StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetDvije kune više

Povećana minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova; Doznajte koliko će iznositi satnica od 1. siječnja

16. studenog 2019. - 13:46

Minimalna naknada za obavljanje studentskih poslova za 2020. godinu, od 1. siječnja 2020. iznosit će neto 25,39 kune po satu, odnosno gotovo dvije kune više nego u 2019., priopćeno je u subotu iz Ministarstva znanosti i obrazovanja.

Odluku o povećanju minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova, donijela je resorna ministrica Blaženka Divjak.  Nakon što je Vlada RH objavila Uredbu o visini minimalne plaće za 2020.,  kojom se ona povisuje sa 3.750,00 kuna na 4.062,51 kuna u bruto iznosu, Ministarstvo je 15. studenoga objavilo Odluku o iznosu minimalne naknade za obavljanje studentskih poslova za 2020.
 

Trenutačna minimalna studentska satnica iznosi (neto) 23,44 kune, a donesena Odluka je drugo povećanje minimalne naknade od stupanja na snagu navedenoga Zakona u studenome 2018. Ukupni iznos povećanja (uključeno navedeno povećanje) je 3,89 kuna neto.

Iz Ministarstva podsjećaju da, prema Zakonu o obavljanju studentskih poslova, ministar za svaku kalendarsku godinu donosi odluku o iznosu minimalne naknade (neto) po satu.

Navode da je "ovo prvi Zakon kojim se na sustavan i cjelovit način regulira institut studentskog rada; uređuju prava i obveze izvođača, posrednika i naručitelja posla; izjednačuje prava redovitih studenata, dijela izvanrednih studenata i studenata na razmjeni".
 

Zakon uključuje i povećanje satnice od 50 posto za rad noću, nedjeljom i praznicima, pravo na naknadu za prijevoz, pravo na naknadu za topli obrok. Uključuje i reguliranje plaćene pauze od minimalno pola sata (ako student radi 6 ili više sati dnevno) te kazne i pravila za posrednike i naručitelje posla u slučaju kršenja odredbi.

Iz Ministarstva također podsjećaju da se, uz ulaganje u smještajne kapacitete za studente diljem Hrvatske, u posljednje dvije godine udvostručio broj socio-ekonomskih stipendija, a po prvi put su se uvele i STEM stipendije.
 

Također, od ove godine Ministarstvo dodjeljuje i stipendije za posebne skupine studenata, tako da konačna brojka stipendija na godišnjoj razini iznosi: 10.000 stipendija za studente nižega socijalno-ekonomskog statusa; 3.400 stipendija za studiranje u STEM područjima znanosti;  400 stipendija za posebne skupine studenata.

20. travanj 2024 11:25