StoryEditorOCM
Hrvatska i svijetŠTO DONOSI MANJI PDV?

Kupovat ćemo povoljnije ako trgovci ne "zamute": Izračunali smo koliko će pojeftiniti svježe meso, riba, voće i povrće

24. rujna 2018. - 16:27

Ministarstvo poljoprivrede i druga resorna ministarstva upozoravat će javnost na trgovce za koje uoči da nisu barem dijelom snizili cijene sukladno smanjenju poreza na dodanu vrijednost na neke proizvode, a pogotovo na one koji do kraja ove godine "neopravdano" dignu cijene, a onda to "kompenziraju" razmjernim snižavanjem cijena od 1. siječnja 2019.

To nam je potvrdio Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade zadužen za gospodarstvo, a to je i najviše što Vlada može napraviti jer nema na raspolaganju ni jedan drugi mehanizam kojim može natjerati trgovce da snize cijene proporcionalno smanjenju PDV-a. Stoga joj preostaje jedino "moralni apel" na trgovce koji ne budu spustili cijene, barem dijelom, posebno u slučaju da prethodno "napumpaju" cijenu, pa je potom snize početkom godine.

Naime, jedno od glavnih pitanja u povodu snižavanja stope poreza na dodanu vrijednost od početka iduće godine na dječje pelene, isporuku živih životinja, mesa i jestivih klaoničkih proizvoda, ribe i rakova, mekušaca i ostalih vodenih beskralježnjaka, jestivog povrća, korijena i gomolja, voća i orašastih plodova, te isporuku jaja, jest to hoće i trgovci snižavati cijene ili će barem dio tog smanjenja troška zadržati "za sebe". Iako je tu riječ o čistoj tržišnoj utakmici i nikoga se ne može prisiliti da snizi cijene sukladno smanjenju PDV-a, u Vladi se ipak nadaju da će upravo tržišna konkurencija natjerati trgovce da umanje cijene, a neki od njih to su već i najavili.

Igra s reputacijom

Tomislav Tolušić je, pak, odgovarajući na naše pitanje o mogućnosti da trgovci povećavaju cijene prije 1. siječnja, kako bi ih onda "snizili" u idućoj godini zbog manjeg PDV-a, kazao kako će Vlada ipak biti "proaktivna" po ovom pitanju. "Mi pratimo indekse cijena na mjesečnoj razini, tako da znamo kako se kreću cijene u ovoj godini, ali na vaše pitanje mogu samo kazati kako vjerujem da je trgovcima u interesu ne igrati se sa svojom reputacijom. Ako bude nekih odstupanja koja mi uočimo, izvijestit ćemo javnost o tome.

U svakom slučaju, očekujem da će cijene pasti za iznos smanjenja PDV-a, da će to učiniti svi lanci, a neki su to već i sad najavili", rekao nam je Tolušić, dodajući kako će pritom indirektne koristi od toga imati i hrvatski poljoprivrednici kroz veću potrošnju njihovih proizvoda. "Još početkom prošle godine spustili smo PDV na gnojivo, pesticide i druge agrokemijske proizvode, stočnu hranu, sadnice i sjemenje, i to su također bili ozbiljni iznosi za hrvatski proračun, ali su išli na korist našim poljoprivrednicima. Ovim nastavkom porezne reforme, smanjenjem PDV-a na svježe voće i povrće, ribu, jaja, žive životinje, ne sto posto, ali dobrim dijelom pomažemo bolju potrošnju hrvatskih domaćih poljoprivrednih proizvoda. To zasigurno može pomoći i našim poljoprivrednicima i hrvatskim građanima", rekao je Tolušić.

Ušteda 10 posto

Zdravko Marić, ministar financija, također je izjavio kako bi najavljeno smanjenje stope PDV-a na određene prehrambene proizvode građani trebali osjetiti na cijenama tih proizvoda. "Najvažnije je da se s mjerama krene od prvog dana iduće godine te da građani to osjete na cijenama tih proizvoda, odnosno na povećanju svojeg raspoloživog dohotka", istaknuo je Marić tim povodom, dodajući kako smatra da će tržište u pogledu cijena učiniti svoje, te ističe da nije riječ o malom smanjenju s obzirom na to da se porezni teret gotovo prepolavlja, što bi se "sigurno trebalo osjetiti na sniženju cijena".

On je kazao da će predložene promjene u vezi s proširenjem primjene snižene stope PDV-a 13 posto imati utjecaj na smanjenje prihoda državnog proračuna po osnovi PDV-a u iznosu od otprilike 1,4 milijarde kuna godišnje.

U našoj računici utjecaja smanjenja PDV-a s 25 na 13 posto na 14 proizvoda ukupna je ušteda bila oko 10 posto, računajući da će trgovci čitavo smanjenje PDV-a iskoristiti za snižavanje cijena, te da neće biti zaokruživanja na "gore" i da su se odlučili za 50-postotno snižavanje PDV-a na te cijene. Ukupno je tako na cijenu od 506 kuna za 14 proizvoda sniženje cijena iznosilo, u našoj računici, 53 kune.


BROJKE
Sadašnja cijena, 1 kg (kune)
Moguća cijena od 1. siječnja 2019. (kune)
Razlika (kune)

Svinjski but
40
36
4

Svinjsko carsko meso
35
31,5
3,5

Juneći but
50
45
5

Teleća bržola
45
40,5
4,5

Pastrva
26
20,8
5,2

Piletina
30
27
3

Svježi kupus
7
6,3
0,7

Jabuke
10
9
1

Salata
6
5,4
0,6

Šampinjoni
15
13,5
1,5

Grožđe
25
22,5
2,5

Jaja
12
10,9
1,1

Badem
80
72
8

Pampers Active Baby-Dry pelene, veličina 5 (Junior) 11-18 kg 52/1
124
111,6
12,4

26. travanj 2024 12:23