vodovoda i odvodnje", u kojoj Dujić zastupa Grad Skradin. O spornim isplatama u "Vodovodu" obaviješteni su USKOK i Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa.
U prijavi se navodi slučaj skradinskoga gradonačelnika Nediljka Dujića, čelnika HDZ-a Šibensko-kninske županije i izabranog zastupnika u aktualnom sazivu Sabora, koji je kao član Skupštine "Vodovoda" 2013. primio "retroaktivnu jednokratnu isplatu za sve mjesece unatrag tri godine, što po zakonu nikako nije smio". Riječ je o iznosu od preko 100 tisuća kuna, kako nam je i sam Dujić potvrdio, napominjući da sada vodi i postupak za naknadu štete koja mu je prouzročena "neopravdanim šestogodišnjim povlačenjem po sudu" (od 2006. do 2012.). Dujić drži da mu se "pakira" samo zato da bi se spriječilo njegovo imenovanje na novu funkciju. O kojoj je funkciji riječ, ne otkriva jer, kaže, mora najprije o tome ozbiljno razgovarati s obitelji.

'Novac sam vratio'

Nediljko Dujić je 2010. zbog nezakonitog primanja naknade u Nadzornom odboru "Cesta Šibenik" osuđen na uvjetnu kaznu od šest mjeseci zatvora, s rokom kušnje od dvije godine. Njegov je krimen kvalificiran kao zloupotreba položaja i ovlasti, jer je kao dužnosnik (skradinski gradonačelnik) primao naknadu u NO-u gradskog cestarskog poduzeća i Skupštini "Vodovoda i odvodnje Šibenik". Na tu se presudu žalio, a Vrhovni sud je u veljači 2012. presudio da je Dujić zloupotrijebio položaj i ovlasti u "Cestama Šibenik", gdje je dobivao naknadu kao član NO-a, jer Zakonom o sprječavanju sukoba interesa dužnosnici ne smiju primati naknadu kao članovi NO-a u trgovačkim društvima, pri čemu ista zabrana nije propisana u odnosu na članove skupština. Dakle, u slučaju "Vodovoda" nije kriv!
– Na temelju presude VS u mojem slučaju pokrenut je postupak radi isplate sredstava svim članovima Skupštine "Vodovoda" kojima je naknada bila uskraćena i ta je presuda postala obrazac po kojem su se rješavali i svi ostali takvi slučajevi u Hrvatskoj. Svjestan sam da sam pogriješio kad sam uzimao naknadu u NO-u "Cesta Šibenik" i taj sam novac vratio i prije nego što je počeo postupak istrage, jer sam legalist – tvrdi.
– Nisam ja jedini dužnosnik koji je primao nepripadajuću naknadu, zar je nisu primali i Pauk, Jurić, Ivas, Abramac, ali za sve njih bilo je dovoljno objašnjenje da im je pogreškom uplaćeno, samo je u mojem slučaju to kazneno djelo. Zašto nije primijenjen isti aršin na sve, zašto bih ja bio žrtveni jarac? – pita se Dujić. Tvrdi također da su i ostali članovi Skupštine "Vodovoda" primili retroaktivnu jednokratnu naknadu kao i on.

Županović odbio naknadu

U međuvremenu je Dujić promijenio mišljenje u vezi s naknadom u Skupštini gradskog "Vodovoda", pa je na sjednici održanoj u kolovozu 2013. predložio da se poništi Zaključak Skupštine, donesen samo mjesec dana ranije, po kojem se skupštinarima "Vodovoda" priznaje pravo na mjesečnu naknadu (?!). Dujić je izjavio da je sporni Zaključak "ishitren, nemoralan i nekorektan, jer predstavlja dupliranje naknade koja se već isplaćuje članovima Nadzornog odbora", a pogotovo što se povećanjem temeljnoga kapitala "Vodovoda" broj članova Skupštine udvostručio. Zbog čega se Dujić predomislio i naknadu čak nazvao nemoralnom i nekorektnom te izravno pridonio njezinu ukidanju?
Bivši šibenski gradonačelnik Ante Županović, potaknut pozivom iz "Vodovoda" da im doznači žiro-račun radi isplate retroaktivne naknade kao članu Skupštine u mandatu 2009. – 2013., tražio je mišljenje Povjerenstva za sukob interesa i dobio decidirani odgovor da kao dužnosnik, zastupnik Grada, ne može primati naknadu za sudjelovanje u radu Skupštine trgovačkog društva "Vodovod i odvodnja" jer bi to bila povreda čl. 6 i čl. 7. Zakona o sprječavanju sukoba interesa. I, za razliku od Dujića i ostalih, Županović je odbio primiti trogodišnju naknadu.
– Kad su me zvali iz "Vodovoda" radi naknade, mislio sam da je to neka provokacija. Tvrdili su da imaju odluku po kojoj imam pravo na to, pa sam molio da mi je pošalju. Istovremeno sam zatražio mišljenje Povjerenstva, koje mi je odgovorilo da kao dužnosnik ne mogu primati naknadu. Tko god ju je primio, to ne može biti zakonito – uvjeren je Županović.
Skupština se, uzgred rečeno, ne sastaje više od dva puta godišnje, a članovi su bili honorirani s 2500 kuna mjesečno!


Tko je i koliko primio na ime naknade?
Koji su članovi Skupštine dobili retroaktivnu isplatu i u kojem iznosu, pitali smo u šibenskom "Vodovodu". U odgovoru se navodi tek da je Odlukom Skupštine od 22. travnja 2005. godine određeno pravo članovima Skupštine Društva na naknadu za sudjelovanje u radu Skupštine, a ta je Odluka vrijedila do 29. lipnja 2011., kad je prestalo pravo članova Skupštine na naknadu.
"Na temelju ove odluke, za vrijeme njezina važenja i u sukladnosti s njom, isplaćena je naknada članovima Skupštine (načelnicima, odnosno predstavnicima koje su oni imenovali u Skupštinu Društva) u pripadajućem iznosu, pa je tako naknada isplaćena i Nediljku Dujiću i Stipi Petrini, razmjerno njihovu sudjelovanju u radu Skupštine", kaže se u odgovoru koji potpisuje direktor "Vodovoda" Miho Mioč.
Skupština "Vodovoda" ima 17 članova, a u njoj sjede zakonski zastupnici (nerijetko gradonačelnici i načelnici) Šibenika, Drniša, Skradina, Vodica, Primoštena, Tisna, Unešića, Primorskog Doca, Prgometa, Lećevice, Rogoznice, Pirovca, Stankovaca, Bilica, Kistanja, Tribunja i Marine.

26. travanj 2024 14:03